Maia Ștefana Oprea: Stivuire

14 septembrie - 8 octombrie 2016 Maia Ștefana Oprea: Stivuire

Maia Ștefana Oprea: Stivuire

Expoziţia personală Stivuire a Maiei Ştefana Oprea însumează toate etapele artistice şi conceptele definite de Maia de-a lungul timpului. Obiectele uzuale şi experienţele cotidiene sunt translatate în zona conceptualului, apoi supuse diferitelor gesturi de colectare, arhivare, muzeificare sau stivuire. Dacă ar fi să ne raportăm la un artist contemporan, Christian Boltanski arhiva produsele activităţilor cotidiene personale. El a început să arhiveze prin stivuire câteva cutii de biscuiţi alături de o arhivă de fotografii şi documente („Les archives de Christian Boltanski”, 1965-1988, 1989).

 

Biblioteca şi Transmografiile sunt cele două mari teme în jurul cărora se dezvoltă expoziţia. Artista explorează în lucrările sale autoreferenţiale spaţiul intim al casei, al atelierului, al universului personal. Transmografiile sunt instalații în care fâșii pictate sau desenate în cărbune, pastel sau print digital sunt transpuse pe pânze.

 

In-trigâ și Zăerc sunt concepte dezvoltate de Maia în expoziția de la AnnArt. In-trigâ și Marele Dicționar al Trigii definesc trăirea în propria creaţie, iar zercşii aduc în atenţia spectatorului gesturi din copilăria artistei.

 

În lucrările sale, Maia inserează texte din bibliografia zilnică (J. M. Coetzee, Gustav Meyrink, René Huyghe, Roland Barthes etc.), fotografii, ready-made-uri, BioArtă. Ca manieră de expresie, Maia accentuează grafismul liniei, iar pe alocuri, desenul său de pe tăblițe amintește de gestualismul lui Cy Twombly.

 

În spațiul galeriei, elementele care compun întreaga instalație au fost colectate, arhivate, muzeificate și în final stivuite de Maia Ștefana Oprea.

 

Raluca Băloiu, curator

 

Vernisajul are loc miercuri14 septembrieora 18, iar expoziția poate fi vizitată până pe 8 octombrie 2016.

Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziție pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro