Portret de Atelier

26 mai - 4 iulie 2020 Portret de Atelier

Portret de Atelier

expozitie |  CV artist | 

Portret de Atelier | Aurelia Mocanu*

 

Pe rafinate fundaluri de vibraţie cromatică, Ilfoveanu face din liniatură o reverie controlată, acum cu acute în lila-ceruleum-corai. Nu ostoieşte sondarea vechimii desenului de sub pictură. Pânzele se desenează vizitându-se imaginar unele pe altele, pornind de la pupitrul de desen, rămas fidel pictorului, de decenii.

 

Superb sintetice, imaginile recente sunt acele picto-caligrafii fluente cu panoptic de personaje arhaice, animate de complicitatea unei vietăţi. Sunt jivine desenate în pensulă, ca un contur-descântec, care~ intrigă sau odihnesc umanul hieratizat şi îndurător.

 

În jurul rusticilor ilfoveni, vitalul poate fi rezumat în indicii de buchet în stropi sau în liniaturi, ca brazda de grădină. Căci Natura este profund livrescă în imaginarul pictorului. E recuzitată şi în aşezarea de atelier: fructe, păsări-vânat şi, nou, cu surdină: desenul-din desen.

 


„Masa de altar al unei cununii prelungi”, motivul recent, cel al tăbliei-vatră de elaborat picto-desenele, este interogativ şi mărturisitor ca un jurnal. Autoportret al atelierului, cu marea pată centrată de negru, ca în grota icoanelor.

 

Aurelia Mocanu, critic de artă