Tavane

13 septembrie 2018 - 20 octombrie 2018

Comunicat de presa din 11-09-2018

Gheorghe Fikl: Tavane

 

Joiora 18, sezonul de toamnă începe în forţă la galeria AnnArt, cu vernisajul expoziţiei personale Gheorghe Fikl: Tavane.

 

Selecţia reuneşte singurele şi cele mai recente şapte lucrări de pictură realizate de către artistul timişorean în anul 2018, un an ce urmează succesului internaţional remarcabil al expoziţiei care a ţinut afişul timp de trei luni la prestigiosul Muzeu National Ajuda în Portugalia – un spatiu care a prezentat artisti de talia lui Joan Miro sau Joana Vasconcelos. In Bucureşti, notorietatea lui Gheorghe Fikl a crescut spectaculos prin expoziţia de o noapte, din septembrie 2016 la Palatul Ştirbei, când un număr record de aproape 2.000 de vizitatori au văzut atunci lucrările sale din seria El Angel Exterminador.

 

Noile lucrări, din seria Tavane, prezentate în premieră la AnnArt şi în prezenţa artistului, marchează debutul unei noi serii de explorare reflexivă şi plastică.

 

Fikl, cel al cortinelor de roşu neronian şi al candelabrelor opulente pe deasupra taurului negru-violet/violent de energii, îşi opreşte acum privirea ( = interesul consumptiv) spre iridescent aurii tavane masiv decorate. Cu o anume melancolie animistă decadentă, pictorul nu renunţă la bestiarul solemnizat. E mereu o ancoră a teluricului, a mundanului, poate a sacrificialului de la originea marilor opere civilizatoare. 

Aurelia Mocanu, critic şi istoric de arta

 

Susţinut de o măiestrie picturală exemplară, Gheorghe Fikl compune un univers vizual teatral-somptuos, prin serii de compoziţii cu multiple stratificări simbolice, în care animale de forţă şi angoasă - tauri, păuni, câini sau oi - sunt stranii ocupanţi ai unor spaţii supra-realiste, cu un hedonism violent şi neliniştitor, ce oferă tot atâtea contexte de reflecţie asupra tensiunii condiţiei noastre în timp personal şi istoric.

Urmărit cu interes de cunoscătorii de artă şi confirmat printr-o serie de rezultate majore în licitaţii publice, Gheorghe Fikl a avut în ultimii ani o ascensiune de cotă şi interes critic care îl fac să se numere între artiştii contemporani importanţi ai generaţiei de creatori din România post-comunistă. Cu expoziţii personale de pictură şi fotografie la Timişoara (între care cea din 2016, la Muzeul Naţional de Artă, a contribuit decisiv la candidatura câştigătoare a oraşului pentru Capitală Culturală Europeană), precum şi la Luxembourg, Lisabona sau New York, Fikl are lucrări în colecţii private din ţară şi din străinătate – în SUA, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Andorra, Luxembourg, Germania, Italia (între care în colecţia Prinţului de Wales sau a Fundaţiei Maria Nobrega, şi recent, a Fundaţiei Bonte).  Trăieşte şi lucrează la Timişoara şi Socolari.

Noul solo show este deschis pentru public, cu intrare liberă, de luni până sâmbătă, între orele 11 – 19, pe o perioadă de cinci săptămâni, în intervalul 13 septembrie – 20 octombrie 2018. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin AnnArt.Expoziţia Tavane va participa la Noaptea Albă a galeriilor, în 5 octombrie.

 

Anexe:  CV artist, foto artist, imagini lucrari, invitaţie vernisaj

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străinătate. Portofoliul nostru reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

 

www.annartgallery.ro