How to Disappear Completely

10 septembrie - 7 noiembrie 2020

Comunicat de presa din 18-09-2020

Comunicat de presă                                                                             

9 septmbrie 2020, 2 pagini + anexe

 

 

Francisc Chiuariu: vernisaj How to Disappear Completely

 

Galeria AnnArt continuă programul expozițional al acestui an cu un solo show Francisc Chiuariu: How to Disappear Completely (Cum să dispari complet). Vernisajul este joi 10 septembrie, pe parcursul a trei ore, între17 – 20, când publicul este invitat să viziteze expoziția, cu asigurări din partea galeriei că toate măsurile de siguranță sunt respectate.

 

Noua și mult-așteptata expoziție este a cincea prezență personală a artistului pe simezele AnnArt, după Shadows, în 2012, Teoria Cerculu, în 2013, Privire de sus, în 2016, și Eye of the Storm, în 2018. Expozițiile au fost completate în acest parcurs și de prezenta artistului la Art Safari, în București, cu un solo preview, în 2016, precum și la Art Vienna, în 2017 – prilej cu care Chiuariu a fost evidențiat prin recordul primei și celei mai rapide vânzări a unei lucrări de artă în cadrul târgului international.

 

Francisc Chiuariu este unul dintre cei mai semnificativi pictori români contemporani formați imediat după căderea regimului comunist, fiind un artist reprezentativ pentru tendințele actuale în pictura, inovator în tehnici proprii de lucru și temele explorate.

 

Prin efecte bine controlate în suprapuneri de straturi mate cu straturi care  evidențează luciul uleiului, personajele se deprind, asemeni unei tăieturi ca cele utilizate în publicitate sau tehnicile montajului cinematografic , de  fundalul imaginat. Aceste decupaje de real ale unui corp că pierdut într-un hățis de lichid și elemente  amniotice primordiale ne trimit cu gândul la fragilitatea individului contemporan, fisurată cu fiecare accelerare din ce în ce mai pregnantă în reprezentarea lumii exterioare, dată de descoperirile  din domeniul științei și/sau atributele corectitudinii politice”. (Horațiu Lipot)

 

ExpozițiaHow to Disappear Completely este curatoriata de Horațiu Lipot și însoțită de un text critic care examinează pertinent atât parcursul creativ al artistului cât sensul conceptual al noii serii de lucrări (textul integral în Anexa).

 

Selecțiacuratoriala a constituit un fond de 30 de lucrări în ulei pe panza, panotate într-o formula hibrid, de o expresivitate aparte, în nota majoritar-clasica pentru lucrările de dimensiune mare, punctată de o abordare ‘instalationistă’, care evidențiază registrele lucrărilor de dimensiune mică ale seriei și face totodată loc unei lucrări video realizate recent de Francisc Chiuariu.

 

Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 10 septembrie – 7 noiembrie 2020, de luni până vineri, între orele 11 – 18 și sâmbăta între orele 11 – 15.  Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

 

Anexe:  cv artist, text curatorial, imagini lucrări, invitaţie vernisaj

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străînătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu, Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu, Andreea Albani, Andrei Tudoran, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Mureșanu nr 1, galeria se află la parterul cu mică grădină al unei clădiri din anii '20.