Andreea Albani: Exercises for ”Cut The Line (Time #0.6)” | 21-12-2020

Comunicat de presă                                                                                                                         2 decembrie  2020, 3 pagini + anexe

 

 

Galeria AnnArtîncheie programul expoziţional al acestui an cu un solo show al artistei Andreea Albani: Exercises for ”Cut The Line (Time #0.6)”. Vernisajul este programat să înceapă Vineri, 4 Decembrie, în intervalul orar 15 - 20:00.

 

Noua şi mult-aşteptata expoziţie reprezintă a doua prezentare personală a artistei în spaţiul AnnArt, după “(Time #0.4) The Poem.2”, în 2017, şi vine ca o continuare a succesului reprezentării artistei în cadrul Vienna Contemprary 2020, alături de Vladimir Şetran şi a obţinerii bursei “Constantin Brâncuşi” (2019-2020).

 

Andreea Albani (n. 1988) a absolvit în 2009 Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia Pictură, clasa Florin Ciubotaru şi in 2011, cursul de master din cadrul aceleaşi secţii, clasa Petru Lucaci. Susţine expoziţii personale în Bucureşti (2009) şi Haifa, Israel (2011) şi participă la numeroase expoziţii de grup, în ţară, la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, dar şi peste hotare, la Londra, Chicago, Essen, Seoul, Chişinău. În 2013 primeşte premiul pentru debut, acordat de Muzeul de Artă, Bistriţa, iar în 2014 este finalistă pentru premiul Aesthetica Art Prize, la Londra.  În 2015 a realizat o tranzacţie importantă pe piaţa internaţională de artă prin participarea la Royal Academy Summer Exhibition din Londra. În 2017 are prima expoziţie personală la AnnArt, (Time #0.4) The Poem.

 

*Conform prevederilor legale pentru a preveni răspândirea COVID-19, spaţiile expoziţionale sunt igienizate, iar accesul vizitatorilor este limitat la maximum 10 persoane în spaţiul de desfăşurare a expoziţiei. Purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile este obligatorie.

 

 

 

Exercises for ”Cut The Line (Time #0.6)”

 

Andreea Albani este o artistă care trăieşte şi lucrează între Bucureşti şi Paris. Activând iniţial în mediul picturii, primele ei lucrări tratează într-un limbaj aparent abstractizat o temă identitară a disoluţiei, care a avut ca imbold un eveniment biografic major de ordin liminal - dispariţia fizică a persoanei care completa sistemul ei emoţional. Începutul practicii extinse a artistei pleacă de la paginile de jurnal, unde cuvinte aglutinate au ajuns încetul cu încetul să nu mai denomineze nimic şi să devină simple linii de expresie care doar mimează forma simbolică a cuvântului, asemeni unei ideograme.  După cum însăşi artista notează, Într-un desen cuvintele nu pot fi în ordine, semnele au fost preluate ca atare şi reprezentate în picturi aparent abstracte. Dacă ar fi să analogăm într-un sistem izolat toată această aglutinare tensionantă, cu temperaturi iraţionale şi statistice, ar fi cu siguranţă într-un sistem al entropiei ridicate. Cu toate acestea, pentru Andreea ca şi pentru majoritatea indivizilor, demonul lui Maxwell care a decis ce se filtrează sau nu în conștiinţa fluidă, a fost chiar timpul - singura măsură pe care aparent nu o putem încă smulge din ghearele determinismului. Picturile rând pe rând şi-au redus suprafaţa şi masa  organică, ajungând la forma esenţializată a desenului pe hârtie, linia a devenit asemeni unei constante fiind de această dată singurul catalizator informaţional al unui eveniment distant, precis delimitat şi cuantificat de restul sistemului. Apoi gestul s-a sustras şi el implicării directe, fiind izolat prin mediul video în lucrări cu accent pus pe proces, prezentate în seria The Trace. Eterogen paralelismului termo-dinamic, acest proces de distanţare şi ordonare este unul în care entropia este în continuă stare de decădere în sistemul psihologic.  A treia etapă a procesului, prezentată în cele două instalaţii modulare din expoziţie, este una în care linia este complet epurată de orice gest, devenind obiect. Prin tehnica tăierii laser şi a preferinţei pentru utilizarea  materialelor industriale  vorbim de detașarea armonică prin cunoaşterea perfectă a sistemului şi factorilor lui statistici, fără mişcare, fără temperatură, fără nesiguranţă  - zero entropic. Andreea Albani exprimă acestă stare a imovabilităţii dintr-un sistem ideal, fără implicări exterioare, fără memorie sau informaţie, într-o altă pagină de jurnal, de data aceasta malaxată de trecerea timpului - Când e doar prezent nu există spaţiu.

 

Văzute unitar toate aceste fragmente simbiotice şi simbolice, devoalează în faţa noastră, articulat ca în cazul unei demonstraţii matematice, o meditaţie asupra naturii holistice în detrimentul naturii compoziţionale, a reprezentări de tip simbolic.

 

Fiinţele umane s-au adaptat la mediul fizic creând o dimensiune dincolo de realitatea fizică, o realitate de tip intersubiectiv - un univers simbolic care ajunge dincolo de realitatea externă a lumii naturale. Indivizii au învăţat cum să separe ceea ce trăiau în momentul respectiv de sensul pe care l-au atribuit sau asociat respectivei experienţe. În domeniul antropologic sau sociologic simbolurile se definesc ca forme de reprezentare ale gândirii, ca prolegomene precis conturate ale unor acţiuni complexe, cum spre exemplu un dreptunghi de pânză în culori primare reprezintă toată istoria şi valorile autohtone. Dacă primele simboluri scrise se bazau pe pictograme (imagini care seamănă cu ceea ce semnifică ele), în circuitul evoluţionist acesteora le urmează ideogramele, imagini care reprezintă idei). Utilizarea simbolurilor pare a fi un pas esenţial în evoluţia conştiinţei - unul care a oferit oamenilor capacitatea de a exprima intangibilul imaginaţiei. Dacă ne referim la acţiuni cel puţin trei tipuri diferite de procese ne apar în reprezentările conexe implicate: recunoaştere vizuală a acţiunii, descriere verbală a acestuia şi controlul acţiunii. Limbajul în lipsa acţiunilor ar fi inexistent, acesta putând foarte bine să apară pentru dominarea exclusivă a acestora.

 

Din această perspectivă lucrările Andreei Albani  necesită în primul rând spaţiu: pereţi mari şi o distanţă suficientă pentru ca ochiul să cuprindă imaginea de ansamblu care se întinde nedefinit, până la câţiva metri în faţa privitorului. Această monumentalitate a lucrărilor artistei  nu este exclusiv  definită de suprafaţa lucrărilor. De fapt, ele se dovedesc a îngloba parametrii mereu în schimbare. În timp ce prima privire înregistrează parpebral doar un nor zumzeitor de linii negre încâlcite, semne mâzgălite şi forme imponderabile, o privire mai atentă ne dezvăluie o incursiune într-un dialog despre natura holistică a simbolurilor, şi omniprezenţa lor în definirea oricărei acţiuni. Cu toate acestea, concretul formelor precis delimitate are întotdeauna o aparenţă fragilă, redată cu o meticulozitate reticentă și lipsită de pasiune. Orice viziune de perspectivă  sugerată va fi întreruptă în următoarea clipă, de un nou val de linii şi planuri divergente. Pare că nu există un centru fix în vaga iluzie spaţială, în ciuda numeroaselor puncte de fugă, acestea par să se deruleze în direcţii diferite. Multitudinea de elemente perspectivale disipate din picturile Andreei Albani construiesc o lume fluidă în care totul este în curs de desfăşurare.

 

Horaţiu Lipot, curator

 

 

 

Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 4 decembrie 2020  – 15 ianuarie 2021, de luni până vineri, între orele 13 – 19 și sâmbăta între orele 11 – 15.  Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

 

Anexe:  cv artist, imagini lucrări, invitaţie vernisaj

 

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străînătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu, Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu, Andreea Albani, Andrei Tudoran, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Mureșanu nr 1, galeria se află la parterul cu mică grădină al unei clădiri din anii '20.

Francisc Chiuariu: vernisaj How to Disappear Completely | 18-09-2020

Comunicat de presă                                                                             

9 septmbrie 2020, 2 pagini + anexe

 

 

Francisc Chiuariu: vernisaj How to Disappear Completely

 

Galeria AnnArt continuă programul expozițional al acestui an cu un solo show Francisc Chiuariu: How to Disappear Completely (Cum să dispari complet). Vernisajul este joi 10 septembrie, pe parcursul a trei ore, între17 – 20, când publicul este invitat să viziteze expoziția, cu asigurări din partea galeriei că toate măsurile de siguranță sunt respectate.

 

Noua și mult-așteptata expoziție este a cincea prezență personală a artistului pe simezele AnnArt, după Shadows, în 2012, Teoria Cerculu, în 2013, Privire de sus, în 2016, și Eye of the Storm, în 2018. Expozițiile au fost completate în acest parcurs și de prezenta artistului la Art Safari, în București, cu un solo preview, în 2016, precum și la Art Vienna, în 2017 – prilej cu care Chiuariu a fost evidențiat prin recordul primei și celei mai rapide vânzări a unei lucrări de artă în cadrul târgului international.

 

Francisc Chiuariu este unul dintre cei mai semnificativi pictori români contemporani formați imediat după căderea regimului comunist, fiind un artist reprezentativ pentru tendințele actuale în pictura, inovator în tehnici proprii de lucru și temele explorate.

 

Prin efecte bine controlate în suprapuneri de straturi mate cu straturi care  evidențează luciul uleiului, personajele se deprind, asemeni unei tăieturi ca cele utilizate în publicitate sau tehnicile montajului cinematografic , de  fundalul imaginat. Aceste decupaje de real ale unui corp că pierdut într-un hățis de lichid și elemente  amniotice primordiale ne trimit cu gândul la fragilitatea individului contemporan, fisurată cu fiecare accelerare din ce în ce mai pregnantă în reprezentarea lumii exterioare, dată de descoperirile  din domeniul științei și/sau atributele corectitudinii politice”. (Horațiu Lipot)

 

ExpozițiaHow to Disappear Completely este curatoriata de Horațiu Lipot și însoțită de un text critic care examinează pertinent atât parcursul creativ al artistului cât sensul conceptual al noii serii de lucrări (textul integral în Anexa).

 

Selecțiacuratoriala a constituit un fond de 30 de lucrări în ulei pe panza, panotate într-o formula hibrid, de o expresivitate aparte, în nota majoritar-clasica pentru lucrările de dimensiune mare, punctată de o abordare ‘instalationistă’, care evidențiază registrele lucrărilor de dimensiune mică ale seriei și face totodată loc unei lucrări video realizate recent de Francisc Chiuariu.

 

Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 10 septembrie – 7 noiembrie 2020, de luni până vineri, între orele 11 – 18 și sâmbăta între orele 11 – 15.  Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

 

Anexe:  cv artist, text curatorial, imagini lucrări, invitaţie vernisaj

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străînătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu, Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu, Andreea Albani, Andrei Tudoran, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Mureșanu nr 1, galeria se află la parterul cu mică grădină al unei clădiri din anii '20.

Vernisaj în solitudine - Sorin Ilfoveanu: Portret de Atelier | 26-05-2020

Vernisaj în solitudine - Sorin Ilfoveanu: Portret deAtelier

 

Începând de marți 26 mai, până în 4 iulie, galeria AnnArt vă invită să vedeți Sorin Ilfoveanu: Portret de Atelier, a cincea expoziție personală a celebrului artist plastic, nume de referință în cultura noastră contemporană. Ilfoveanu este, de altfel, artistul alături de care, galeria AnnArt și-a făcut debutul în piața de artă, cu expoziția de inaugurare, Desene, în urmă cu nouă ani. 

 

Vernisajul noii expoziții va fi atipic – prin faptul că va avea loc fără public, dar cu simezele pline: selecția reunește 23 de lucrări de pictură în acril pe pânză, realizate în perioada 2019 – 2020, în atelierul de la București, precum și la Rădești, Argeș – ‘locul de retragere’ al artistului. 

 

Susținute de expresivitatea sintetică a liniei de pictură, devenită marca inconfundabilă a lui Ilfoveanu, lucrările explorează portretul și natura statică. Demersul plastic frapează prin incursiunile cromatice neașteptate și prin relevarea unui spațiu interior ascetic pe care il asociem cu atmosfera atelierului. 

 

 

Superb sintetice, imaginile recente sunt acele picto-caligrafii fluente cu panoptic de personaje arhaice, animate de complicitatea unei vietăți. Sunt jivine desenate în pensulă, ca un contur-descântec, care intrigă sau odihnesc umanul hieratizat şi îndurător.

E recuzitată şi în aşezarea de atelier: fructe, păsări-vânat şi, nou, cu surdină: desenul-din-desen. (...) Autoportret al atelierului, cu marea pată centrată de negru, ca în grota icoanelor.

 

 Aurelia Mocanu, mai 2020

 

 

Elev al maestrului Corneliu Baba, apoi profesor şi rector al Universităţii Naţionale de Artă din București,  are peste patruzeci de ani de activitate artistică, cu numeroase lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneția în 1987, iar în 2000 a avut o expoziție retrospectivă la Muzeul Național de Artă al României; în mai 2011 a avut, simultan, o retrospectivă la Sala Dalles și o expoziție de desen la Galeria AnnArt. In 2017, lucrari ale lui Ilfoveanu au facut parte dntr-o expoziție la Christie’s, la Londra, alaturi de lucrari Pablo Picasso, Kandinsky sau Henri Matisse. Din 2017, este co-fondator al Fundatiei culturale Ilfoveanu-Badea, la Pitesti, unde are o expozitie permanenta. Este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer şi laureat în 2011 al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Este listat în Top 100 cei mai valoroși pictori români ai tuturor timpurilor, fiind unul dintre cei mai căutați artiști plastici de către colecționarii din România si din strainatate. Trăiește și lucrează la București și Rădești.

 

 

Expoziția Portret de Atelier este însoțită de un mesaj video din partea lui Sorin Ilfoveanu, și de un scurt eseu critic semnat de criticul de artă Aurelia Mocanu.

 

De reținut faptul că, deși imagini cu întreg fondul de lucrări vor fi disponibile on-line, iubitorii de artă pot vizita ‘pe viu’ expoziția, în noul sediu al galeriei AnnArt, în str. Andrei Mureșanu nr 1. Intrarea este liberă, în perioada 27 mai – 4 iulie 2020, de luni până vineri, între orele 13 – 18 și în prima sâmbătă a fiecărei luni, între orele 11 - 15.

 

Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

 

 

Anexecv artist, foto artist, imagini lucrari, invitaţie

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străinătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu,  Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu, Andreea Albani, Andrei Tudoran, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Muresanu nr. 1, galeria se află la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

Vladimir Șetran 85: Scrisori de dragoste | 27-02-2020

Vladimir Șetran 85: Scrisori de dragoste

 

Joi, 27 februarie, ora 18are loc vernisajul celei de-a treia expoziții în noul spațiu al galeriei AnnArt: personala de pictură Vladimir Setran: Scrisori de dragoste – și care marchează, în 2020, un an special, cel al unei senectuți creative impresionante, cand artistul împlinește 85 de ani.

 

Elev al lui Ciucurencu și Ion Marsic, Vladimir Șetran reprezintă o generație de artiști definitorii pentru arta contemporană din România și locul acesteia în context international. Cu un parcurs artistic și academic remarcabil, jalonat de momente care au facut istorie -  debut sub pseudonim în 1957, sub limita admisă de vârstă în epoca și expoziția proletară de la Atelierele Grivița, în 1959; grafician la Circul de stat, în 1963; Bienala de la Paris, în 1965 sau Festivalul de la Edinburgh, în 1971; personala la Los Angeles, în 1980 sau expoziția de Nuduri prezentată în ramurile pomilor în floare în satul Scorțeni, în 2005 -  Șetran a străbătut cu bună-măsură atât solitudinea creației profunde cât și efervescența libertății, îngăduite ca invidiat privilegiu în perioada comunistă și apoi îmbrățișată senin și plenar după 1989.

 

Unul dintre întemeietorii secției de Design (‘Estetica formelor industriale’) a Institutului de Arte plastice Nicolae Grigorescu din București, profesor-mentor pentru generații întregi de studenți, Vladimir Șetran nu a fost niciodată cu adevărat constrâns de trend-uri tematice sau ideologice și a fost mai degrabă dezinteresat de strădania construirii active a unei ‘cote de piață’. Cu filon autentic atât din zona abstractă cât și din figurativ, valoarea intrinsecă a lucrărilor sale l-a adus în importante colecții muzeale și private, în expoziții majore – de la București la Paris, Edinburgh, Tokyo sau Ulan-Bator până la Moscova, Tel-Aviv, Haga, Viena sau Beijing.

 

Din reperele recente ale CV-ului său cităm seria expozițiilor AnnArt, în 2012 – 2016; expoziția Partituri și donația unui fond important de lucrări Șetran către Universitatea Națională de Muzică din București, în 2017, și prezența, cu lucrări definitorii pentru neo-avangarda românească, alături de artiști ca Paul Neagu, Ion Bitzan, Ovidiu Maitec sau Horia Bernea, în cadrul uneia dintre cele mai substanțiale expoziții-dosar văzute de iubitorii de artă din România, 24 de argumente, curatoriată de echipa Institutul Prezentului și încheiată în această lună la MNAR. 

 

În selecția oferită acum publicului la galeria AnnArt, Vladimir Șetran prezintă o serie entuziasmantă de lucrări noi, alimentate de un flux tematic care își are izvorul în culoare și identitate personală. Numită de artist ‘scrisori de dragoste’, seria a fost începută în ultima parte a lui 2019 și se află încă în desfășurare creativă. Fondul de expoziție reunește 35 de lucrări, în format mic și mediu, acril și tușuri colorate pe hârtie fotografică și hârtie milimetrică, lucrări ce reușesc, din nou, să inventeze un limbaj plastic seducător și profund totodată, prin intensitatea imaginației cromatice și energia misteriosului script caligrafic.

 

Expoziția este însoțită de proiecția unei lucrări video, Love Letters (color, 4’15’’) filmată în luna februarie în atelierul lui Vladimir Șetran de către Tudor Massaci.

 

 

Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 27 februarie – 2 aprilie 2020, de luni până vineri, între orele 11 – 18 și primele două sâmbete din luna martie, între orele 11 – 15.  Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

 

 

Anexecv artist, foto artist, imagini lucrări, invitație vernisaj

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străinătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu,  Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu, Andreea Albani, Andrei Tudoran, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Muresanu nr 1, galeria se afla la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20. www.annartgallery.ro

Dorin Cretu: Muntele | 30-10-2018

Dorin Cretu și muntele din zare

 

Joi 25 octombrie la ora 19, galeria AnnArt vernisează o expoziție mult-așteptată: după personala din 2012, Dorin Crețu revine în atenția publicului și a colecționarilor cu o nouă serie de pictură, Muntele– un fond de 20 lucrari în ulei pe pânză, prezentate în premieră la București, pe parcursul a cinci săptămâni.

 

Lucrările marchează pătrunderea artistului într-un nou demers de explorare reflexivă şi plastică, cu ecouri discrete ale faimoaselor flori abstract-gracile ale ultimului deceniu de creație al artistului și cu instalarea privirii spre versant. Noul motiv, muntele, prilejuieste întălnirea cu materia densă, cu linia abruptă și – cel mai promițător, provoacă la confruntarea cu sine.

 

Creţu se lansează în romantismul depărtărilor lui Caspar David - Friedrich Nietzsche şi în proiecţia simbolică a elevaţiei maiestuoase. Subtil senzual şi fascinant ca semn grafic, ciclul montan este un spectacol al luminii razante în lame de piatră, al aburului sau al zăpezii în interstiţiul solidului, al faliilor şi al metamorficului geologic. Câte un cer mat, ultramarin sau smarald, punctează plonjeul în adâncimi – altitudine. Pictura şi laboratorul desenului colorat propun, neabătut, la Dorin Creţu o spaţialitatea de ordin psihologic, spuneam, din categoria diafanului. Productivă contradicţie, aceea a roca-atmosferei, diafan în rocă sau trans-alpin, în ordin meditativ.

Aurelia Mocanu, critic şi istoric de arta

 

Născut in 1956 la Brașov, Dorin Crețu este un artist român reprezentativ pentru generația anilor ’80, care din 1990 trăieşte și lucrează la Paris. Autor de pictură și grafică situată la granița dintre figurativ și abstract, Crețu utilizează o tehnică aparte, originală, prin care obţine motive geometrice și florale cu o calitate transparent-meditativă și efecte de mişcare enigmatică. A participat la numeroase expoziţii de grup la Paris, Londra, Cracovia, Marsilia şi Taipei, iar în România a avut o importantă retrospectivă la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, itinerată la Muzeul de Artă din Constanţa (2008-2009). Lucrările sale au fost achiziţionate de către guvernul francez pentru Fondul Naţional de Artă Contemporană din Franţa, precum şi de către Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti pentru colecţia sa permanentă. Din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt, unde a avut două expoziții personale (Pictură, în 2013 și Muntele, in 2018), precum și șapte participări în colective.

 

Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în intervalul 25 octombrie – 29 noiembrie 2018. Program de vizitare, de luni până vineri, între orele 11 – 19 și sâmbăta între orele 11 – 15.  Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

 

Anexe:  CV artist, foto artist, note critice, imagini lucrari, invitaţie vernisaj

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străinătate. Portofoliul nostru reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu, Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

Gheorghe Fikl: Tavane | 11-09-2018

Gheorghe Fikl: Tavane

 

Joiora 18, sezonul de toamnă începe în forţă la galeria AnnArt, cu vernisajul expoziţiei personale Gheorghe Fikl: Tavane.

 

Selecţia reuneşte singurele şi cele mai recente şapte lucrări de pictură realizate de către artistul timişorean în anul 2018, un an ce urmează succesului internaţional remarcabil al expoziţiei care a ţinut afişul timp de trei luni la prestigiosul Muzeu National Ajuda în Portugalia – un spatiu care a prezentat artisti de talia lui Joan Miro sau Joana Vasconcelos. In Bucureşti, notorietatea lui Gheorghe Fikl a crescut spectaculos prin expoziţia de o noapte, din septembrie 2016 la Palatul Ştirbei, când un număr record de aproape 2.000 de vizitatori au văzut atunci lucrările sale din seria El Angel Exterminador.

 

Noile lucrări, din seria Tavane, prezentate în premieră la AnnArt şi în prezenţa artistului, marchează debutul unei noi serii de explorare reflexivă şi plastică.

 

Fikl, cel al cortinelor de roşu neronian şi al candelabrelor opulente pe deasupra taurului negru-violet/violent de energii, îşi opreşte acum privirea ( = interesul consumptiv) spre iridescent aurii tavane masiv decorate. Cu o anume melancolie animistă decadentă, pictorul nu renunţă la bestiarul solemnizat. E mereu o ancoră a teluricului, a mundanului, poate a sacrificialului de la originea marilor opere civilizatoare. 

Aurelia Mocanu, critic şi istoric de arta

 

Susţinut de o măiestrie picturală exemplară, Gheorghe Fikl compune un univers vizual teatral-somptuos, prin serii de compoziţii cu multiple stratificări simbolice, în care animale de forţă şi angoasă - tauri, păuni, câini sau oi - sunt stranii ocupanţi ai unor spaţii supra-realiste, cu un hedonism violent şi neliniştitor, ce oferă tot atâtea contexte de reflecţie asupra tensiunii condiţiei noastre în timp personal şi istoric.

Urmărit cu interes de cunoscătorii de artă şi confirmat printr-o serie de rezultate majore în licitaţii publice, Gheorghe Fikl a avut în ultimii ani o ascensiune de cotă şi interes critic care îl fac să se numere între artiştii contemporani importanţi ai generaţiei de creatori din România post-comunistă. Cu expoziţii personale de pictură şi fotografie la Timişoara (între care cea din 2016, la Muzeul Naţional de Artă, a contribuit decisiv la candidatura câştigătoare a oraşului pentru Capitală Culturală Europeană), precum şi la Luxembourg, Lisabona sau New York, Fikl are lucrări în colecţii private din ţară şi din străinătate – în SUA, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Andorra, Luxembourg, Germania, Italia (între care în colecţia Prinţului de Wales sau a Fundaţiei Maria Nobrega, şi recent, a Fundaţiei Bonte).  Trăieşte şi lucrează la Timişoara şi Socolari.

Noul solo show este deschis pentru public, cu intrare liberă, de luni până sâmbătă, între orele 11 – 19, pe o perioadă de cinci săptămâni, în intervalul 13 septembrie – 20 octombrie 2018. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin AnnArt.Expoziţia Tavane va participa la Noaptea Albă a galeriilor, în 5 octombrie.

 

Anexe:  CV artist, foto artist, imagini lucrari, invitaţie vernisaj

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străinătate. Portofoliul nostru reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar şi tineri artişti emergenţi precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

 

www.annartgallery.ro

Locus Neminis II | 09-06-2018

Maia Ştefana Oprea: Locus neminis II

 

Marţi, ora 19, galeria AnnArt invităiubitorii de artă la vernisajul expoziției Locus neminis II: seria de pictură şi instalaţie la care Maia Ştefana Oprea lucrează din 2017. Gândită și realizată cu participarea curatorială a Ralucăi Băloiu, expoziţia este a doua personală a artistei la AnnArt, după Stivuire care a avut loc în 2016. În deschiderea expoziţiei va vorbi Ion Bogdan Lefter.

 

Maia Ș. Oprea descoperă pădurea ca loc al expresiei interioare, al emoțiilor, al maternității. Cuiburile sale se bucură de o dinamică excepțională, ele sunt expresia ritualurilor zilnice, sunt jurnale de stări care adăpostesc idei, filosofii de viață sau citate din cărțile preferate. Artista accentuează propriul parcurs emoțional și intelectual prin proiecțiile cuiburilor sau coconilor multiplicați.

Încă din cele mai vechi timpuri, maternitatea a trecut prin diferite etape de reprezentare în acord cu perioada și contextul cultural în care a luat naștere imaginea respectivă. Paleoliticul a dat naștere „Zeiței fertilității”, una dintre cele mai cunoscute reprezentări fiind Venus din Villendorf; panteonul egiptean și greco-roman a adoptat simbolul zeiței Isis ca ideal de soție și mamă. Primele secole ale creștinismului au acordat importanță laturii spirituale și transcendentale a maternității prin reprezentări ale Maicii Domnului, după ce Conciliul de la Niceea, din 325, aducea recunoșterea acesteia ca Mamă a lui Iisus Hristos; Renașterea a preluat mai departe simbolistica spirituală a maternității, iar contemporaneitatea a transformat maternitatea într-un discurs al identității.

Artista regăsește maternitatea integrată în natură, sub forma cuiburilor pentru păsări sau a coconilor de insecte. Departe de societate și de limitările ei, tânăra artistă privește reîntoarcerea către sine doar în cadrul naturii, precum Henry David Thoreau și-o imagina în „Walden”.Pictura Maiei Ș. Oprea este gestualistă, suporturile desenelor sale și instalațiile sunt alcătuite din materiale care provin dintr-o istorie personală. Preocuparea zilnică pentru maternitate se reflectă în conceptul expoziției, în reprezentare și în tehnica utilizată. Abordarea fragmentară și repetitivă a suprafețelor apare ca expresie a unor acumulări compulsive de stări cotidiene specifice maternității personale. Inserțiile de texte care provin din diferite lecturi, impresiile sau foile de jurnal completează lucrările Maiei Ș. Oprea și invită fiecare privitor la un parcurs al unui LOCUS NEMINIS.” (Raluca Băloiu, critic si istoric de artă)

 

Selecția aduce în prim-plan lucrări în ulei pe pânză, pe format mare, 200 x 200 cm, alături de piese mici, 90 x 20 cm care ne permit să sondăm direcția de evoluție a noului proiect al artistei.

Maia Ștefana Oprea este preocupată de transpunerea unei arhive personale în lucrările sale. Ea recuperează din imediata vecinătate obiectele uzuale din viața cotidiană pe care le colectează și reciclează ca suport, conținut sau formă.

 

Maia Ștefana Opreaeste absolventă a Universității Naționale de Arte Plastice București, secția Pictură, susţinându-şi licența în 2012 și lucrarea de dizertaţie în 2015. A avut burse de studiu în Franța în cadrul École Nationale Superieure d’Art de Grenoble și la Haute École des Arts du Rhin, la Savannah College of Art and Design. M. Ş Oprea a susținut expoziții internaționale și naționale la ICR Veneția, ICR Londra, Liverpool, Savannah, Ruse, Monastir; a participat la bienale de pictură la Chișinău, Lyon, Belgrad. Are lucrări în colecții private din România, Slovacia, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Olanda, Franța, Germania, Italia, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Tunisia; dar și în colecții publice, la Muzeul de Artă din Ploiești, în Colecția Asociației Abam, Muzeul de Artă din Monastir, Tunisia, în Colecția Galeriei Naționale de Artă din Ruse, Bulgaria, la Universitatea de Artă Kiss din Bhubaneswar, India și la Galeria de artă din Albania. 

 

Mai multe detalii despre artist şi expoziţie aici.

Expoziția Locus neminis II va fi prezentată la AnnArt în perioada 5 iunie-28 iulie 2018. Accesul public la expoziţie este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11-19. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt.

 

Contact: AnnArt Gallery, strada Paris 39, sector1, Bucuresti, Tel +40 77 333 83 94 | +40 31 437 95 32  | office@annartgallery.ro

 

Anexe: invitaţie | CV & foto artist | imagini lucrări  | text critic |  

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman, Gheorghe Fikl sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Claudiu Lazăr, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pestrada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.

Eye of the Storm | 25-04-2018

Francisc Chiuariu: Ochiul furtunii

 

Miercuri 25 aprilie, ora 18, galeria AnnArt invităiubitorii de artă la vernisajul expoziției Eye of the Storm / Ochiul furtunii: avanpremiera noii serii de pictură la care Francisc Chiuariu lucrează din iarna lui 2017.  Acest preview este a patra personală la AnnArt a artistului, după Shadows, în 2011, Teoria cercului, în 2013, şi Privire de sus, în 2016. 

 

Expoziția cuprinde cinci lucrări cu totul remarcabile, extrase dintr-un proiect în derulare, în care Chiuariu studiază geometria istorică și metafizică a marilor piețe ale lumii; noduri urbane, aceste spații îi permit o adâncire a reflecției asupra condiției umane și o intensificare a formelor sale de expresie, într-o abordare în care abstractul caștigă teren în fața notelor hiper-realiste care au marcat seriile sale anterioare. 

 

Francisc se imersează şi retrăieşte emoţionalitatea istorică, estetică, antropologică a unor areale de civilizaţie dintre cele mai diverse: mexicană, magrebiană, chineză etc., partenere cu clasicele vetre ale Europei muzeificate. Ochiul ciclonului - piaţa mare a unui oraş -, cu detaliile sale de icon turistic, intră într-un spectaculos proces simultan de descompunere optică şi depunere picturală.” (Aurelia Mocanu, critic si istoric de artă).

 

Selecția restrânsă a acestui preview aduce în prim-plan extremele proiectului – lucrări în ulei pe pânză, pe format mare, 200 x 300 cm, alături de piese mici,  70 x 50 cm, de tatonare a temei, și care ne permit să sondăm direcția de evoluție a noului proiect pictural al artistului.

 

Francisc Chiuariueste unul dintre cei mai semnificativi pictori români contemporani formați imediat după căderea regimului comunist. Are o identitate creativă inconfundabilă, distinctivă prin explorarea conjuncțiilor dintre medii tradiționale și tehnici, materiale sau suporturi neconvenționale. Cota sa de piață precum și reputația în mediul critic se apreciază constant și semnificativ, de la an la an iar lucrările sale se regăsesc în colecţii importante din România, Elveţia, SUA, Germania, Spania, Rusia, Austria, Canada, Israel.

 

ExpozițiaEye of the Storm va fi prezentată la AnnArt în perioada 25 aprilie - 30 mai 2018. Accesul public la expoziţie este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11- 19. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt.

 

Anexe: invitaţie | CV & foto artist | imagini lucrări  | text critic |  

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman, Gheorghe Fikl sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Claudiu Lazăr, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20. 

Arheologii în pictură și ceramică: Constantin Rusu și Ilie Rusu | 22-02-2018

Arheologii în pictură și ceramică: Constantin Rusu și Ilie Rusu

 

Joi 15 februarie, ora 19, vă invităm la vernisajul unei expoziții insolite: Arheologii, un duo-show de pictură și ceramică ce reprezintă prima simultana-întâlnire pe simeză a creației artiștilor Constantin Rusu și Ilie Rusu, fiul și tatăl.

 

Deși aparent neînrudite stilistic, cele 40 de lucrări au un substrat comun al explorării straturilor de adâncime ale materiei, concrete și sufletesti, experimentând atât în zona formală cât și în cea a materialelor.  În pânze clasic-rectangulare sau în placi decupate ondulatoriu, Constantin exploreaza, în continuarea preocupărilor sale anterioare, valențele de sens ale sageții, articulate în verticala crucii și într-o cromatică nou-exuberantă. Lucrările sale, ulei pe pânză și desen cu interventii în acril, evocă prin spontanul gestului de pictură, structuri fluide, acvatice și tumultoase. În aparent contrast, lucrările lui Ilie Rusu, compacte și tangibile în materialitatea ceramicii și a faianței glazurate, aduc în prim plan cuiburi și nuclee celulare, spații de contopire cu materia învolburată și spatii de naștere și inceput. Provenind din etape de creație diverse – din 1983 / 1986 pana în 2017 – 2018, acestea dezvolta tema definitorie a experimentelor artistului asupra conglomeratului materiei, reciclate/recompuse în arhitecturi și sensuri noi.

 

Constantin Rusu (n. 1987, București) este absolvent al departamentului de pictură al UNArte București – master în 2011 și licență în 2009. Câștigator al bursei de studiu la Accademia di Belle Arti di Roma, Italia în 2008 și o al bursei Constantin Brancuşi la Paris în 2015, Constantin este membru al UAP din 2012. A participat în tabere de creație și în numeroase expoziții colective de pe plan național și internațional, în Romania, Spania și Franța. Artistul abordează pictura și grafica într-o manieră originală, cu o iconografie încifrată/înscrisă în semne grafice și săgeți vectoriale, care au ca substrat meditații profunde în raport cu viața și existența umană. Laureat al Premiului AnnArt în 2012, artistul colaborează cu galeria AnnArt din 2011, când a participat în cadrul EBienale la expoziția de grup TAA_2011; au urmat apoi Caiet de planuri, 201; TAA_2014; Trei, în 2015 și personalele artZoom Constantin Rusu, 2012  și   Directii și Sens, în 2016. în 2014 primeşte Premiul Uniunii Artistilor Plastici, în cadrul Bienalei Internationale de Gravură și Premiul pentru Pictură acordat de Filiala Pictură UAP Bucuresti. În 2017 este laureat al Premiul Ioan Atanasiu Delamare, acordat de UAP.  Trăiește și lucrează în București.

Ilie RUSU (n. 1956, Feleacu,  Cluj)Unul dintre cei mai semnificativi – şi discreti – ceramişti români, format în mediul academic independent al scolii de ceramică a Institutul "Ion Andreescu" Cluj – Napoca, pe care l-a absolivit în 1980 şi unde i-a avut ca mentori pe Rodica Svintiu şi Mircea Spataru. Personalitatea artistului s-a constituit în contextul generatiei anilor ‘80, prelungită în stagiile creative pe care le-a avut în industria porţelanului la renumita fabrică Iris de la Cluj-Napoca – unde ca designer ‘creator de modele’, Ilie Rusu a parcurs un masterat sui-generis în tehnologia materialeleor ceramice nobile. În această perioada artistul a descoperit şi a început să lucreze cu texturi diverse, folosind materiale neconvenţionale pe care le-a recreat / reciclat în arhitecturi ceramice din zona reflexiv-experimentală înrudita cu pop-art.

 

În prezent conferenţiar în cadrul Departamentului de Ceramică-Sticlă-Metal al UNARTE Bucureşti, Rusu este membru al UAP din 1990. A participat la numeroase expozitii de grup în Romania şi Spania, avand prima personala la Galateea, în Bucureşti, în 2017.  A avut o bursa de studii la Madrid şi Valencia în 1993 şi  a fost distins, printre altele, cu Premiul pentru creaţie ceramică la Bienala Internaţională „Artele Focului”, Bucureşti în 2001. Lucrările sale se afla în colectia MNAC precum şi în colectii private în Romania, Germania, Franţa, Spania. Traieşte şi lucreaza în Bucureşti.

 

Expoziţia, însoţită de un text critic semnat de Aurelia Mocanu, este deschisă în perioada 15 februarie - 31 martie 2018.  Accesul public este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11- 19.Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

 

În anexa: foto lucrări | invitaţie vernisaj

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Constantin Rusu,  Andreea Albani, Claudiu Lazăr, Maia Ştefana Oprea, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.www.annartgallery.ro

Mircea Roman: Anul cel plin | 27-12-2017

Mircea Roman: Anul cel plin

 

Marţi 12 decembrie, ora 19, vernisăm expoziţia 2*0*1*7, mult-aşteptatul solo-show la AnnArt al sculptorului Mircea Roman. Expoziţia reuneşte, în primă expunere, 15 lucrări de sculptură în lemn şi desen, într-o selecţie de autor a celor mai recente lucrări ale anului 2017.

 

Expoziţia 2*0*1*7 vine la o distanţă de 6 ani față de prima personală a artistului la AnnArt, in octombrie 2011. Seria aceasta ofera exercițiu de ‘temperare’ , cu dimeniuni în zona 50 - 80 cm, concizii ale obișnuitelor piese marca Roman, care depășesc adesea cinci metri.  Cioplirea în lemn și închegarea în linie vibrantă de roșu se regăsesc în serie iar titlurile lucrărilor – misterioase în ciuda înșelatorului descriptiv aparent explicit – evocă citiri ale lumii în cheie de tragism și de triumf existențial. (Autoportret de duminică / Personaj cu armură interioaraă/ Piramidă asezată cuminte / Abel și Cain / Sacrificiu cu nor). Desenele sunt explorări independente, doar parțial schițe de sculptură, portrete și o unică, neobișnuită floare a soarelui. Expoziția include și o raritate: o lucrare a unui corp întreg: un Crist țintuit de perete, auster și profund uman.

 

Expoziția este însoţită de un text critic sub semnătura istoricului de artă Aurelia Mocanu, care notează intensitatea demersului artistic al sculptorului: “De obicei cu braţele amputate, mai nou cu aplice-cutii ca membre superioare, personajele lui Mircea Roman sunt terminale anxioase ale unor eşafodaje care ţin de umanismul rudimentar şi agresat. Turnurile figurate, înclinate ori pliate, înaintând cu bustul ca un ultim zvâcnet al frângerii, emană sentimentul solitudinii torţionate”.~

 

Anul 2017 este special pentru Mircea Roman, prin câştigarea Pemiului UAP pentru Sculptură; includerea, prin achiziţie, a lucrării Zid III, în Muzeul Naţional de Artă de la Craiova, precum şi prin participarea la un impresionant număr de 14 expoziţii de grup în țară şi în străinătate – inclusiv la ‘bi-laterala’ de artă contemporană Romania-Coreea, la Boreyong. Totodată, activ în sprijinul breslei, Roman a fost în 2017 unul din iniţiatorii şi organizatorii proiectului Suport,  prin care s-a introdus într-un posibil circuit expoziţional încă unul din spaţiile dezafectate din cadrul Combinatului UAP, Spaţiul Turnătoria.

 

Mircea Roman este unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani. Format la Cluj în anii ’80, Roman este renumit pentru lucrările sale iconice, distinctive prin personajele hibrid-umane, arhaice și totodată moderne, și prin tehnica sa specifică de lucru în lemn și bronz. A participat la Bienala de la Veneţia în 1995 şi a avut expoziţii personale la Riverside Studios în Londra, proiecte de instalaţii urbane pe râul Tamisa sau în curtea Muzeului Ţăranului Român. Lucrările sale au fost expuse în muzee şi galerii importante de la Bucureşti la Kobe, de la Londra la Perugia şi Bochum. Laureat al Trienalei de Sculptură de la Osaka precum şi a prestigiosului Premiu Delfina, la Londra, distins în 2000 cu Ordinul Serviciul Credincios de către Preşedintele României, în 2008 cu Medalia de aur a Uniunii Artiştilor Plastici din Chişinău si cu Premiul UAP Pentru Sculptură în 2017. 

 

Expoziţia este deschisă în perioada 12 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018. Accesul public este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11- 19.Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

 

În anexa: CV | foto lucrări | invitaţie vernisaj

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar şi tineri artiști emergenți precum Constantin Rusu,  Andreea Albani, Claudiu Lazăr, Maia Ştefana Oprea, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

Rezolvări efective sau Insectarul cu geometrii | 24-10-2017

Ioana Nicoară: Rezolvări efective sau Insectarul cu geometrii

Vernisajul lunii octombrie la AnnArt are loc miercuri 25 octombrie, ora 18 - și o prezintă pe Ioana Nicoară, o artistă de formație grafică, membră a grupului TAA AnnArt. Inițiat în octombrie 2011 cu ocazia unei expoziții de grup în galeria AnnArt, grupul TAA este un experiment care urmărește traseul a zece artiști tineri selectați din prima ediție EBienale. La șase ani de la acest prim eveniment Ioana Nicoară revine cu o abordare influențată de mai recentele ei preocupări în zona creației de animație de film.

Expoziţia Rezolvări efective sau Insectarul cu geometrii este curatoriată de Ilina Schileru și conține 112 acuarele expuse însoţite de un proiect video.

 

Creatorul-cercetător

Există cel puțin două feluri de artiști astăzi, mai corect formulat, de creatori în mediul cultural. Pornind de la premiza că mecanismele lui pot fi comparate cu cele ale unui mic  ecosistem, iată-i imaginea contemporană: există, pe de o parte, creatorul care adoptă încadrarea într-un trend pentru a câștiga acceptarea într-o comunitate, iar pe de altă parte există creatorul practicant al epigonismului  manierist pentru accederea în anumite zone ale pieței viguros monetizate. Pe lângă cele două întâlnim și o specie mai puțin căutătoare a recunoașterii imediate, și anume creatorul-cercetător, pentru care timpul se scurge altfel. Cel din urmă este un exemplar pe cale de dispariție.

Creatorul-cercetător se lasă dirijat de un mecanism interior, pe care îl consideră dătător de adevăr: funcționează în mixul a trei parametri - trioul senzație (reacția la stimuli)-rațiune-intelect. Acesta nu se focusează pe rezultatul imediat prin care conștiința celuilalt (privitorul) validează „produsul” creat, ci se concentrează mai degrabă pe căutarea asiduă a ceea ce există  în interior și cere a fi scos la suprafață. Ioana Nicoară face parte din ultima specie.

 

Insectar pentru geometrii

Aidoma unei incursiuni de tip vizită în muzeul de etnologie, Ioana Nicoară își construiește serii de insectare, în rame sau direct pe perete, prinse în bolduri ca cele care țintuiesc exemplarele de fluturi în casetoanele închise cu sticlă. De la distanță priviți, pereții galeriei se preschimbă în masă de observație pentru vizitator, sugerând o „citire” a spațiului din perspectivă de sus: fiecare plan vertical al galeriei deschide un dialog paralel cu privitorul și pune problema percepției de la distanță versus a celei de aproape. Prin maniera panotării, delimitând zonele de observație, creatorul-cercetător se detașează de încărcătura emoției evanescente din momentul creației și se erijează într-un simplu privitor, pierzându-se în anonimatul publicului. Cercetarea continuă și în observarea reacției altei conștiințe la întâlnirea cu „insectarul”.

Pornind de la temele mari în artă (portretul, imaginea cuplului, abstractizarea prin alterarea formei), se desprind câteva tablouri de cercetare în laboratorul morfologic al universului Ioanei. Seriile sunt fie studii de etologie umană, fie disecții minerale imaginate.

 

Graficianul și dragostea

Indiferent de ce tip de mariaj stabilește mai târziu în viață un grafician cu formație clasică (animație, design, film etc.) graficianul va păstra constant o pasiune voluptoasă și intimă cu desenul, asupra căruia va reveni cu recurență, ca în amintirea primei iubiri.

 

Lecția lui Klee

Departe de prolixul matematic al lui Klee, Ioana ajunge la un desen sintetic, dar păstrând un fir narativ. Un abstract narativ. Judecate ca întreg, seriile grafice sunt studii etologice, privite individual sunt rafinamente cromatice, sensibile, cu accente feminine.

 

Exemplul lui Mammen

Concomitent cu expoziția de la AnnArt, Berlinische Galerie prezintă retrospectiva Jeanne Mammen, o graficiană născută cu o sută de ani înaintea Ioanei, recent redescoperită de mediul cultural berlinez. Pornind pe un filon similar, cel al ilustrației pentru a day to day job, Jeanne Mammen intră în istorie azi ca fiind unul din etaloanele ilustratorilor nemți și ca o artistă importantă pe terenul artei moderne locale. Pornind de la preocupările omoloage pentru animație, ilustrație și diversitate tehnică, o comparație între cele două artiste pare relativ moderat-prezumptivă.

În loc de concluzie, argumentul Ioanei poate fi rezumat în cuvintele lui Klee: un ochi vede, celălalt simte.

Ilina Schileru, curator  

 

Ioana Nicoară știa de la 10 ani că o să facă grafică. Și nu s-a înșelat prea tare, parcurgând liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, UNArte/București, Poznan Arts Academy/ Polonia, toate la secția Grafică. Dar până la urmă n-a putut chiar să prevadă viitorul așa că a început să lucreze ca VFX artist și animator, art director, uneori chiar scenarist. Ioana lucrează atât gravură experimentală, în lucrări expresive ce se concentrează pe corpul uman și pe jocul dintre materiale și texturi diverse, cât și grafică video, film și animație, în proiecte individuale sau colaborări în producții recente. A lucrat la filme precum Muntele Magic (2015, r. Anca Damian), Splendida Moarte Accident (2017, r. Sergiu Negulici), Cel mai bun client (2017) . În paralel cu filmul, preocuparea asupra cercetărilor personale asupra imaginii a continuat, astfel că artista colaborează cu galeria AnnArt din 2011, când a participat în cadrul EBienale la expoziția de grup TAA_2011, continuată recent cu TAA_2014, iar în octombrie 2017 are prima expoziție personală la aceeaşi galerie. Trăiește și lucrează în București, împărțindu-și activitatea între un studio independ de film de animație și atelierul unde experimentează în cercetări personale în acuarelă, tușuri, cerneluri sau gravură.

Expoziţia este deschisă în perioada 25 octombrie – 18 noiembrie 2017, cu acces public gratuit de luni până sâmbătă în intervalul 11 – 19.

Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere office@annartgallery.ro.

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu, Matei Avramescu sau Ioana Nicoară. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

 

Anexe:  CV artist, foto artist, imagini lucrări, invitaţie vernisaj

EpicDermic | 05-09-2017

Sezonul de toamnă la galeria AnnArt se deschide cu o noutate de portofoliu: pictorul Felix Aftene, cu un solo-show ce are venisajul joi 7 septembrie, la ora 19

 

Expoziţia EpicDermic este curatoriată de criticul şi istoricul de arta Aurelia Mocanu şi reuneşte 18 lucrări în acril pe panza şi în proiect video. 

 

Selecţia prezinta în premiera cele mai recente lucrari din seria Memoria spatiului (2016/17) precum şi piese din seria Taxidermia (2014/15), recent căştigătoare a premiului UAP pentru Pictură 2016. Explorări ale condiţiei umane actuale, cu incursiuni în metafizic şi în urbanul post-industrial, lucrările se prezintăa ca nişte decupaje ale unor scene narative cinematografice, diverse şi stranii, cu straturi multiple de simbol cultural, unificate prin prezenta subtil-sistematica a autoportretului.

Absolvent, în 1996, ca şef de promoţie al Academiei de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean, Felix Aftene este unul dintre artistii reprezentativi ai generatiei sale, cu o practica extinsa în pictura, pictura murala, sculptura şi new-medfia, fiind totodata curator şi coordinator a numeroase proiecte de artă vizuală ale artiştilor din Iaşi – atat în ţară cât şi afară. A lucrat cu galerii din Austria, Danemarca, Germania, Franţa, Moldova, Elveţia, lucrările sale găsindu-se în muzee şi colectii private din ţară şi din strainatate (S.U.A, Marea Britanie, Germania, Israel, Elveţia, Franţa, Italia, Spania, Danemarca, Canada, Ungaria, etc).

 

După 20 de ani de la încheierea studiilor, prolificul artist ieşean Felix Aftene recurge, cu poftă şi în cheie neobarocă, la „rememorare” şi biografism. Un imobil vetust de ateliere este reevaluat spaţial şi corporal (performativ) de fantoşa artistului, cel cu machiaj de trist arlechin. Fotograme ale video-acţiunii - decadent scenografică şi sonor incantatorie - devin apoi pânze elaborate, pictate în acrilic. Sunt stop-cadre, reamplificate prin elipsă narativă, cu regim luministic teatral, oxidat-obscur, melancholic existenţialist.

Aurelia Mocanu, curator

 

Expoziţia este deschisă în perioada7 septembrie – 21 octombrie 2017. Accesul public este gratuit, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 11- 19.

Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

 

În anexa: CV | foto lucrări | invitaţie vernisaj

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar şi tineri artiști emergenți precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

www.annartgallery.ro

 

Contact:

AnnArt Gallery, strada Paris 39, Sector 1, Bucureşti

Tel +40 77 333 83 94 | +40 31 437 95 32

office@annartgallery.ro

Claudiu Lazăr: CORE | 30-06-2017

Noul vernisaj al verii la AnnArt are loc joi 6 iulie, ora 19 - și îl prezintă pe Claudiu Lazăr, un tânăr artist emergent.

Expoziţia CORE este curatoriată de Simona Abagiu şi reuneşte 11 lucrări pe simeză şi 7 în mapă – cea mai recentă serie, realizată în perioada ianuarie – mai 2017.  

Realizate în tehnică mixtă pe pânză, ulei, acrilic texturat și culori industriale, tehnici care trec de granițele experimentului de moment și descriu mai degrabă o experiență intensivă de atelier, seria conturează o selecție de pânze care invită la o experiență a privirii, dar și a atingerii, prin reliefurile materialităților care se întrepătrund într-un onirism cromatic.

 

Claudiu Lazăr recreează prin imaginație și aduce în aria prezenței, a lucrurilor sensibile, un surplus de realitate lăuntrică. Își compune opera într-o pluralitate de figuri asemănătoare ca proiect, dar diferite ca realizare, ca o serie deschisă, în care fiecare element al acesteia este un subansamblu provizoriu. Ca principiu de unitate, plăcerea repetiției cu o categorie determinată de subiecte nu poate fi înțeleasă fără a integra stările ei pregătitoare. Fie că vorbim despre schițe sau simpla poziționare a tușei, Claudiu defulează prin tehnică, consacrându-se unei tușe primitive, căutate și imaginate a priori. Dacă înainte, pânzele lui pulsau de angoase și frământări lăuntrice, acum radiografiază și exteriorul, cercetând elemente ale spiritualității colective.

Toate accidentele de drum, constituite în experiență creează o călătorie, în care fiecare etapă egalează în legitimitate etapa precedentă. Aceste totalități provizorii converg către auto-cunoaștere și o suveranitate a discernământului în care raportarea la real nu mai trece prin iluzie, ci prin conștiință.

Opera încheiată, instalată în realitate, aparține de-acum numai acestei realități, prelucrată într-o rețea în care elementul producător rămâne cu asiduitate activ, ca o mărturie a unei forme de viață individuale, în care se amestecă intim forma și expresia.

Simona Abagiu, curator  

 

Claudiu Lazăr a studiat între 2012-2014 la Universitatea Akademie der Bildenden Kunste Viena, secţia Pictură. În februarie 2017 deschide prima expoziție personală în Bucureşti (Repression Stimulus), secondată de Transcendere în Sfântu-Gheorghe, serie care se încheie cu o a treia,CORE, la AnnArt Gallery, în iulie.

În iunie 2016 fost curator câștigător al proiectului Spațiul Pilot, unde a beneficiat de o mini-rezidență de curatoriat la Fabrica de Pensule, din Cluj, încheiată cu proiectul ?urope, alături de Radu Pandele șu Rudy von Kronstadt.

Având un traseu inedit, care include un masterclass la NewYork în 2011, are șansa deschiderii către lumea artei internaționale de foarte devreme. Lucrările lui se regăsesc deja în importante colecții private, atât în București cât și în Marea Britanie, Germania, Israel, Austria și Belgia.

Expoziţia este deschisă în perioada 6 iulie – 31 august 2017, cu acces public gratuit de luni până sâmbătă în intervalul 11 – 19.

Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere office@annartgallery.ro

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

 

Anexe:  CV artist, foto artist, imagini lucrări, invitaţie vernisaj

Andreea Albani: (Time #0.4) The Poem.2 | 30-05-2017

Andreea Albani: (Time #0.4) The Poem.2

 

O nouă expoziţie are vernisaj la AnnArt, marţi 23 mai, ora 19 - cu lucrări recente semnate de unul dintre cei mai interesanţi şi promiţători tineri artişti – Andreea Albani.

Expoziţia (Time #0.4) The Poem.2 este curatoriată de Simona Vilău şi reuneşte 15 lucrări pe simeză şi 7 la mapă – între care lucrări prezentate acum în premieră şi care fac parte din seria expusă anul trecut la Palatele Brâncoveneşti, Mogoşoaia.

Realizate în tehnică mixtă pe pânză, colaj multi-stratificat de hârtie japoneză, de bambus sau de orez, lucrările oferă o incursiune intens personală în teritoriile necunoscute ale memoriei.

 

Artista experimentează mult în pictură. Cu dorința de a afla cine este în toate dimensiunile sale interioare, a pornit la drum încercând suporturi variate – hârtie, pânză, plastic, poliplan sau colând mai multe materiale pe același suport-cadru. Liniile, semnele și traseele grafice creează compoziții unitare, sensibile, în care plinul și golul se armonizează în felurite proporții. Suportul rămâne vizibil și are rol de cadru pentru proiecțiile sale poetice, iar intensitatea și dinamica fiecărei compoziții variază de la o lucrare la alta. În anumite desene, negrul apare doar ca notație, ca semne ce levitează deasupra unor spații albe, lipsite de conținut, iar în pictură, același negru are altă greutate și devine apăsător și dens. Culorile au rol tonal și intensifică raporturile dintre griuri.

Simona Vilău, curator

 

Ne bucurăm că putem prezenta publicului încă o expoziţie semnată de un artist tânăr – este a treia, sau chiar a patra în mai puţin de un an, după solo show-urile Constantin Rusu şi Maia Oprea şi expoziţia de grup Eflorescente,  în care Ioana Pioaru a ocupat un loc central. La cei 28 de ani, Andreea Albani  are deja un parcurs creativ şi expoziţional remarcabil, inclusiv o performanţă internaţională la Royal Academy Summer Show, în 2015 la Londra. Expoziţia de faţă este a patra personală a sa şi prima la galeria AnnArt, după participarea sa în expoziţia de grup TREI, în vara lui 2015, când lucrările sale, alături de cele ale colegilor săi  de generaţie Constantin Rusu şi Andrei Mateescu, au făcut o puternică impresie asupra vizitatorilor şi colecţionarilor de artă contemporană.

Gabriela Massaci, director AnnArt

 

Andreea Albania absolvit în 2009 Universitatea Naţională de Arte Plastice Bucureşti, secţia Pictură, clasa Florin Ciubotaru şi in 2011, cursul de master din cadrul aceleiaşi secţii, clasa Petru Lucaci. Susţine expoziţii personale în Bucureşti (2009, 2016, 2017) şi Haifa, Israel (2011) şi participă la numeroase expoziţii de grup, în ţară, la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, dar şi peste hotare, la Londra, Chicago, Essen, Seoul, Chişinău. În 2013 primeşte premiul pentru debut, acordat de Muzeul de Artă, Bistriţa, iar în 2014 este finalistă pentru premiul Aesthetica Art Prize, la Londra.  În 2015 a realizat o tranzacţie importantă pe piaţa internaţională de artă prin participarea la Royal Academy Summer Show Summer Exhibition din Londra. In mai 2017, a primit premiul II la Bienala Internaţională de Pictura Chişinău. În 2017 are prima expoziţie personală la AnnArt, (Time #0.4) The Poem.2.

 

Expoziţia este deschisă în perioada 23 mai – 8 iulie 2017, cu acces public gratuit de luni până sâmbătă în intervalul 11 – 19.

Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere office@annartgallery.ro

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

www.annartgallery.ro

 

Anexe:  CV artist, foto artist, imagini lucrări, invitaţie vernisaj

Vladimir Setran: Partituri | 04-04-2017

Din pubelă pe simeză: noile picturi Vladimir Șetran

 

Universitatea Nationala de Arte Bucuresti în parteneriat cu galeria AnnArtprezintă expoziția de pictură și desen  Vladimir Setran: Partituri. Vernisajul are loc marti 4 aprilie, ora 18, în sala Mediateca a UNMB (Știrbei Voda 131) – și este însoțită de un moment muzical oferit de violonistul Horia Văcarescu. Evenimentul are loc in cadrul Festivalului Chei al prestigioasei instituții de învățțământ artistic.

 

Originea si destinatia acestor lucrari fac seria sa fie memorabila încă înainte de întâlnirea sa cu publicul: inspirația porneștedintr-o întâmplare, care -  ca multe marca Șetran -  devine antologică: în iarna lui 2016, artistul a gâsit un vraf de partituri aruncate într-o pubelă de lângă atelierul său de pe strada Pangratti. A fost tulburat de destinul lor ”muritor” și inspirat să le ofere o nouă rundă de viață, transformandu-le, prin fotografiere, colaj și intervenție de pictură, în seria de lucrari care astâzi sunt expuse în noul spațiu al Univesității Naționale de Muzică și care, prin donația ce urmează acestei expoziții, vor intra în patrimoniul acestei  instituții de învățământ de mare tradiție.  Este un proiect care vorbește despre dialogul și întălnirea profundă între artele contemporane.

 

Unul dintre primii și cei mai influenți profesori ai design-ului românesc, Vladimir Șetran s-a născut în 1935, la Dăncăuți, Hotin și a studiat artele plastice la Cluj și București.  Are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol: pictură figurativă şi abstractă de mare forţă, desen şi grafică - în reprezentări hedoniste dar şi auster-reflexive ale lumii. Hiperactiv în varii experimente vizuale, Șetran lucrează cu instrumente de lucru singulare, inventate de el însuși. Sunt celebre seriile sale de Nuduri, expuse in pomii in floare ai livezii sale din satul Scorţeni,  sau cele Fără titlu, lucrări în care petele intense de culoare alunecă pe pânză ca o lavă primordială,  sau nu mai puțin impresionantele sale  Fructe și legume, devenite, prin ludicul și minuția desenului,  personaje  de antologie estetică. Are în palmares expoziţii în România şi în străinătate – de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator, cu o răsunătoare participare în 1971 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh.  Lucrările sale se găsesc în colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credinciosîn grad de Cavaler, Şetran este totodată laureat al Premiului pentru Pictură UAP (1964) şi al  Premiului pentru Artă Monumentală UAP (1984). Din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt, unde are la activ șase participări în expoziții de grup și șase personale de anvergură (Sânziene, în 2012, apoi sezonul Șetran: Jurnal deschis, în 2013, Fără titlu, Etcetera în 2014 - 2015 și Cahiers du Cinema,  în 2016). Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

 

Expoziția din sala Mediateca a UNMB (Conservator)este deschisă publicului  în perioada 4 aprilie – 4 iunie 2017, intre orele 10 – 18. Detalii, office@annartgallery.ro

www.unmb.ro

 

In anexa, invitatie vernisaj, imagini lucrari, portret artist, scurt bio artist

Fikl: Sfârşitul Istoriei | 28-03-2017

Pentru prima oară în spaţiul din Strada Paris 39 al galeriei AnnArt, vă invităm la vernisajul expoziţiei personale Gheorghe Fikl: The End of History - miercuri 29 martie, ora 19.

 

Vor fi prezentate în premieră, şi în prezenţa artistului, cele mai recente şapte lucrări de pictură realizate în ultimele şase luni, în perioada ce a urmat succesului extraordinar de public al expoziţiei de o noapte, organizate de AnnArt în septembrie 2016 la Palatul Știrbei, în cadrul Nopţii Albe a Galeriilor; un număr record de aproape 2000 de vizitatori au văzut atunci lucrările sale din seria El Angel Exterminador.

 

Noul solo show, deschis pentru public pe o perioadă de şase săptămâni, este însoţit de un text critic semnat de Aurelia Mocanu şi marchează începutul unui sezon internaţional important pentru Gheorghe Fikl, care va avea, începând din 15 mai, o expoziţie personală de anvergură la Muzeul Naţional Ajuda din Lisabona.

 

Susţinut de o măiestrie picturală exemplară, Fikl este creatorul unui univers vizual somptuos, în cheie teatral-barocă, în care faimoasele sale animale de forţă şi angoasă - tauri, păuni, câini sau oi - sunt stranii ocupanţi ai unor spaţii supra-realiste, stăpânite de un hedonism violent şi neliniştitor.

 

Aceste motive definitorii ale lumii Fikl sunt prezente şi totodată absente în noua serie The End of History: compoziţiile şi personajele picturale ale spaţiilor închise se deschid acum către plein-air, cu ieşirea în câmp - unde pictorul surprinde, o apariție rarisimă, personajul uman aflat, singur, în confruntarea cu spaţiul şi timpul necunoscut. Noile picturi ne oferă un subtil prilej de reflecţie asupra tensiunii noastre existenţiale permanente. Într-o lume atât de sfâşiată azi de teroare şi distrugere, pictorul pare că regăseşte însă umanitatea noastră profundă, resursa noastră de a ne întâlni cu sine, în intersecţia timpului personal şi istoric.

 

Până de curând mai puţin cunoscut publicului larg bucureştean, dar urmărit cu interes de cunoscătorii de artă şi confirmat printr-o serie de rezultate remarcabile în licitaţii publice, Gheorghe Fikl a avut în ultimii ani o ascensiune de cotă şi interes critic care îl fac să se numere între artiştii contemporani importanţi ai generaţiei de creatori din România post-comunistă. Cu expoziţii personale de pictură şi fotografie la Timişoara (între care cea mai recentă, la Muzeul Naţional de Artă, a contribuit decisiv la candidatura câştigătoare a oraşului pentru Capitală Culturală Europeană), precum şi la Luxembourg sau New York, Fikl are lucrări în colecţii private din ţară şi din străinătate – în SUA, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Andorra, Luxembourg, Germania, Italia ( între care colecţia Prinţului de Wales sau a Fundaţiei Maria Nobrega, şi recent, a Fundaţiei Bonte).  Trăieşte şi lucrează la Timişoara şi Socolari. Din 2016 este reprezentat de galeria AnnArt.

 

Expoziția The End of History va fi deschisă pentru public, cu intrare liberă, de luni până sâmbătă, între orele 11 – 19, în perioada 29 martie – 13 mai 2017.Întreg fondul de lucrări este disponibil pentruvânzare prin AnnArt.

 

Anexe:  CV artist, imagin artist, imagini lucrări, invitaţie vernisaj

 

 

Contact:

AnnArt Gallery, strada Paris 39, Sector 1, Bucureşti

Tel +40 77 333 83 94 | +40 31 437 95 32

office@annartgallery.ro

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii '20.

www.annartgallery.ro

Eflorescente - de la ceramica la polimer 3D | 24-02-2017

Luni 20 februarie, ora 18, galeria AnnArt vernisează salonul de primăvară cu expoziția de grup Eflorescențe. Sunt reunite lucrări de ceramică, grafică şi instalaţie 3D, semnate de patru artiste din generații și arii stilistice diferite: de la mecanismele conceptuale ale Ioanei Pioaru către figurativul realist al Ioanei Șetran și cel expresionist, fragmentar, al Danielei Făiniș și Arinei Ailincăi. Diversele materiale utilizate - de la porţelan de limoges, la print 3D şi linogravură - creează un dialog unitar între obiectele-instalații şi lucrările tridimensionale. Eflorescențe compoziționale și stilistice sunt configurate împreună ca într-un “muzeu imaginar” al lui André Malraux.

 

Expoziţia este însoțităde un text critic semnat de istoricul de artă Raluca Băloiu, într-un proiect ce reprezintă a doua sa colaborare cu galeria AnnArt, după personalaStivuire a Maiei Ştefana Oprea, din septembrie 2016.  

 

“Fiecare din cele patru artiste își alege un modul ca unitate de măsură, fără caracter programatic: dacă pentru Ioana Pioaru modulul este reprezentat de mecanismul cinetic, Daniela Făiniș își configurează compozițiile în jurul mugurilor; Arina Ailincăi se raportează la figura umană iar Ioana Șetran îsi alege ca unitate de măsură simbolistica merelor.

 

Obiectele-instalații ale Ioanei Pioaru sunt spații destinate mecanismelor, ritmicității matematice, metaforei mecanicizate. Imaginile au fost surprinse cu un ochi cinematic (kino-glaz/film-eye), dacă ne-am raporta la „Man with a Movie Camera”, filmul experimental datat 1929, creație a regizorului rus Dziga Vertov. Accentuarea dinamicii mecanismelor și eludarea modelelor ficționale trimit către acest gen de imagine cinematografică din anii `20, cu un rol important în dezvoltarea documentarelor și cinematografiei realiste.

 

Daniela Făiniș expune reliefuri din porțelan cu amprente florale și intervenții grafice gestualiste. Daniela este preocupată de procesul fiziologic, de trecere, de la starea de repaos, de sămânță, la viața activă, la etapa eflorescenței. Sunt redați muguri, inflorescențe, mănunchiuri de plante. Artista aduce în atenția publicului reprezentări organice, de plante stilizate redate fragmentar, pentru a reconstitui în final un areal floral. Încrengături de fructe redate în tridimensional angajează spațiul într-o instalație.

 

Lucrările Ioanei Șetran sunt adevărate studii renascentiste care amintesc de ceramica lui Bernard Palissy, dacă ne-am raporta la maniera naturalistă de modelare a formei, în porțelan. Ioana optează pentru albul imaculat al fructelor, plantelor sau insectelor, intervenind de puține ori cu pigmenți colorați, tocmai pentru a păstra puritatea materialului.

 

Portretele semnate Arina Ailincăi sunt asemenea unor ronde-bosse-uri cu intervenții de formă, culoare, materialitate. Conturul negru al ochilor, pigmentul roșu al buzelor pe fondul alb al feței, toate aceste elemente apar ca citat din teatrul expresionist japonez, de secol XVII. Chipurile, mai degrabă măști, inspiră serenitate și armonie, dar și starea de meditație prin care energia primordială, QI, este readusă în interiorul minții și corpului. La nivel formal, portretele de factură expresionistă sunt completate de scriitura grafică a inciziilor și de intervențiile colorate, gestualiste, cu albastru cobalt, brunuri și ocruri”.

 

Raluca Băloiu, istoric de artă

 

 

Eflorescente  va fi prezentată la AnnArt în perioada 20 februarie – 23 martie 2017.

Accesul publicului expoziţie este gratuit, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 11- 19.

Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

 

Anexe: CV & foto artist | imagini lucrări  | text critic

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman, Gheorghe Fikl sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Ioana Pioaru, „Andreea Albani, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.

Francisc Chiuariu: pictor pentru Bucureşti, Londra, Los Angeles şi Berlin | 19-11-2016

Sâmbătă  19 noiembrie, la ora 17, în ultima zi la Bucureşti  a expoziţiei Francisc Chiuariu: Privire de sus, vă invităm la evenimentul de finisaj,  în spaţiul din strada Paris 39 al galeriei AnnArt. 

 

Cu acest prilej se va lansa, în prezenţa şi cu autograful artistului, catalogul cu fondul complet al seriei Privire de sus.  Acesta  este publicat în parteneriat de AnnArt şi FivePlus, în ediţie tri-lingvă - română, engleză şi germană şi include texte critice şi eseuri semnate de Magda Cârneci,  Aurelia Mocanu şi Gabriela Massaci. Un număr limitat de 12 exemplare din tirajul de 300 sunt însoţite de un desen orginal semnat de artist.


