Eye of the Storm

25 aprilie 2018 - 30 mai 2018

Comunicat de presa din 25-04-2018

Francisc Chiuariu: Ochiul furtunii

 

Miercuri 25 aprilie, ora 18, galeria AnnArt invităiubitorii de artă la vernisajul expoziției Eye of the Storm / Ochiul furtunii: avanpremiera noii serii de pictură la care Francisc Chiuariu lucrează din iarna lui 2017.  Acest preview este a patra personală la AnnArt a artistului, după Shadows, în 2011, Teoria cercului, în 2013, şi Privire de sus, în 2016. 

 

Expoziția cuprinde cinci lucrări cu totul remarcabile, extrase dintr-un proiect în derulare, în care Chiuariu studiază geometria istorică și metafizică a marilor piețe ale lumii; noduri urbane, aceste spații îi permit o adâncire a reflecției asupra condiției umane și o intensificare a formelor sale de expresie, într-o abordare în care abstractul caștigă teren în fața notelor hiper-realiste care au marcat seriile sale anterioare. 

 

Francisc se imersează şi retrăieşte emoţionalitatea istorică, estetică, antropologică a unor areale de civilizaţie dintre cele mai diverse: mexicană, magrebiană, chineză etc., partenere cu clasicele vetre ale Europei muzeificate. Ochiul ciclonului - piaţa mare a unui oraş -, cu detaliile sale de icon turistic, intră într-un spectaculos proces simultan de descompunere optică şi depunere picturală.” (Aurelia Mocanu, critic si istoric de artă).

 

Selecția restrânsă a acestui preview aduce în prim-plan extremele proiectului – lucrări în ulei pe pânză, pe format mare, 200 x 300 cm, alături de piese mici,  70 x 50 cm, de tatonare a temei, și care ne permit să sondăm direcția de evoluție a noului proiect pictural al artistului.

 

Francisc Chiuariueste unul dintre cei mai semnificativi pictori români contemporani formați imediat după căderea regimului comunist. Are o identitate creativă inconfundabilă, distinctivă prin explorarea conjuncțiilor dintre medii tradiționale și tehnici, materiale sau suporturi neconvenționale. Cota sa de piață precum și reputația în mediul critic se apreciază constant și semnificativ, de la an la an iar lucrările sale se regăsesc în colecţii importante din România, Elveţia, SUA, Germania, Spania, Rusia, Austria, Canada, Israel.

 

ExpozițiaEye of the Storm va fi prezentată la AnnArt în perioada 25 aprilie - 30 mai 2018. Accesul public la expoziţie este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11- 19. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt.

 

Anexe: invitaţie | CV & foto artist | imagini lucrări  | text critic |  

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman, Gheorghe Fikl sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Claudiu Lazăr, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.