Muntele

25 octombrie - 29 noiembrie

Comunicat de presa din 30-10-2018

Dorin Cretu și muntele din zare

 

Joi 25 octombrie la ora 19, galeria AnnArt vernisează o expoziție mult-așteptată: după personala din 2012, Dorin Crețu revine în atenția publicului și a colecționarilor cu o nouă serie de pictură, Muntele– un fond de 20 lucrari în ulei pe pânză, prezentate în premieră la București, pe parcursul a cinci săptămâni.

 

Lucrările marchează pătrunderea artistului într-un nou demers de explorare reflexivă şi plastică, cu ecouri discrete ale faimoaselor flori abstract-gracile ale ultimului deceniu de creație al artistului și cu instalarea privirii spre versant. Noul motiv, muntele, prilejuieste întălnirea cu materia densă, cu linia abruptă și – cel mai promițător, provoacă la confruntarea cu sine.

 

Creţu se lansează în romantismul depărtărilor lui Caspar David - Friedrich Nietzsche şi în proiecţia simbolică a elevaţiei maiestuoase. Subtil senzual şi fascinant ca semn grafic, ciclul montan este un spectacol al luminii razante în lame de piatră, al aburului sau al zăpezii în interstiţiul solidului, al faliilor şi al metamorficului geologic. Câte un cer mat, ultramarin sau smarald, punctează plonjeul în adâncimi – altitudine. Pictura şi laboratorul desenului colorat propun, neabătut, la Dorin Creţu o spaţialitatea de ordin psihologic, spuneam, din categoria diafanului. Productivă contradicţie, aceea a roca-atmosferei, diafan în rocă sau trans-alpin, în ordin meditativ.

Aurelia Mocanu, critic şi istoric de arta

 

Născut in 1956 la Brașov, Dorin Crețu este un artist român reprezentativ pentru generația anilor ’80, care din 1990 trăieşte și lucrează la Paris. Autor de pictură și grafică situată la granița dintre figurativ și abstract, Crețu utilizează o tehnică aparte, originală, prin care obţine motive geometrice și florale cu o calitate transparent-meditativă și efecte de mişcare enigmatică. A participat la numeroase expoziţii de grup la Paris, Londra, Cracovia, Marsilia şi Taipei, iar în România a avut o importantă retrospectivă la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, itinerată la Muzeul de Artă din Constanţa (2008-2009). Lucrările sale au fost achiziţionate de către guvernul francez pentru Fondul Naţional de Artă Contemporană din Franţa, precum şi de către Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti pentru colecţia sa permanentă. Din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt, unde a avut două expoziții personale (Pictură, în 2013 și Muntele, in 2018), precum și șapte participări în colective.

 

Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în intervalul 25 octombrie – 29 noiembrie 2018. Program de vizitare, de luni până vineri, între orele 11 – 19 și sâmbăta între orele 11 – 15.  Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

 

Anexe:  CV artist, foto artist, note critice, imagini lucrari, invitaţie vernisaj

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străinătate. Portofoliul nostru reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu, Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.