Totodată, unul dintre prietenii galeriei, violonistul Horia Văcărescu, ne ajută să încheiem în glorie această minunată expoziţie, printr-un recital cu Ciaccona de Bach! Avem puţine scaune, dar destul spaţiu 'în picioare', alături de picturi, pentru cele 14 minute ale acestei faimoase piese de muzică barocă.  (AnnArt)

 

Pe parcursul celor aproape şase săptămâni de expunere, acest solo show a fost văzut de un număr record de vizitatori şi a obţinut vânzări majore, în urma cărora importante lucrări ale seriei au intrat în colecţii private de artă la Los Angeles, Paris şi Bucureşti. În plus, o selecţie de lucrări va fi expusă  într-o nouă expoziţie la Viena, la galeria parteneră FivePlus, în perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017.

 

Despre Privire de sus: 

A treia personală la AnnArt a artistului, după Shadows (2012) şi Teoria cercului(2013), expoziţia a adus în atenţia publicului şi a criticii un fond impresionant de 58 de lucrări în ulei pe pânză, însoţit de o bogată mapă de schiţe de pictură – precum  şi, tot sub semnătura artistului, proiectul video Levitate.


Noua serie, realizată pe parcursul a trei ani, adânceşte şi extinde teme predilecte de reflecţie ale artistului – tensiunea existenţială a omului contemporan, urbanul ca refugiu şi loc al neliniştii, şansa desprinderii din terestrul comun către văzduhul angelic. Complexitatea abordării acestor teme este dată şi de cromatica de forţă, desfăşurată pe formate de dimensiune mare  (de la 100 x 150cm şi 140 x 220cm - până la vârful de lance  de 160 x 310cm).

 

Expoziţia este deschisă zilnic între  orele 11 şi 19, cu excepţia zilei de duminică. 

Finisajul are loc sâmbătă 19 noiembrie la ora 17, dar expoziţia poate fi vizitată pe tot parcursul zilei, în cadrul programului obişnuit.

 

 

Anexe:  CV artist,  imagini lucrări

 

Contact:

AnnArt Gallery, strada Paris 39, Sector 1, Bucureşti

Tel +40 77 333 83 94 | +40 31 437 95 32

office@annartgallery.ro

 

Galeria AnnArta fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman, Gheorghe Fikl sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.www.annartgallery.ro

CINCIZECI: Francisc CHIUARIU - Privire de sus | 07-10-2016

Marţi 11 octombrie, ora 19, galeria AnnArt vernisează o expoziţie-eveniment, mult aşteptată atât de colecţionari cât şi de publicul larg: Francisc Chiuariu: Privire de suscare este totodată şi expoziţia cu numărul cincizeci din portofoliul galeriei.

 

Privire de sus este al treilea solo-show la AnnArt al artistului, după Shadows, în 2012 şi Teoria cercului, în 2013, şi reuneşte un fond impresionant de 58 de lucrări în ulei pe pânză, alături de o bogată mapă de schiţe de pictură. Bonus, tot sub semnătura artistului, prezentăm proiectul video Levitate.  

 

Noua serie, realizată pe parcursul a trei ani, adânceşte şi extinde teme predilecte de reflecţie ale artistului – tensiunea existentială a omului contemporan, urbanul ca refugiu şi loc al neliniştii, şansa desprinderii din terestrul comun către văzduhul angelic. Complexitatea abordării acestor teme este dată şi de cromatica de forţă, desfăsurată pe formate de dimensiune mare - de la 100 x 150 cm şi 140 x 220 cm - până la vârful de lance, 160 x 310 cm.

 

Un număr restrâns de lucrări din noua serie  au fost prezentate în pre-view la Art Safari în mai 2016 unde s-au bucurat de un puternic impact public, context în care s-au realizat şi primele vânzări, către colecţionari din Franţa şi România.

 

Expoziţia este curatoriată de criticul şi istoricul de artă Magda Cârneci şi va fi însoţită de un catalog în ediţie tri-lingvă, cu lansare la Bucureşti şi Viena.    

 

În datele ei de fond, pictura actuală a lui Francis Chiuariu a rămas aceeași, constantă – abundentă și versatilă, ostentativă și suculentă, dezinvoltă și intensă, cum scriam altădată - și totuși ceva esențial, un accent important, s-a schimbat. În matricea ei stilistică regăsim în continuare atracția pentru elemente hiper- și fotorealiste cu efecte glamour, urme ale stilurilor neoclasic și simbolist de odinioară, o sensibilitate retiniană de tip fin de siècle alăturată unor cromatisme cu alură high-tech. Dar combinația dintre aceste ingrediente rafinate are acum alte proporții și primește o aură crepusculară și vag cataclismică, ce deschide pictura spre un orizont metafizic profund și ambiguu.

Magda Cârneci, 2016

 

Privire de sus va fi prezentată la AnnArt în perioada 11 octombrie – 19 noiembrie 2016. În continuare, din 29 noiembrie, timp de două luni, o selecţie extinsă a fondului de lucrări va fi prezentată la Viena, de către galeria FivePlus Art Gallery.

 

Pe parcursul expoziţiei, AnnArt va prezenta o serie de evenimente conexe  - de muzică, design şi film – inclusiv un proiect al tinerei artiste vizuale Ana Chiuariu, fiica artistului.

 

Accesul public la expoziţie este gratuit, de luni pânăsâmbătă, în intervalul orar 11- 19.

Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

 

Mai multe detalii despre artist şi expoziţie aici.

 

Contact:

AnnArt Gallery, strada Paris 39, Sector1, Bucuresti

Tel +40 77 333 83 94 | +40 31 437 95 32  | office@annartgallery.ro

 

Anexe: CV & foto artist | imagini lucrări  | text critic | invitaţie

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman, Gheorghe Fikl sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.www.annartgallery.ro

Noapte dublă la AnnArt | 24-09-2016

Noapte dublă la AnnArt

 

Pentru Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), vineri 30 septembrie, AnnArt prezintă două expoziţii, acasă şi in deplasare: 

-      Gheorghe Fikl, El Angel Exteminador, pictură, în spaţiul de la Palatul Ştirbei, Calea Victoriei 107 (punctul 70 pe harta NAG) -  curatori Gabriela Massaci şi Dan Lazea 

şi

-       Maia Oprea, Stivuire, pictură şi instalaţie-obiect, în spaţiul galeriei AnnArt, strada Paris 39 (punctul 6 pe harta NAG) - curator Raluca Băloiu 

 

 

De ce sunt speciale aceste evenimente ?

În primul rând, prin expoziţia El angel exterminador (Îngerul exterminator) semnată de Gheorghe Fikl, vizitatorii au prilejul să vadă în premieră absolută, lucrarea ce dă titlul seriei,  El angel exterminador şi totodată, in premierăla Bucureşti, lucrări care deja fac istorie: recent expuse la Muzeul Naţional de Artă din Timisoara, în expoziţia Baroc|Urban, aceste lucrări de mari dimensiuni (peste 400 x300 cm), au avut o contribuţie majoră şi un impact public excepţional în contextul candidaturii caştigătoare a Timişoarei pentru Capitală Culturală Europeană.  

 

Apoi, pentru cei familiarizati cu opera lui Fikl, noua serie de lucrări va prilejui surpriza întâlnirii cu o transformare subtilă a peisajului vizual şi de idei: întrând într-un dialog deschis cu opera cinematografică a lui Luis Bunuel, artistul reia şi re-inventează reperele sale cunoscute, somptuos-baroce şi ludice, într-un univers tulburator,  în care compoziţia capată adâncimea reflecţiei critice asupra condiţiei omului/animal, martor şi participant într-un timp istoric care devine tot mai formal în stereotipiile sale şi care totodată  ne duce cu gândul la un dezolant  sfârşit de lume.     

 

De reținut că expoziţia El angel exterminador va fi prezentată o singură noapte la Bucureşti si este de ne-ratat şi pe seama faptului că trei din lucrările seriei au fost deja cumpărate de un colecţionar portughez, urmând, din 1 octombrie, să intre într-o importantă colecţie privată de artă.    

 

Un detaliu suplimentar care credem ca va place publicului vizitator: pe parcursul expoziţiei nocturne vom difuza înregistrări ale unor piese de chill-jazz, compuse şi interpretate la pian de Gheorghe Fikl! Artistul va fi prezent în expoziţie întreaga noapte, disponibil pentru discuţii informale cu vizitatorii. 

 

Maia Ştefana Oprea, tânăra câştigătoare a premiului AnnArt 2016, va fi ghidul propriei sale expoziţii Stivuire, însoţind vizitatorii galeriei AnnArt prin straturile multiple de memorie cuprinse în picturile şi instalaţia-obiect aflate în expunere până pe 8 octombrie. Lucrările compun în mod impresionant un timp personal multiplu, care devine vizibil şi tangibil şi pe care, într-un moment de graţie, privitorii îl pot resimţi ca fiind şi al lor.

 

Creatoare a unei arhive sui generis, Maia Ştefana Oprea este inventatoarea unui material-aliaj propriu: o mixtură organică din resturi de fructe şi flori uscate, cenuşă, pagini din cărţi, coji de ouă şi alte lucruri "de aruncat" pe care, măcinate intr-o pasta groasă, le investeşte cu valoarea  stranie a unei noi materii izvorâte din miezul pământului. Cele peste 80 de tăbliţe, obţinute prin uscare la soare şi parafate cu câte o însemnare de lectură personală,  populează marea bibliotecă-arhivă  creînd un univers de acumulare /stivuire ce evocă forța sensibilă a unui muzeu al unei vieți de om.

 

Tot noaptea albă de vineri 30 septembrie, la ora 21, lansăm la AnnArt şi catalogul expoziţiei Stivuire - cu autografe, prăjituri House of Cookies şi vin roşu oferit de Carpatvin pentru cei vrednici :)

 

Bonus pentru connoisseurs: pe parcursul nopţii albe, compozitorul Vlaicu Golcea, el înşusi un explorator excepţional al interferenţelor sunet-pictură-performance,  curatoriază un program de muzicăelectro-acusticăce va  însoţi expoziţia  Maia Ştefana Oprea: Stivuire de la galeria AnnArt.

 

Mai multe detalii despre artişti şi expoziţii în Anexe şi aici:

Gheorghe Fikl | Maia Ştefana Oprea

 

Pe parcursul evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor, accesulla cele două expoziţii organizate de AnnArt este gratuit, în intervalul 7pm - 3am.

 

Maia Ştefana Oprea - Stivuire | 23-09-2016

Maia Ştefana Oprea: STIVUIRE

 

Vă invităm la vernisajul primei expoziţii personale de la AnnArt a tinerei artiste Maia Ştefana Oprea, miercuri, 14 septembrie 2016, ora 18. Artista este câştigătoarea, in acest an, a  Premiului AnnArt pe care Fundaţia AnnArt îl oferă tinerilor artişti, cu începere din 2011.

 

Expoziţia Stivuire curatoriată de Raluca Băloiu cuprinde o serie de lucrări, de la pictură la instalaţie-obiect - create pe parcursul anilor 2015, 2016. Privitorul se întâlneşte cu o reţea complexă de piese ale unei arhive insolite, compuse din obiecte construite pe suporturi precum pânză, polistiren, carton şi tăbliţe; prin compoziţia acestora din urmă (hârtie reciclată, praf vegetal şi cenuşă) artista îşi defineşte abordarea recuperării unui flux al vieţii personale, cu deschidere către orizontul colectiv, interconectat şi impermanent.

 

­

Expoziţia personală „Stivuire” a Maiei Ştefana Oprea însumează toate etapele artistice şi conceptele definite de Maia de-a lungul timpului. Obiectele uzuale şi experienţele cotidiene sunt translatate în zona conceptualului, apoi supuse diferitelor gesturi de colectare, arhivare, muzeificare sau stivuire. Dacă ar fi să ne raportăm la un artist contemporan, Christian Boltanski arhiva produsele activităţilor cotidiene personale. El a început să arhiveze prin stivuire câteva cutii de biscuiţi alături de o arhivă de fotografii şi documente („Les archives de Christian Boltanski”, 1965-1988, 1989).

 

Biblioteca şi Transmografiile sunt cele două mari teme în jurul cărora se dezvoltă expoziţia. Artista explorează în lucrările sale autoreferenţiale spaţiul intim al casei, al atelierului, al universului personal. În Bibliotecă, Maia arhivează prin stivuire flori uscate, praf din coji de ouă, recipiente care conțin părul lui Xhai (superbul său câine husky), răşină, borcane cu cărbune ars, cărţi, desene, ready made-uri, fragmente din caietele de schiţe, citate din lecturile vechi, zercşi cu amprenta mâinilor ei, citate din bibliografia de zi cu zi și câteva însemnări găsite la târgul de Artă de la Basel sau din alte locuri. Tăbliţele Bibliotecii sunt create dintr-un mix de cărți vechi, resturi de mâncare uscate și râșnite – toate prelucrate și transformate în papier maché, praf vegetal și cenuşă. Transmografiile sunt instalații în care fâșii pictate sau desenate în cărbune, pastel sau print digital sunt transpuse pe pânze.

 

În spațiul galeriei, elementele care compun întreaga instalație au fost colectate, arhivate, muzeificate și în final stivuite de Maia Ștefana Oprea.

Raluca Băloiu, curator

 

 

Stivuire este expoziţia în cadrul căreia obiectul artistic este prezentat prin reliefarea acelor particularități ce țin de o dialectică a imaginii plastice așa cum se conturează aceasta între pierdere și recuperare, între memorie și uitare, între realitate și imaginar, între abstract și figurativ, propunând o întrepătrundere a abordărilor contemporane cu cele aflate la limita artizanalului. Pictura este astfel văzută ca nostalgie în fața precarității obiectuale a trecutului.

Maia ŞtefanaOprea

 

 

Maia Ştefana Oprea a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (disertaţie în 2015, licenţa în 2012). A studiat în Franţa la Haute École des Arts du Rhin în 2014, École Nationale Supérieure d’Art de Grenoble în 2010 - 2011 şi în la SUA Savannah College of Art and Design, 2007. În 2014 a participat la expoziţia de grup Metha-lan la AnnArt Gallery, a susţinut o serie de expoziţii personale în România, la galeriile Signum, Orizont şi în Tunisia, iar în 2005 a avut patru expoziţii personale, trei în Marea Britanie la ICR Londra, Liverpool şi Southampton şi una în Italia. Artista este interesată de interacțiunea dinamică dintre pictură, sculptură, fotografie, video, și performance. Procesul ei creativ abordează abstracția, narațiunea disimulată, disoluția timpului, consumerismul, estetica co-prezenței, prin explorări a căror convergență se desenează progresiv ca un organism în continuă evoluție.

 

Expoziția va fi deschisă pentru public, cu intrare liberă,  în perioada 14 septembrie – 8 octombrie,  întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare.

 

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.

 

Premiul AnnArt este un program al Fundaţiei AnnArt şi se acordă annual tinerilor artisti pentru excelenţă într-un domeniu al artelor vizuale – de la debut expoziţional (opera prima) la management cultural sau inovaţie curatorială. Premiul este structurat în forme diferite: o sumă de bani; susţinerea costurilor legate de participarea la expoziţii sau conferinţe; comisionarea unei lucrări; oferirea unei rezidenţe de creaţie, si, forma cea mai dorita, organizarea unei expozitii personale.

 

www.annartgallery.ro

O zi intreaga pentru cinci ani de AnnArt - Stefan Caltia: Gadini pentru Dinu Pillat / Constantin Rusu: Directii. Sens | 10-06-2016

O zi întreagă pentru cinci ani de AnnArt

 

“Galeria AnnArt a împlinit cinci ani. Nu zăbovim însă mult cu cifre şi sărbători, era chiar să nu observăm această ‘piatră de hotar’, pentru că suntem absorbiţi de ceea ce ne place nouă cel mai mult:  să pregătim expoziţii de artă contemporană românească. Drept care ne-am decis să ne facem ziua memorabilă invitând iubitorii de artă la trei întâmplăriîn aceeaşi zi! Marti 14 iunie, în miezul zilei, lansăm la Grădina Botanică o carte şi începem lucrul la o gradină iar seara vernisăm expoziţia unui foarte tânăr artist şi bem vin, precum poeţii chinezi, sub clar de lună :)!”                             

           Gabriela Massaci, director AnnArt

 

· Ştefan Câltia: Grădini pentru Dinu Pillat

o carte pentru ţinut minte senin un trecut nedrept

lansare de carte,

marti 14 iunie, ora 14 , 

Grădina Botanică, Şoseaua Cotroceni 32

 

Volumul  Ştefan Câlţia: Grădini pentru Dinu Pillatcuprinde reproduceri ale seriei complete de pictură în ulei şi desen în tuş realizate de Ştefan Câlţia în perioada 2013 – 2016. Lucrările au fost expuse public la galeria AnnArt în noiembrie – decembrie 2015, aflându-se acum, cu două excepţii, în colecţii private din România şi Germania.  Volumul şi-a propus să ‘reţină în timp’  şi să dea un context de reflecţie acestei întâlniri aparte, prin care un pictor omagiază discret un scriitor şi face o reparaţie istorică.    

