Claudiu Lazăr

n. 1997, Suceava, Romania

 

Claudiu Lazăr recreează prin imaginație și aduce în aria prezenței, a lucrurilor sensibile, un surplus de realitate lăuntrică. Își compune opera într-o pluralitate de figuri asemănătoare ca proiect, dar diferite ca realizare, ca o serie deschisă, în care fiecare element al acesteia este un subansamblu provizoriu. Ca principiu de unitate, plăcerea repetiției cu o categorie determinată de subiecte nu poate fi înțeleasă fără a integra stările ei pregătitoare. Fie că vorbim despre schițe sau simpla poziționare a tușei, Claudiu defulează prin tehnică, consacrându-se unei tușe primitive, căutate și imaginate a priori. Dacă înainte, pânzele lui pulsau de angoase și frământări lăuntrice, acum radiografiază și exteriorul, cercetând elemente ale spiritualității colective.

 

Toate accidentele de drum, constituite în experiență creează o călătorie, în care fiecare etapă egalează în legitimitate etapa precedentă. Aceste totalități provizorii converg către auto-cunoaștere și o suveranitate a discernământului în care raportarea la real nu mai trece prin iluzie, ci prin conștiință.

 

Opera încheiată, instalată în realitate, aparține de-acum numai acestei realități, prelucrată într-o rețea în care elementul producător rămâne cu asiduitate activ, ca o mărturie a unei forme de viață individuale, în care se amestecă intim forma și expresia.

Simona Abagiu

 


Education

2004-2011 Ciprian Porumbescu Art High School

2011-2012 National Academy and Museum New York Masterclass

2012-2014 Akademie der Bildenden Kunste Viena

 

Exhibitions

2015 “Reflections about primary sense” - Cluj Napoca

2015 Ivar - Amsterdam (group exhibition)  

2016 “Ambiguity of natural order” with Pavel Grosu - Bucharest

2016 “?uropa” with Radu Pandele & Rudy - PaintBrush Factory Cluj Napoca

2017 “Repression Stimulus” KUBE MUSETTE- Bucharest

2017 “Transcended”- Szentgyorgynapok - Sfântu Gheorghe

 

Rewards

2012 National Academy and Museum New York  

2016 Spațiul PILOT “Fabrica de Pensule” Cluj Napoca