Claudiu Lazăr

n. 1997, Suceava, Romania

 

Claudiu Lazăr recreează prin imaginație și aduce în aria prezenței, a lucrurilor sensibile, un surplus de realitate lăuntrică. Își compune opera într-o pluralitate de figuri asemănătoare ca proiect, dar diferite ca realizare, ca o serie deschisă, în care fiecare element al acesteia este un subansamblu provizoriu. Ca principiu de unitate, plăcerea repetiției cu o categorie determinată de subiecte nu poate fi înțeleasă fără a integra stările ei pregătitoare. Fie că vorbim despre schițe sau simpla poziționare a tușei, Claudiu defulează prin tehnică, consacrându-se unei tușe primitive, căutate și imaginate a priori. Dacă înainte, pânzele lui pulsau de angoase și frământări lăuntrice, acum radiografiază și exteriorul, cercetând elemente ale spiritualității colective. In Romania este reprezentat de galeria AnnArt. In prezent locuiește și lucrează în România, după o rezidență în Berlin.

 

Toate accidentele de drum, constituite în experiență creează o călătorie, în care fiecare etapă egalează în legitimitate etapa precedentă. Aceste totalități provizorii converg către auto-cunoaștere și o suveranitate a discernământului în care raportarea la real nu mai trece prin iluzie, ci prin conștiință.

Opera încheiată, instalată în realitate, aparține de-acum numai acestei realități, prelucrată într-o rețea în care elementul producător rămâne cu asiduitate activ, ca o mărturie a unei forme de viață individuale, în care se amestecă intim forma și expresia.

Simona Abagiu

 


Education

2004-2011 Ciprian Porumbescu Art High School

2011-2012 National Academy and Museum New York Masterclass

2012-2014 Akademie der Bildenden Kunste Viena

 

Exhibitions

2021 "Negru tripat" - AnnArt Gallery, Bucharest

2019 "Windbell" - AnnArt Gallery, Bucharest

2017 "CORE" - AnnArt Gallery, Bucharest

 

2015 “Reflections about primary sense” - Cluj Napoca

2015 Ivar - Amsterdam (group exhibition)  

2016 “Ambiguity of natural order” with Pavel Grosu - Bucharest

2016 “?uropa” with Radu Pandele & Rudy - PaintBrush Factory Cluj Napoca

2017 “Repression Stimulus” KUBE MUSETTE- Bucharest

2017 “Transcended”- Szentgyorgynapok - Sfântu Gheorghe

 

Rewards

2012 National Academy and Museum New York  

2016 Spațiul PILOT “Fabrica de Pensule” Cluj Napoca