 

Tema provine din lectura, cu ani în urmă, de către Ştefan Câlţia, a prefeţei scrise de Ileana Malancioiu la un volum de poezii ale lui  Rilke, traduse în româneşte de Dinu Pillat.  Pictorul a aflat astfel că în 1964, după cinci ani de închisoare comunistă pentru "crimă de uneltire împotriva ordinii sociale", scriitorul Dinu Pillat nu mai aştepta mult de la viaţă: şi-ar fi dorit să fie doar paznic într-o grădină publică;  nu s-a întâmplat. Ştefan Câlţia a început să lucreze o serie de şase picturi în ulei şi şaisprezece desene în tuş - toate grădini şi toate imaginate pentru Dinu Pillat.  

 

Reproducerile sunt însoţite în volum de eseuri semnate de H.-R. Patapievici, Monica Pillat, Gabriela Massaci, Carmen Brăgaru şi Patricia Bădulescu,  şi de un fold-out cu lucrarea Diptic 1 a lui Andrei Mateescu – o imagine tulburătoare a unui bloc de beton, ca cel în care a trăit Dinu Pillat, departe de orice grădină.  Cartea este realizată în parteneriat de Fundaţia AnnArt şi Galeria Posibilă, in editie bi-lingvă, română şi engleză; lucrată in conditii grafice remarcabile la Fabrik, este publicată în tiraj limitat de 200 de exemplare, numerotate şi individualizate prin includerea unei plante presate, culese din grădina pictorului.  

 

Prin programul său Arta la Verde, Fundaţia AnnArt a preluat o parcelă ne-amenajată din cadrul Grădinii Botanice, pe care, în echipă cu specialiştii Grădinii Botanice şi cu voluntarii din programul Ajungem Mari, o va ‘creşte’ pe parcursul ciclurilor necesare de plantare, transformând- o în Grădina Ştefan Câlţia pentru Dinu Pillat.

 

Lansarea cărţii şi prima plantare simbolică vor avea loc în prezenţa artistului şi a Monicăi Pillat, fiica scriitorului.

 

Cu mulţumiri speciale Paulinei Anastasiu, Directorul Grădinii Botanice, şi echipei sale, pentru sprijin şi receptivitate la semnificaţia acestui proiect.

 

Fundaţia AnnArt | Arta la Verde în parteneriat cu Grădina Botanica Bucureşti, Galeria Posibilă, Ajungem Mari

 

· Constantin Rusu: Direcţii.Sens

Vernisaj al expoziţiei personale de desen şi asamblaj

marţi 14 iunie, ora 20 , 

Galeria Annart, str Paris 39

 

Expoziţia este a doua personală Constantin Rusu la AnnArt – ceea ce pentru un artist tânăr constituie deja o performanţă.  Seria de lucrări, desen în tehnică mixtă şi tus pe hârtie, explorează un sens existenţial profund, căutat  în intensitatea negrului şi puritatea expresivă a albului, în spaţiul restrâns al pânzelor de 30 x 40 cm sau în deschiderea ‘ferestrelor’ de peste un metru şi jumătate. Artistul pune în valenţe noi săgeata, marca grafică ce a definit prima serie prezentată la AnnArt după absolvirea UNArte la Bucureşti în anul  2009.

 

Aceasta serie vine în urma unui stagiu de documentare şi creaţie la Citée Internationale des Arts, la Paris,  unde Rusu a beneficiat de Bursa Constantin Brâncuşi acordată de Institutul Cultural Roman, care i-a deschis un orizont nou de interacţiune cu mediul inter-disciplinar al artelor, în perioada 2015 – 2016.

 

Constantin Rusu este imediat remarcat pentru acuratețea şi originalitatea unui modùl plastic pus în operă pe dimensiuni şi densități compoziționale extrem de elaborate. Este un fel de probă marțială a arcaşului zen, în eficiența ei vectorial-plastică. În plan vizual, artistul convoacă energia descompunerii futuriste din Boccioni, echilibrul conceptual al săgeților conturate de Klee şi turbulența de desenator a contemporanului nostru William Kentridge. Constantin are deja o decizie grafică evoluată, aptă pentru un registru dificil al densităților plastice. Cu mare rafinament, explorează acum şi adâncimea voalată. Relaționează transparența cu opacul, fluidul cu incisivitatea, traversarea dinspre alb spre negru.

Aurelia Mocanu, critic de arta

 

Absolvent al departamentului de pictură al UNArte București – master în 2011 și licență în 2009 – cu o bursă de studiu la Accademia di Belle Arti di Roma, Italia în 2008, Constantin Rusu (n. 1987, București) este membru al UAP din 2012, a participat în tabere de creație și în numeroase expoziții colective de pe plan național și intenațional, în Spania și Franța. Constantin lucrează pictură și grafică într-o manieră originală, cu o iconografie încifrată/înscrisă în semne grafice și săgeți vectoriale, care au ca substrat meditații profunde în raport cu viața și existența umană. Laureat al Premiului AnnArt în 2012, artistul colaborează cu galeria AnnArt din 2011, când a participat în cadrul EBienale la expoziția de grup TAA_2011, apoi au urmat Caiet de planuri și personalaartZoom Constantin Rusu din 2012, urmate in continuare de participări la expozițiile de grup TAA_2014 și Trei, in 2015.  Tot în 2014 primeşte Premiul Uniunii Artistilor Plastici, în cadrul Bienalei Internationale de Gravură și Premiul pentru Pictură acordat de Filiala Pictură UAP Bucuresti. În 2015 a devenit şi căştigător al bursei Constantin Brancuşi. Trăiește și lucrează în București.

 

Expoziția va fi deschisăpentru public, gratuit,  în perioada 15 iunie – 30 iulie,  întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare.

 

· Un pic mai tarziu, Garden Party !

marţi 14 iunie, str. Paris 39

 

Aşteptăm căderea serii ca să aprindem luminile turcoaz şi să ne bucurăm, împreună cu prietenii noştri, de sensul ascuns al artei contemporane :)

 

Galeria AnnArta fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.

www.annartgallery.ro

Florica Prevenda: Serenity | 19-04-2016

Galeria AnnArt vă invită la vernisajul expoziţiei Florica Prevenda: Serenity joi, 21 aprilie 2016, ora 18.

 

A doua expoziţie personală la AnnArt, Serenity,reuneşte un fond de 20 lucrări, tehnică mixtă – pictură şi colaj, si ilustreaza remarcabil tehnica de pictură-asamblaj practicata de artsita si care a  devenit un trade-mark Prevenda. Seria a fost realizata de artista in perioada 2009 – 2010, si marcheaza, ca atmosfera, desprinderea de spiritul intens-aspru al seriei Time Regained: in urma unei investigari senine si minutioase a prezentei copilului in viata noastra, Prevenda compune un piesaj de o expresivitate aparte, in tonuri serene de alb si culoare calda, in care ni se releva conditia inocenta a copilului, purtator de inger.  Lucrările sunt prezentate în premieră la Bucureşti, după ce în 2011 au fost expuse la Bruxelles.

Seria Serenity este insotita de un catalog, cu un text critic de Adriana Oprea.

 

Dăruirea pasionată a Floricăi Prevenda în travaliul său de atelier se încorporează în elaborarea materială a picturalităţii inventate: densităţii stratificate, urme colorate în depuneri de relief modelat cu degetele, afânate, toarse, întreţesute, încasetate, decupate. Este o procesualitate „plastică” de interogaţii cu spiritul unui timp ameninţat de reificare şi depersonalizare consumistă. De două decenii, artista dovedeşte o tenacitate exemplară a cercetării pictural-materice pe o problematică ce se adânceşte, ca procedură şi palier conceptual, de la o expoziţie la alta. Speranța stă în candoare şi împrospătarea generațiilor, ne persuadează Prevenda cu mugurii –chipuri pe care-i răsfiră pe simeza primăverii 2016.                 

(Aurelia Mocanu, critic de artă)

 

Expoziția este inclusă în programul Week-end-ul Galeriilor, când, pe 23 aprilie,  va avea loc un eveniment special Artist Talk & Candy, în care artista poartă o conversație cu publicul WEG, moderată de Gabriela Massaci, directorul galeriei AnnArt.  

 

Florica Prevenda este unul dintre cei mai inovatori artiști români din sfera picturii contemporane. Formată la Iași înainte de 1989, apoi profesor asociat al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti între 1993 şi1997, artista s-a afirmat pe plan internațional, cu expoziţii personale și de grup, în Belgia, Germania, Polonia, Canada, Spania, Marea Britanie, Israel, Italia, Olanda, SUA. Printre cele mai notabile solo show-uri se numără cele de la Muzeul Brukenthal Sibiu, 2013, Muzeul Naţional de Artă din Cluj, 2011, M.I.A. One Woman Show la Milano, 2007, şi de la galerii olandeze în 2000, 2002 şi 2004. Florica Prevenda lucrează desen, pictură, colaj, obiect, asamblaj, în juxtapuneri expresive de forme şi materiale și serii conceptuale care problematizează identitatea individului în context contemporan: globalizare, uniformizare, spaţiul virtual şi generalizarea comunicării mediate tehnologic. Are în palmares: Premiul UAP în 1986 şi 1992, Marele Premiu pentru pictură de la Chişinău, 2003, Ordinul cultural în 2005 şi Premiul de onoare 2011 la Nowy Sacz, Polonia. In noiembrie 2015, artista a primit Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru Pictura. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi New York, iar din 2014 este reprezentată de galeria AnnArt, unde a avut două expoziții personale, Facelook (2014) -  itinerată apoi la Muzeul de Artă din Timișoara şi artZoom: Florica Prevenda [Pre-Departure], dar şi participarea la două expoziții de grup.

 

Expoziţia este deschisă pentru public pană marti, 7 iunie 2016. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziție pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

Levant Dupa Levant - a treia personala Sorin Ilfoveanu la AnnArt | 07-10-2015

Galeria AnnArt vă invită la expoziția Sorin Ilfoveanu: Levant după Levant, al cărei vernisaj are loc miercuri, 7 octombrie ora 19.

 

A treia expoziție personală la AnnArt,  Levant dupăLevant prezintă cea mai recentă serie de lucrări, pictură in acril pe panză, realizate de Ilfoveanu in 2014 – 2015. Seria de este o prelungire in culoare a explorărilor lumii și ideii bizantine, care marchează constant creatia impresionantă a artistului – personaj emblematic al culturii romane.

 

Expoziţia reunește un fond de 33 de lucrări, pânze pe șasiu – fără ramă și cu cantul pictat – într-o expresivitate aparte a corpului obiectului de artă. Lucrări mari – de la 120 x 100 cm pană la 50x40 cm, piese ce iși pot găsi locul cu ușurință atat in muzeu cat și in spatiul privat al unei colectii personale.

 

Noutatea seriei este dată de amplitudinea paletei cromatice, subtil dominate de prezenta violetului. In vecinătați spontane cu tușe de alb, ocru, verde sau roșu – acest violet capătă spectaculoase noi nuante, ce dau un freamat vital si misterios compoziției.  Scenele pictate de Ilfoveanu re-memorează si re-inventează elemente din fresca și miniatura  bizantină, cu personaje mitice, a caror concizie stilistica a devenit marca artistului.

 

"Am încercat sa păstrez legatura cu un limbaj tradițional al imaginii, ce vine din frescă- icoanăbizantină, miniatură, din arta arhaicădin jurul Mediteranei, pe care l-am modelat stilului meu. Tradiția ca întoarecere la originile pe care să construiești ceva nou; dozaj discret al vechilor semnificații care sa ducăla semnificații noi. Odatăintrată în stilul tău, o idee devine personală. Scufundandu-te în imaginea unei miniaturi, creezi premisele unei imagini ce aparține stilului tău: înlăturand crustele sedimentare din contextul miniaturii secolului XI – XII, produci un text nou.

Diferitele fragmente dintr-o miniaturădevin fluidul care circulăin desenul tău. Eliberandu-l de limitările temporale și spațiale, devine prezent."

(Sorin Ilfoveanu, 2015)

 

Elev al maestrului Corneliu Baba, apoi profesor şi rector al Universităţii Naţionale de Artă din București, Sorin Ilfoveanu are peste patruzeci de ani de activitate artistică, cu numeroase lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneția în 1987, iar în 2000 a avut o expoziție retrospectivă la Muzeul Național de Artă al României; în mai 2011 a avut, simultan, o retrospectivă la Sala Dalles și o expoziție de desen la Galeria AnnArt. Este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer şi laureat în 2011 al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Este listat în Top 100 cei mai valoroși pictori români ai tuturor timpurilor, fiind unul dintre cei mai căutați artiști de către colecționarii din România. Trăiește și lucrează la București și Rădești.

 

Expoziția Levant dupa Levant este a treia personală Sorin Ilfoveanu organizată de galeria AnnArt,  după participările artistului la proiectele expoziționale de grup ale galeriei – Caiet de planuri, în 2011/12,Mica artă mare, în 2012/13 și 2015 și Creion | Cerneală | Tuș, 2013-14. Personalele Alb (2013) si Desene (2011) au reprezentat tot atatea evenimente memorabile pe harta culturalăcontemporanădin Romania.

 

Expozițiaeste deschisă pentru public pană sambată7 noiembrie 2015, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare,prin Galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziție pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

T R E I | 26-06-2015

Galeria AnnArt vă invită, miercuri 1 iulie 2015 la ora 19, la vernisajul expoziţiei Trei, ce aduce laolaltă lucrările a trei artişti tineri: Andreea Albani, Andrei Mateescu şi Constantin Rusu.

 

Colegi de generaţie si absolventi ai Universitatii Naţionale de Arte Bucureşti, cei trei îşi fac deja simţită prezenţa în lumea artei plastice: cu participări la expoziţii personale şi de grup, ei au în palmares cel puţin ‘o punctare’ notabilă care ne inspiră să le acordăm un plus de atenţie şi susţinere. Andreea este autoarea unei lucrări vândute la un preţ spectaculos, anul acesta, la Expoziţia de Vară, de la Royal Academy of Arts din Londra; Andrei Mateescu a fost selectat ca finalist al premiului Celeste in 2014, la Milano, iar Constantin, va pleca la Paris din noiembrie, cu bursa ”Constantin Brancuşi” acordată de ICR.

 

Dacă pe Andrei Mateescu şi Constantin Rusu i-aţi mai intâlnit la AnnArt, cu ocazia seriei de expoziţii TAA, iar lucrări semnate de ei se află deja in colecţii private bucureştene, Andreea Albani va expune pentru prima dată la galeria AnnArt. Împreună, cele 14  lucrări alcătuiesc o expoziţie eclectică şi în acelaşi timp subtil-unitară, prin tema comună a unei căutari de sens existenţial în abordări stilistice minimaliste, cu intensa rezonanţă a emoţiei. Lucrările se desfăşoară pe dimensiuni de la amplu (300 x 150 cm) până la delicat-intimist (40 x 40 cm), dispuse in dipticuri, tripticuri sau secvenţe multiple,  lucrate în tehnici diverse, cu texturi, decupaje, adâncimi şi stratificari - în care privitorul se scufundă cu irezistibilă plăcere.

 

“Lucrările reunesc, tehnic vorbind, mai multe direcţii de lucru de-ale mele; totodată le uneşte preocuparea introspectivă faţă de sufletul uman aflat între cei doi poli reprezentaţi de bine şi rău, întuneric şi lumină.”

(Constantin Rusu)

 

“Nu se poate găsi aici o poveste, ci mai degrabă o serie constantă de evenimente, ce nu caută o cultură definită fenomenologic. E mai curând o poezie ştiinţifică, încărcată cu pulsaţii ale memoriei, unde linia există ca episod  psihologic.”

(Andreea Albani)

 

“Lucrările sunt observaţii despre cum în jurul meu, al nostru, logica imobiliară construieşte monumente ale ironiei, aceste  complexe rezidenţiale ce se dovedesc a fi în mod inerentparadoxale  peisajului urban românesc. Cu greu pot scăpa de sentimentul că ni se promit paradisuri şi, în fapt, ni se oferă insule-fantomă.”

(Andrei Mateescu)

 

Expoziţia de la AnnArt este deschisă între 1 iulie şi 25 august 2015, şi poate fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 11 şi 19, cu intrare liberă.  Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare.

 

Andreea Albani (n.1988, Bucuresti) este din 2009 absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Plastice Bucureşti, secţia Pictură, si in 2011 absolventă a studiilor de master din cadrul aceleaşi secţii. Susţine expoziţii personale în Bucureşti (2009) şi Haifa, Israel (2011) şi participă la numeroase expoziţii de grup, în ţară, la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, dar şi peste hotare, printre care cele din Londra, Chicago, Essen si Seoul. În 2013 Andreea primeşte premiul pentru debut, din partea Muzeului de Artă, Bistrita, iar în 2014 este finalistă pentru premiul Aesthetica Art Prize. In 2015 a realizat o tranzacţie importantă în piaţa internatională de artă prin participarea la Summer Exhibition de la Academia Regală de Artă din Londra.

