Matei Avramescu - artist invitat

n. 1986, București

 

Absolvent al UNA București, secția Sculptură: licență în 2011 și master în 2013. Cunoscut pentru „peștii” săi deja emblematici, Matei lucrează cu materiale simple, poveriste – tablă zincată, cositor, fier  – pe care le modelează în structuri complexe, cu mesaje ironico-realiste la adresa societății și civilizației contemporane. Artistul a fost prezent în două expoziții de grup la Galeria AnnArt: TAA_2011 și GAME, 2013, în colaborare cu EBienale și cu Festivalul Internațional George Enescu. În 2013 tânărul sculptor a fost câștigătorul premiului anual AnnArt și a avut prima sa expoziție personală, cont[aimn]ent,la AnnArt. In vara lui 2015, Matei este selectat pentru un stagiu de lucru la Fieraria lui Lazar, din satul Sona, in cadrul proiectului initiat de Asociatia Sateasca Sona Noastra si sustinut de familia Caltia. Trăiește și lucrează în Bucuresti.

 

 

Am explorat zona artei situată în apropierea minimalismului, cu diferite influențe, cum ar fi pop-art, şi metode  tradiționale de îmbinare şi prelucrare a metalului, precum şi simbolismul. Am abordat în lucrările actuale simbolul peştelui, al creștinismul – totodată în legătură cu inconștientul, şi simbolul conservei. Deşi rece, consider acest stil minimalist cu care lucrez în momentul de fațăca un atribut al simplităţii. În artă, apropierea de simplitate se obţine prin mai multe moduri de expresie si prin mai multe curente. Pentru mine, în acest stadiu, minimalismul și simbolismul sunt instrumentele cu care lucrez în căutarea  simplităţii.

(Matei Avramescu)


Studii

2011-2013

Universitatea Națională de Arte din București, Secția Sculptură, masterat

2008-2011

Universitatea Națională de Arte din București, Secția Sculptură, licență

 

Expoziții personale

2013

cont[ainm]ent, Galeria AnnArt, București

 

Expoziții de grup

2013

WoMANYn COLORS,  în cadrul festivalului Femei pe Mătăsari, Home Mătăsari, București

„Ziua porților deschise” la Ministerul de Externe, București

GAME, Galeria AnnArt, în cadrul celei de-a II-a ediții a  EBienale - parte a Festivalului Internațional George Enescu, București - Ambasada SUA, București; Carol 53, București; Univesitatea Politehnică, București

2011

EBienale,  în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, Sala Palatului, București

TAA_2011, Galeria AnnArt, București

 

Premii

2013

Premiul AnnArt, oferit de Fundația AnnArt

 

Tabere de creatii

2015 

Stadiu de lucru in satul Sona la Fieraria lui Lazar, un proiect initiat de catre Asociatia Sateascu Sona Noastra si Fundatia Culturla Negru Voda.