locus neminis II

5 iunie 2018 - 28 iulie 2018

Comunicat de presa din 09-06-2018

Maia Ştefana Oprea: Locus neminis II

 

Marţi, ora 19, galeria AnnArt invităiubitorii de artă la vernisajul expoziției Locus neminis II: seria de pictură şi instalaţie la care Maia Ştefana Oprea lucrează din 2017. Gândită și realizată cu participarea curatorială a Ralucăi Băloiu, expoziţia este a doua personală a artistei la AnnArt, după Stivuire care a avut loc în 2016. În deschiderea expoziţiei va vorbi Ion Bogdan Lefter.

 

Maia Ș. Oprea descoperă pădurea ca loc al expresiei interioare, al emoțiilor, al maternității. Cuiburile sale se bucură de o dinamică excepțională, ele sunt expresia ritualurilor zilnice, sunt jurnale de stări care adăpostesc idei, filosofii de viață sau citate din cărțile preferate. Artista accentuează propriul parcurs emoțional și intelectual prin proiecțiile cuiburilor sau coconilor multiplicați.

Încă din cele mai vechi timpuri, maternitatea a trecut prin diferite etape de reprezentare în acord cu perioada și contextul cultural în care a luat naștere imaginea respectivă. Paleoliticul a dat naștere „Zeiței fertilității”, una dintre cele mai cunoscute reprezentări fiind Venus din Villendorf; panteonul egiptean și greco-roman a adoptat simbolul zeiței Isis ca ideal de soție și mamă. Primele secole ale creștinismului au acordat importanță laturii spirituale și transcendentale a maternității prin reprezentări ale Maicii Domnului, după ce Conciliul de la Niceea, din 325, aducea recunoșterea acesteia ca Mamă a lui Iisus Hristos; Renașterea a preluat mai departe simbolistica spirituală a maternității, iar contemporaneitatea a transformat maternitatea într-un discurs al identității.

Artista regăsește maternitatea integrată în natură, sub forma cuiburilor pentru păsări sau a coconilor de insecte. Departe de societate și de limitările ei, tânăra artistă privește reîntoarcerea către sine doar în cadrul naturii, precum Henry David Thoreau și-o imagina în „Walden”.Pictura Maiei Ș. Oprea este gestualistă, suporturile desenelor sale și instalațiile sunt alcătuite din materiale care provin dintr-o istorie personală. Preocuparea zilnică pentru maternitate se reflectă în conceptul expoziției, în reprezentare și în tehnica utilizată. Abordarea fragmentară și repetitivă a suprafețelor apare ca expresie a unor acumulări compulsive de stări cotidiene specifice maternității personale. Inserțiile de texte care provin din diferite lecturi, impresiile sau foile de jurnal completează lucrările Maiei Ș. Oprea și invită fiecare privitor la un parcurs al unui LOCUS NEMINIS.” (Raluca Băloiu, critic si istoric de artă)

 

Selecția aduce în prim-plan lucrări în ulei pe pânză, pe format mare, 200 x 200 cm, alături de piese mici, 90 x 20 cm care ne permit să sondăm direcția de evoluție a noului proiect al artistei.

Maia Ștefana Oprea este preocupată de transpunerea unei arhive personale în lucrările sale. Ea recuperează din imediata vecinătate obiectele uzuale din viața cotidiană pe care le colectează și reciclează ca suport, conținut sau formă.

 

Maia Ștefana Opreaeste absolventă a Universității Naționale de Arte Plastice București, secția Pictură, susţinându-şi licența în 2012 și lucrarea de dizertaţie în 2015. A avut burse de studiu în Franța în cadrul École Nationale Superieure d’Art de Grenoble și la Haute École des Arts du Rhin, la Savannah College of Art and Design. M. Ş Oprea a susținut expoziții internaționale și naționale la ICR Veneția, ICR Londra, Liverpool, Savannah, Ruse, Monastir; a participat la bienale de pictură la Chișinău, Lyon, Belgrad. Are lucrări în colecții private din România, Slovacia, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Olanda, Franța, Germania, Italia, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Tunisia; dar și în colecții publice, la Muzeul de Artă din Ploiești, în Colecția Asociației Abam, Muzeul de Artă din Monastir, Tunisia, în Colecția Galeriei Naționale de Artă din Ruse, Bulgaria, la Universitatea de Artă Kiss din Bhubaneswar, India și la Galeria de artă din Albania. 

 

Mai multe detalii despre artist şi expoziţie aici.

Expoziția Locus neminis II va fi prezentată la AnnArt în perioada 5 iunie-28 iulie 2018. Accesul public la expoziţie este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11-19. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt.

 

Contact: AnnArt Gallery, strada Paris 39, sector1, Bucuresti, Tel +40 77 333 83 94 | +40 31 437 95 32  | office@annartgallery.ro

 

Anexe: invitaţie | CV & foto artist | imagini lucrări  | text critic |  

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman, Gheorghe Fikl sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Claudiu Lazăr, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pestrada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.