 

Constantin Rusu (n. 1987, Bucureşti) este absolvent, în 2009, al Universităţii Naționale de Arte din Bucureşti, secţia Pictură - cu masterat în 2011. Beneficiază, in 2008, de o bursă de studii, la Accademia di Belle Arti di Roma. Are la activ două expoziţii personale, la galeria AnnArt si la Centrul Cultural Calderon din Bucuresti, în 2012. Participă la numeroase expoziţii de grup din România şi din afara țării, iar în 2014 primeste Premiul Uniunii Artistilor Plastici, în cadrul Bienalei Internationale de Gravură și Premiul pentru Pictură acordat de Filiala Pictură UAP Bucuresti. În 2015 câștigă bursa „Constantin Brâncuși”, oferită de ICR, urmând, din noiembrie 2015, sa lucreze la Paris, cu un atelier la Cité Internationale des Arts.

 

Andrei Mateescu (n. 1988, Bucuresti) în 2012 a absolvit cursurile Universității Naționale de Arte București, departamentul Foto – Video. Locuitor al faimoaselor blocuri gri, a fost receptiv la delicatele raporturi din peisajul urban românesc. Preocupările sale s-au materializat  în proiectul RoArchive (inițiat de Iosif Kiraly), urmând apoi două proiecte de succes expuse internaţional – Multilateral și Hyper. Laureat al ESSL Art Award 2012 si StartPoint 2012, şi-a extinstemele artistice în Gray(Gy) – 2013, proiectele sale atingând un grad semnificativ de ubicuitate și interdisciplinaritate.

 

AnnArt este o galerie privată de artă contemporană înfiinţată în mai 2011; promovează şi vinde lucrări semnate de artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie pentru copii şi consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu, face lobby pentru integrarea artei in spatiul public și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști.

 

Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de arhitectura neo-românească , la parterul unei clădiri din anii ′20.

Virgil Scripcariu: To Draw A Bird | 15-06-2015

Galeria AnnArt va invita marti 16 iunie 2015, ora 19, la vernisajul expozitiei To Draw a Bird, semnata Virgil Scripcariu.

 

Evenimentul recompune la Bucuresti ‘dubla’ londoneza de luna trecuta: proiectul multimedia care a facut parte din selectia curatoriala a targului de arta contemporana Art15, precum si seria de linogravuri in rosu prezentate in evenimentul dedicat artsitului la ICR Londra.

 

To Draw a Bird prezinta viziunea lui Scripcariu asupra timpului, materiei, relatiilor interumane si profesiei artistice. Profunzimea si unicitatea acestui proiect sunt continute in compozitia si tratarea inovatoare a temei, care ofera privitorului doua portrete turnate in ... paine si un film ce urmareste sfaramarea simbolica a acestora.

 

Ne-a încântat mult atentia speciala de care s-a bucurat lucrarea lui Virgil la Art15, unde a facut obiectul unei sesiuni de prezentare de catre Aaron Cezar, curatorul sectiunii London First, in care s-a vorbit despre vulnerabiliatea conditiei umane si perisabilitatea operei de arta, despre moarte, distrugere si renastere perpetua.  Sculptorul roman a fost de asemenea invitat cu un statement ca artist al lunii de catre platforma de arta contemporana Food of War. O deschidere foarte buna la Londra – al carei sens dorim sa il impartasim si publicului din Romania.

 

Expoziţia de la AnnArt este deschisă până în 26 iunie 2015 şi poate fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 11 şi 19, cu intrare liberă.

 

Virgil Scripcariu (n. 1974, Vatra Dornei) este unul dintre cei mai originali și promițători sculptori români contemporani. A studiat sculptura la UNA București între 1998 și 2005, clasa prof. Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman în 2003, al UAP în 2005 și finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima în 2004. Scripcariu a expus memorabil – prototipul obiectului de design Bubico – la Bienala de arhitectură de la Veneția în 2008, unde a şi contribuit la conceptul și structura Pavilionului României. Artistul a participat la numeroase expoziții în țară: Romanian Design Week în 2013, personala de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia din 2012, expoziția de grup Lemn.ro de la MNAC în 2010, și de pe plan internațional, în Israel, Belgia, Japonia, etc.  Trăiește și lucrează în satul Piscu, lângă București, România, unde este implicat în programe de educație prin artă pentru adulți și copii. In Romania, artistul este reprezentat de galeria AnnArt.

 

Art15 a reunit artisti, galerii si colectionari de arta contemporana din peste 40 de tari, plasandu-se ferm in fruntea evenimentelor verii la Londra. Participarea AnnArt a beneficiat de sprijin din partea ICR Londra.  www.artfairslondon.com

 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde lucrari semnate de artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie pentru copii şi consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști.

Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de arhitectura neo-romaneasca , la parterul unei clădiri din anii ′20.

Ștefan Câlția: Minute Uitate | 10-04-2015

Galeria AnnArt vă invită la expoziția Ștefan Câlția: Minute uitate - al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 3 aprilie 2013, ora 19:00, în cele trei săli ale galeriei de pe Kiseleff.

Expoziţia reunește un fond valoros de 45 de lucrări recente (2011-2013) – pictură în ulei - și își propune să prezinte o temă mai puțin cunoscută din opera lui Ștefan Câlția – natura statică.

Această temă apare în mod constant în sfera de preocupări ale lui Ștefan Câlția, în abordări inedite și proaspete. Fiind pasionat de istoria obiectelor moștenite în familie, cu o încărcătură sentimentală aparte și cu un plus de prețiozitate prin povestea pe care o poartă, naturile statice ale lui Câlția combină două universuri apropiate artistului: lumea vegetală și lumea obiectelor.

Temă de căpătâi în opera clasicului Jean-Baptiste-Siméon Chardin, a mult îndrăgiților maeștri olandezi sau a unor exponenți ai modernității secolului XX, natura statică revine uneori și în opera unor artiști români contemporani apropiați de tactilitate, de realismul și profunzimea unei imagini statice, neînsuflețite – Horia Bernea, Corneliu Baba, Horea Paștină, Sorin Ilfoveanu etc.

 

Expoziția Minute uitate este curatoriată de Simona Vilău și porneşte de la un concept schițat de curator împreună cu Matei Câlția și Gabriela Massaci: noutatea abordării rezidă în structura cu locații multiple a expoziției: fondul principal de lucrări se află în sălile AnnArt, unde se găsește și un proiect de ‚memorie multimediatică’ a temei iar șase lucrări sunt găzduite în șase locații-partenere, reședințe private ale unor prieteni, cunoscuți sau necunoscuți ai artistului sau ai galeriei. Vladimir Bulat, Irina & Eugen Ciocan, Cristian Dumitrescu, Augustin Ioan, Ioan Bogdan Lefter, Monica și Paul Timofei vor găzdui pe parcursul a patru săptămâni câte o lucrare, creând-le un mediu unic și diferit de coabitare de familie, pe care îl vor documenta pe parcurs într-o modalitate liber aleasă. Making-of-ul acestui proiect va fi scenariul unui scurt film realizat de AnnArt, și prezentat la finalul expoziției.

 

Pictura lui Ştefan Câlţia a rămas şi rămâne fidelă unei tradiţii a lucrului în liniştea atelierului şi în vecinătatea silenţioasă a obiectelor familiare, însufleţite parcă de trecerea timpului şi a istoriei dobândite pe parcurs. Bucuria tactilului şi a descoperirilor fiecărei zi sunt două dintre trăsăturile esenţiale ale energiei sale creatoare, din care se naşte în vervă materia smălţuită a picturii sale dense şi grave. Fie că reprezintă natura palpitândă, mugurii de primăvară gata să izbucnească în flori, lujerii plăpânzi ai unor noi începuturi sau alăturarea neiertătoare a vegetalului cu amorful dur al suprafeţelor obiectuale, pictorul le însufleţeşte cu aceeaşi forţă vitală şi cu aceeaşi profunzime, pe care le regăsim în cele mai complicate scene din lumea personajelor sale. (Simona Vilău, curator)

 

La vernisaj se va lansa și catalogul expoziției, publicat de AnnArt în ediție bilingvă, într-un tiraj de 500 de exemplare, cu o serie scurtă de 11 exemplare unicat, cu semnătura-sigiliu a artistului. Catalogul va primi, la finalul expoziției, și suplimentul documentar al proiectului de expunere în spațiile partenere. Un fragment din catalog va fi disponibil în format digital pe website-ul AnnArt, din 4 aprilie.

 

Expoziția Minute uitate este a doua personală Câlția organizată de către AnnArt în ultima jumătate de an, după participările artistului la proiectele expoziționale de grup ale galeriei – Caiet de planuri, în 2011/12 și Mica artă mare, în 2012/13 – precum și personala Stejar pentru Rege - Flori pentru Regină, în noiembrie 2012, realizată în parteneriat cu Galeria Posibilă.

 

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 4 aprilie – 11 mai 2013, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare.

 

AnnArt Gallery s-a înfiinţat în mai 2011 și s-a poziţionat ca un susţinător dedicat al artei contemporane; promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Oferă programe de educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Publică o serie de cataloage privind opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de patrimoniu - la primul etaj al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud. www.annartgallery.ro

                                                

Laura Covaci: Cruda feerie / Capitolul 3 / Desprinderea | 03-03-2015

Galeria AnnArt vă invită la vernisajul expoziţiei Laura Covaci: Cruda feerie / Capitolul 3 / Desprinderea, vineri, 6 martie, ora 6 pm. Cu acelaşi prilej va fi inaugurat şi noul spaţiu al Galeriei AnnArt, situat pe strada Paris 39, la parterul unei vile din anii '20.

Desprinderea continuă seria Cruda feerie, începută de Laura Covaci în 2011 și expusă în episoade succesive la AnnArt. Primul capitol, expoziția-semnal artZoom Laura Covaci, a prezentat arheologia ființelor ce populează universul suprarealist al artistei și a introdus în scenă personajul fantastic Luna. Capitolul 2 / Fazele Lunii a continuat povestea fabuloasei fetiţe Luna într-un univers futurologic complet din punct de vedere vizual, elaborat tehnic prin pictură, modelaj 3D, grafică, porțelan pictat și sculptură.

Noua expoziţie deschide o lume nouă de explorare creativă, într-un ciclu provocator de pictură digitală. Laura Covaci a explorat aceste mijloace de lucru încă din momentul conceperii personajului Luna, iar temele Sci-Fi au rămas coordonatele de bază ale demersului său artistic. Lucrările din seria curentă prezintă stadiul matur atins prin pictura modelată digital şi proliferează iconografiile artistei.

Acestea relevă secvențe din viitor şi noi ființe umane cu extensii ultra-tehnologice. Personajele, majoritar feminine, au accesorii vintage şi sunt plasate în scenografii luxuriant-baroce, atent construite. Imaginile rezultate sunt sofisticate, incomode şi halucinant de bogate vizual - veritabile canale de comunicare în timp prin imaginaţie creativă.

„Laura Covaci ne arată viitorul, inteligenţa artificială, roboţi, umanoizii... poate extratereştrii acestui prodigios univers pe care-l descoperim... Ea ne face să înţelegem aria imensă a inteligenţei umane, incredibilele sale posibilităţi. Este o pictoriţă minunată, un univers plastic care-ţi accelerează respiraţia, o artistă profundă care a ieşt rănită din oroarea comunistă, ca să ne facă să vedem viitorul palpitant al civilizaţiei cuceririi universului prin inteligenţă şi îndrăzneală"- Pierre Cornette de Saint Cyr, Muzeul de Artă Contemporană Palais deTokyo, 2011

Formată în mediul intelectual-creativ al familiei Covaci, cu un cerc de prieteni apropiaţi care i-au inclus pe Nichita Stănescu şi Cezar Ivănescu, Laura Covaci este absolventă a Secţiei de Pictură Monumentală a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, clasa maestrului Ion Stendl. Practică deopotrivă pictura şi arta digitală, în lucrări suprarealiste pe tema relaţiei dintre lumile virtuale, tehnologie şi condiţia viitoare a fiinţei umane. Între 1999 şi 2002 a fost reprezentată de Trinity Gallery, SUA, apoi, între 2007 şi 2011, a lucrat la Paris cu Galerie 208 Chicheportiche. A fost prezentă în expoziţii şi la Galerie Serge Aboukrat şi Grand Palais. În România, este reprezentată din 2011 de galeria AnnArt.

Pe lângă personalele din 2012 și 2014, Laura Covaci a participat şi la șapte expoziții colective la AnnArt: Caiet de planuri, 2011, artZoom de vară_01 şi Mica Artă Mare în 2012, artZoom de vară_02, [en]counterpoint la Pop-up Gallery, în timpul Festivalului Internaţional de Muzică George Enescu şi creion I cerneală I tuş în 2013, respectiv artZoom de primăvară în 2014.

Cruda Feerie / Capitolul 3 / Desprinderea se va desfăşura pe parcursul a 12 săptămâni la Galeria AnnArt şi reuneşte lucrări în tehnici mixte, new media, într-o expunere dinamică ce va include – pe lângă pictură digitală / 3D, lucrată în ZBrush – fotomontaj și obiecte create special de artistă ca părţi integrate ale seriei.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 martie – 30 mai 2015, cu intrare liberă, în noul spaţiu al galeriei, pe strada Paris 39. 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie pentru copii și adulți şi consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și organizează anual evenimente dedicate tinerilor artişti. Situată în zona Piața Victoriei / Dorobanți, galeria este o conversie în cheie contemporană a unei vile interbelice.

 

Supermam: prima personala a lui Virgil Scripcariu la Annart | 19-11-2014

Galeria AnnArt vă invită miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 7.30 p.m., la vernisajul expoziţiei de sculptură Virgil Scripcariu: Supermam. Expoziția marchează începutul colaborării dintre artist și galerie și reunește cea mai recentă serie de sculpturi – 11 lucrări în bronz și una în lemn – alături de o serie de desene în peniţă, lucrate în 2014 și expuse în premieră la AnnArt.

La eveniment participă, cu un cuvânt de deschidere, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu.

Expoziția de la AnnArt ilustrează capacitatea artistului de a construi personaje și volume iconice, consacrate de lucrările sale de for public, devenite repere în peisajul urban bucureștean. Între acestea, Maternitatea cu fântână aflată în faţa Bisericii Anglicane sau, în apropiere, Arca lui Noe în scuarul verde de la Cărturești, iniţial expusă în curtea Muzeului Regal de Artă Bruxelles. De asemenea, o variantă a sulpturii Maternitate se află la Hilltown House, Irlanda.

Coerentă la nivel formal și de semnificații, seria Supermam ilustrează și o etapă de maturitate a căutărilor artistului, prezentând noi personaje și ansambluri sculpturale cu accesorii ludice şi formule compoziționale diverse.

Ființele Supermam emană multă energie vitală şi sensibilitate, care declanșează aceleaşi stări în cel ce le privește, printr-o afinitate, un transfer specific ce se produce între artă și publicul său. Purtătoare de mesaje profunde, sculptura lui Scripcariu vorbește despre potențialități, despre potențialul creator și făuritor cuprins în om, fie el bărbat sau femeie, despre potențialul vizualului și despre cel al materialului. Despre posibilitățile infinite cuibărite în chipul rotund al lui Adam și în pântecele rotund al mamei, despre viața plină de mister către care se înalță și se întinde plin de curaj, copilul. (Diana Ursan, curator AnnArt Gallery) 

Virgil Scripcariu (n. 1974, Vatra Dornei) este unul dintre cei mai originali și promițători sculptori români contemporani. A studiat sculptura la UNA București între 1998 și 2005, clasa prof. Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman în 2003, al UAP în 2005 și finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima în 2004. Scripcariu a expus memorabil – prototipul obiectului de design Bubico – la Bienala de arhitectură de la Veneția în 2008, unde a şi contribuit la conceptul și structura Pavilionului României. Artistul a participat la numeroase expoziții în țară: Romanian Design Week în 2013, personala de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia din 2012, expoziția de grup Lemn.ro de la MNAC în 2010, și de pe plan internațional, în Israel, Belgia, Japonia, etc.  

Recent, lucrarea sa Eurotrophy  a făcut parte din proiectul expoziţional prezentat la ViennaFair, în cadrul secţiunii Dialog: New Energies.

Trăiește și lucrează în satul Piscu, lângă București, România, unde este implicat în programe de educație prin artă pentru adulți și copii.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii. 

Expoziţia este deschisă până în 16 ianuarie 2015 şi poate fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 11 şi 19, cu intrare liberă.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie pentru copii şi consiliere pentru iubitorii de artă  privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30, semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud. 

Mica Artă Mare | 19-11-2014

Noul acroșaj de iarnă Mica Artă Mare este deschis la AnnArt Parter începând de miercuri, 19 noiembrie 2014. Aflată la a doua ediție, proiectul Mica Artă Mare reunește 20 de lucrări în expoziție, alături de peste 60 de lucrări de mici dimensiuni, "la mapă".

Mica Artă Mare face o incursiune atât în "laboratoarele" artiştilor consacraţi din portofoliul AnnArt, cât şi în cele ale tinerilor artiști prezenți în recenta expoziție de grup TAA_2014: pictură, grafică şi tehnici mixte, semnate de Francisc Chiuariu, Mircea Ciutu, Daniela Făiniş, Sorin Ilfoveanu, Ioana Pioaru, Florica Prevenda şi Vladimir Şetran.

