Portret de Atelier

26 mai - 4 iulie 2020

Comunicat de presa din 26-05-2020

Vernisaj în solitudine - Sorin Ilfoveanu: Portret deAtelier

 

Începând de marți 26 mai, până în 4 iulie, galeria AnnArt vă invită să vedeți Sorin Ilfoveanu: Portret de Atelier, a cincea expoziție personală a celebrului artist plastic, nume de referință în cultura noastră contemporană. Ilfoveanu este, de altfel, artistul alături de care, galeria AnnArt și-a făcut debutul în piața de artă, cu expoziția de inaugurare, Desene, în urmă cu nouă ani. 

 

Vernisajul noii expoziții va fi atipic – prin faptul că va avea loc fără public, dar cu simezele pline: selecția reunește 23 de lucrări de pictură în acril pe pânză, realizate în perioada 2019 – 2020, în atelierul de la București, precum și la Rădești, Argeș – ‘locul de retragere’ al artistului. 

 

Susținute de expresivitatea sintetică a liniei de pictură, devenită marca inconfundabilă a lui Ilfoveanu, lucrările explorează portretul și natura statică. Demersul plastic frapează prin incursiunile cromatice neașteptate și prin relevarea unui spațiu interior ascetic pe care il asociem cu atmosfera atelierului. 

 

 

Superb sintetice, imaginile recente sunt acele picto-caligrafii fluente cu panoptic de personaje arhaice, animate de complicitatea unei vietăți. Sunt jivine desenate în pensulă, ca un contur-descântec, care intrigă sau odihnesc umanul hieratizat şi îndurător.

E recuzitată şi în aşezarea de atelier: fructe, păsări-vânat şi, nou, cu surdină: desenul-din-desen. (...) Autoportret al atelierului, cu marea pată centrată de negru, ca în grota icoanelor.

 

 Aurelia Mocanu, mai 2020

 

 

Elev al maestrului Corneliu Baba, apoi profesor şi rector al Universităţii Naţionale de Artă din București,  are peste patruzeci de ani de activitate artistică, cu numeroase lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneția în 1987, iar în 2000 a avut o expoziție retrospectivă la Muzeul Național de Artă al României; în mai 2011 a avut, simultan, o retrospectivă la Sala Dalles și o expoziție de desen la Galeria AnnArt. In 2017, lucrari ale lui Ilfoveanu au facut parte dntr-o expoziție la Christie’s, la Londra, alaturi de lucrari Pablo Picasso, Kandinsky sau Henri Matisse. Din 2017, este co-fondator al Fundatiei culturale Ilfoveanu-Badea, la Pitesti, unde are o expozitie permanenta. Este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer şi laureat în 2011 al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Este listat în Top 100 cei mai valoroși pictori români ai tuturor timpurilor, fiind unul dintre cei mai căutați artiști plastici de către colecționarii din România si din strainatate. Trăiește și lucrează la București și Rădești.

 

 

Expoziția Portret de Atelier este însoțită de un mesaj video din partea lui Sorin Ilfoveanu, și de un scurt eseu critic semnat de criticul de artă Aurelia Mocanu.

 

De reținut faptul că, deși imagini cu întreg fondul de lucrări vor fi disponibile on-line, iubitorii de artă pot vizita ‘pe viu’ expoziția, în noul sediu al galeriei AnnArt, în str. Andrei Mureșanu nr 1. Intrarea este liberă, în perioada 27 mai – 4 iulie 2020, de luni până vineri, între orele 13 – 18 și în prima sâmbătă a fiecărei luni, între orele 11 - 15.

 

Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

 

 

Anexecv artist, foto artist, imagini lucrari, invitaţie

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străinătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu,  Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu, Andreea Albani, Andrei Tudoran, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Muresanu nr. 1, galeria se află la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.