Prima ediție a expoziției Mica Artă Mare a avut loc în decembrie 2012, când a fost lansat catalogul şi misiunea AnnArt: Arta Timpului Tău.

Dincolo de frumusețea de factură specială a acestei selecții de lucrări, am avut şi o intenție practic-educativă cu proiectul Mica Artă Mare: să familiarizăm publicul larg cu ideea accesibilităţii artei contemporane. Credem că pentru mulți iubitori de artă, doritori să înceapă o colecție a lor, este, ca buget, mai la îndemână (şi posibil intens-memorabil) să îşi cumpere o lucrare originală de dimensiune mică, semnată de un nume mare. Asta, în pregătirea momentului major când, poate, vor fi gata să investească într-una din lucrările cele mari. (Gabriela Massaci, Director AnnArt Gallery)

Concepută ca un salon de artă contemporană, expoziția Mica Artă Mare poate fi vizitată la AnnArt Parter în perioada 19 noiembrie 2014 - 8 ianuarie 2015, cu intrare liberă. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin AnnArt.

 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie pentru copii şi consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii ′30, semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud

 

TAA_2014: arta tânără, toamna | 01-10-2014

Galeria AnnArt vă invită joi, 2 octombrie 2014, ora 7 p.m., la vernisajul expoziţiei de  grup TAA_2014. Proiectul reuneşte 40 de lucrări de pictură, grafică-experiment, fotografie şi video - sub semnăturile unui grup de foarte tineri artişti: Alice Bîrcă, Ana-Maria Huluban, Malvina Işfan, Andrei Mateescu, Ioana Nicoară, Dimitris Palade, Ioana Pioaru, Corina Raiciu, Constantin Rusu – şi, la prima colaborare cu AnnArt, Mircea Ciutu şi Mircea Teleagă.

TAA_2014 înseamnă Tinerii Artişti AnnArt şi revizitează după trei ani parcursul formativ al artiştilor invitaţi de galerie în prima colectivă la AnnArt în 2011, prin proiectul EBienale, derulat în parteneriat cu Festivalul "George Enescu". 

 

TAA_2014 este o expoziţie ce tinde să se coaguleze într-o veritabilă „generaţie" de artişti, cu reprezentanţi din zone şi contexte diferite – Bucureşti, Cluj, Londra – cu istorii şi experienţe formatoare diverse. Eventualele puncte comune sunt spontan-involuntare şi se produc pe planul conexiunilor mentale ce se pot stabili între parcursurile lor artistice. Cele 11 proiecte sunt independente unele de celelalte şi beneficiază în interiorul galeriei de acel interval spaţial şi temporal ce fac posibile singularitatea şi totodată întâlnirea, contactul. Propunem un traseu subiectiv prin creaţiile lor, care invită la descifrarea subtilei transformări a studenţilor în artişti, cu toate misterele şi ambiguităţile statutului şi profesiei în cauză."  Diana Ursan, curator AnnArt

 

Vrem să aducem în atenţia iubitorilor şi colecţionarilor de artă gestul firesc al explorării zonei de început în creaţia unor tineri de certă promisiune a valorii creative. De aceea oferim fără rezerve "emergenţlor" o platformă de vizibilitate publică importantă  şi prea rar disponibilă lor. După o serie de participări la cinci expoziţii personale şi colective la AnnArt, astăzi generaţia TAA expune în intreg spaţiul galeriei, pe parcursul a şase săptămâni. Am vrea să avem foarte mulţi vizitatori :) !" Gabriela Massaci, director AnnArt

 

Expoziţia, care cuprinde în majoritate lucrări în prima expunere, realizate pentru acest proiect, poate fi vizitată până miercuri, 12 noiembrie 2014, cu intrarea liberă. Va fi documentată prin scurte filme de profil, în continuarea celor din 2011, şi se va încheia cu acordarea premiului anual AnnArt.  

 

Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin AnnArt. 

Detalii despre artistişi expoziţie la www.annartgallery.ro

 

AnnArt este o galerie privată de artă contemporană românească, înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artişti consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie pentru copii şi consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30, semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

Vladimir Şetran: Etcetera | 04-07-2014

Galeria AnnArt vă invită la expoziţia personală Vladimir Şetran: Etcetera, al cărei vernisaj are loc marți, 8 iulie, începând cu ora 7 pm.


Expoziţia Etcetera continuă sezonul Şetran, un program expoziţional amplu dedicat creaţiei artistice Vladimir Şetran, inaugurat la AnnArt în noiembrie 2013, cu expoziţia în mai multe acroşaje Jurnal deschis şi continuat în 2014 cu seria de picturi abstracte Fără titlu.


Fondator al Catedrei de Design a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti (1969), Vladimir Şetran este un artist prolific, recunoscut pentru pictura figurativă şi abstractă de mare forță, desen şi grafică, toate în reprezentări hedonistice şi auster-reflexive ale lumii. Şetran are la activ expoziţii în România şi în străinătate – Paris, Praga, Moscova, Viena, Ulan Bator – şi o răsunătoare participare la Festivalul Internaţional de la Edinburgh (1971), prin galeria Demarco. Lucrările sale fac parte din colecţii private din România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban şi Marea Britanie. Din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.


Lucrările din seria Etcetera reafirmă spiritul prodigios care defineşte cele peste şase decenii de carieră ale lui Vladimir Şetran şi prezintă o etapă deschisă a direcţiei figurative din creaţia artistului. Desenele expuse pot fi interpetate în chei diferite, pornind de la obiectul reprezentat şi avansând prin multitudinea de conotaţii probabile, care se succed într-o înşiruire aproape infinită.


Şetran are, de peste un deceniu, sesiuni prelungi de desenat fluid în secvenţe-cascadă pe varii teme: fie animaliere (memorabilii dulăi etalaţi în sera Palatului Mogoşoaia, în 2004); fie arpegiul vegetal, de la copaci la legume, cu mutaţii insolite, de pildă, ale ramurii de palmier în cod de bare. Formatele de caiet sau bloc de desen sunt propice seriilor necuvântătoarelor.
Aurelia Mocanu, critic de artă

Etcetera este cea de-a patra expoziţie personală a lui Vladimir Şetran la galeria AnnArt şi reuneşte 40 de lucrări, prezentate pe simeze şi în proiecţii digitale. Poate fi vizitată în perioada 8 iulie – 12 septembrie 2014, cu intrare liberă.

Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt. Vă stam la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii ′30, semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

Laura Covaci: Fazele Lunii şi 3 ani de AnnArt | 13-05-2014

Galeria AnnArt vă invită la expoziţia personală Laura Covaci: Cruda feerie / Capitolul 2 / Fazele Lunii, al cărei vernisaj are loc vineri 16 mai, ora 7 pm, la Parter.

Evenimentul marchează totodată aniversarea de trei ani a galeriei AnnArt, Laura Covaci fiind prezentă în portofoliul AnnArt chiar din primul său an de existenţă. 

Expoziţia vine in continuarea  expoziţiei-semnal artZoom Laura Covaci: Cruda feerie / Capitolul I, care a introdus în premieră personajul fantastic Luna. Deschis vineri la AnnArt, Capitolul 2 / Fazele Lunii prezintă pe larg dezvoltarea lumii imaginare în care se inserează şi vieţuieşte fabuloasa Luna, câinele său Jupiter, cu structurile „selenare” aferente. Poveştile vizuale rezultate pot fi citite într-o cheie futurologică, abordând forme, spaţii şi stări posibile ale unui viitor hiper-tehnologizat, „prezentificat” artistic prin mijloace şi medii de lucru inovatoare: modelaj 3D, desen minuţios şi pictură cu valenţe pop. 

„Laura Covaci ne arată viitorul, inteligenţa artificială, roboţi, umanoizii... poate extratereştrii acestui prodigios univers pe care-l descoperim... Ea ne face să înţelegem aria imensă a inteligenţei umane, incredibilele sale posibilităţi. Este o pictoriţă minunată, un univers plastic care-ţi accelerează respiraţia, o artistă profundă care a ieşt rănită din oroarea comunistă, ca să ne facă să vedem viitorul palpitant al civilizaţiei cuceririi universului prin inteligenţă şi îndrăzneală.”- Pierre Cornette de Saint Cyr, Muzeul de Artă Contemporană Palais deTokyo, 2011

 

Formată în mediul intelectual-creativ al familiei Covaci, cu un cerc de prieteni apropiaţi care i-au inclus pe Nichita Stănescu şi Cezar Ivănescu, Laura Covaci este absolventă a Secţiei de Pictură Monumentală a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, clasa maestrului Ion Stendl. Practică deopotrivă pictura şi arta digitală, în lucrări suprarealiste pe tema relaţiei dintre lumile virtuale, tehnologie şi condiţia viitoare a fiinţei umane. Între 1999 şi 2002 a fost reprezentatăde Trinity Gallery, SUA, apoi, între 2007 şi2011, a lucrat la Paris cu Galerie 208 Chicheportiche, având de asemenea prezenţe în expoziţii la Galerie Serge Aboukrat sau Grand Palais. În România, este reprezentată din 2011 de galeria AnnArt.

 

Pe lângă personala din 2012, Laura Covaci a fost prezentă în şapte expoziţii colective AnnArt: Caiet de planuri, 2011, artZoom de vară_01 şi Mica Artă Mare în 2012, artZoom de vară_02, [en]counterpoint la Pop-up Gallery, în timpul Festivalului Internaţional de Muzică George Enescu şi creion | cerneală | tuş în 2013, şi artZoom de primăvară în 2014.

 

Expoziţia se va desfăşura pe parcursul a opt săptămâni la AnnArt Parter şi reuneşte lucrări în tehnici mixte, atât tradiţionale, cât şi new media: desene, picturi, sculptura şi obiecte din ceramică, alături de pictură digitală / 3D, lucrată în ZBrush şi Photoshop CS5. Cruda Feerie / Capitolul II / Fazele Lunii  poate fi vizitată în perioada 16 mai – 16 iulie 2014, cu intrare liberă.

 

Anexă: CV Laura Covaci | Imagini lucrări

 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artăprivitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30, semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

 

AnnArt Gallery

Str. Mahatma Gandhi 1 / Şoseaua Kiseleff 31, Bucureşti

luni – vineri 15 – 20, sâmbătă 12– 20

+4 031 437 95 33 | +4 0752 042 042
office@annartgallery.rowww.annartgallery.ro

Laura Covaci: Fazele Lunii şi 3 ani de AnnArt | 13-05-2014

Galeria AnnArt vă invită la expoziţia personală Laura Covaci: Cruda feerie / Capitolul 2 / Fazele Lunii, al cărei vernisaj are loc vineri 16 mai, ora 7 pm, la Parter.

Evenimentul marchează totodată aniversarea de trei ani a galeriei AnnArt, Laura Covaci fiind prezentă în portofoliul AnnArt chiar din primul său an de existenţă. 

Expoziţia vine in continuarea  expoziţiei-semnal artZoom Laura Covaci: Cruda feerie / Capitolul I, care a introdus în premieră personajul fantastic Luna. Deschis vineri la AnnArt, Capitolul 2 / Fazele Lunii prezintă pe larg dezvoltarea lumii imaginare în care se inserează şivieţuieşte fabuloasa Luna, câinele său Jupiter, cu structurile „selenare” aferente. Poveştile vizuale rezultate pot fi citite într-o cheie futurologică, abordând forme, spaţii şi stări posibile ale unui viitor hiper-tehnologizat, „prezentificat” artistic prin mijloace şi medii de lucru inovatoare: modelaj 3D, desen minuţios şi pictură cu valenţe pop. 

„Laura Covaci ne arată viitorul, inteligenţa artificială, roboţi, umanoizii... poate extratereştrii acestui prodigios univers pe care-l descoperim... Ea ne face să înţelegem aria imensă a inteligenţei umane, incredibilele sale posibilităţi. Este o pictoriţă minunată, un univers plastic care-ţi accelerează respiraţia, o artistă profundă care a ieşt rănită din oroarea comunistă, ca să ne facă să vedem viitorul palpitant al civilizaţiei cuceririi universului prin inteligenţă şi îndrăzneală.”- Pierre Cornette de Saint Cyr, Muzeul de Artă Contemporană Palais deTokyo, 2011

Formată în mediul intelectual-creativ al familiei Covaci, cu un cerc de prieteni apropiaţi care i-au inclus pe Nichita Stănescu şi Cezar Ivănescu, Laura Covaci este absolventă a Secţiei de Pictură Monumentală a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, clasa maestrului Ion Stendl. Practică deopotrivă pictura şi arta digitală, în lucrări suprarealiste pe tema relaţiei dintre lumile virtuale, tehnologie şi condiţia viitoare a fiinţei umane. Între 1999 şi 2002 a fost reprezentatăde Trinity Gallery, SUA, apoi, între 2007 şi2011, a lucrat la Paris cu Galerie 208 Chicheportiche, având de asemenea prezenţe în expoziţii la Galerie Serge Aboukrat sau Grand Palais. În România, este reprezentată din 2011 de galeria AnnArt.

Pe lângă personala din 2012, Laura Covaci a fost prezentăîn şapte expoziţii colective AnnArt: Caiet de planuri, 2011, artZoom de vară_01 şi Mica Artă Mareîn 2012, artZoom de vară_02, [en]counterpoint la Pop-up Gallery, în timpul Festivalului Internaţional de MuzicăGeorge Enescu şi creion | cerneală | tuş în 2013, şi artZoom de primăvară în 2014.

Expoziţia se va desfăşura pe parcursul a opt săptămâni la AnnArt Parter şi reuneşte lucrări în tehnici mixte, atât tradiţionale, cât şi new media: desene, picturi, sculptura şi obiectedin ceramică, alături de pictură digitală / 3D, lucrată în ZBrush şi Photoshop CS5. Cruda Feerie / Capitolul II / Fazele Lunii  poate fi vizitatăîn perioada 16 mai – 16 iulie 2014, cu intrare liberă.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şitalente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artăprivitori sau colecţionari. Publicăo serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordăanual un premiu destinat tinerilor artişti. Situatăîn zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporanăa unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30, semnatăde arhitectul francez Ernest Doneaud.

AnnArt Gallery

Str. Mahatma Gandhi 1 / Şoseaua Kiseleff 31, Bucureşti

luni – vineri 15 – 20, sâmbătă 12– 20

+4 031 437 95 33 | +4 0752 042 042
office@annartgallery.rowww.annartgallery.ro

 

Florica Prevenda: Facelook | 26-03-2014

Galeria AnnArt vă invită la expoziţia personală Florica Prevenda, Facelook, al cărei vernisaj are loc miercuri, 2 aprilie, ora 7pm.

Florica Prevenda este primul „nume nou” în portofoliul AnnArt, de la deschiderea galeriei în 2011. Totodată, expoziţia Facelook marcheazăînceputul reprezentării artistei de către o galerie în România.

Recunoscută pentru disciplina sa artistică şi performanţă creativă, Florica Prevenda este o prezenţă aparte în arta contemporană românească. Artista s-a orientat de timpuriu şi cu succes către scena artistică internaţională– fără a o abandona pe cea locală– având la activ expoziţii individuale la Amsterdam, Bruxelles sau Milano, şi expoziţii de grup, la Rotterdam, Barcelona, Cracovia, Provence, Verona, Londra, Tel Aviv sau New York. În 2005 a fost distinsă cu ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României.

 

Lucrările expuse la AnnArt fac parte din seria Facebook Obsession, compusă din picturi-colaj şi obiecte-asamblaj de materiale neconvenţionale, prin care sunt transpuse chipuri şi siluete umane, alternate cu simboluri ale omniprezentei reţele sociale care a inspirat sensul expoziției. Facelook vine coerent în continuarea demersului anterior al artistei: de la motivul chipului din seria Faces without a Face, 1999, la reţelele din Net People, 2001, apoi apoi la relaţia individ-timp din Shadows of the Present, 2004, sau Time Regained, 2008.

 

Vorbind despre construcția materială a acestei nou-inventate picturi, criticul Aurelia Mocanu remarcă „(…) densitate stratificată, urme colorate în depuneri de relief modelat cu degetele, afânate, toarse, întreţesute, încasetate (...). În acest interval creator dedicat obsedantului Facebook, poate că persistă undeva un reziduu retinian din tensiunea grafică a câmpurilor scalare întrevăzute subliminal în navigarea on-line. Florica Prevenda concepe, mai precis, depune materie vizual-tactilă – scrum al trăirilor! – peste efigiile digitalizate ale prezenţei Celuilalt (...). Culoarea – de la cobalturi de cerneală la vermillon – este pusă în operă cu o nouă febrilitate. Tonuri calde, fructuoase, sonore fac ecou regnului publicitar, congruent suportului digital interogat”.

 

Expoziţia Facelook se va desfăşura în perioada 27 martie - 30 mai 2014 şi este curatoriatăd e Aurelia Mocanu. Reuneşte un fond de peste 50 de lucrări, fiind însoţită de un catalog bilingv.

În continuarea expoziţiei de la AnnArt, în iunie 2014, seria de lucrări va fi expusă integral la Muzeul de Artă din Timişoara.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artăprivitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30, semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

artZoom de primăvară | 12-03-2014

Un acroşaj proaspăt la AnnArt: începând de miercuri,  12 martie 2014,vă prezentăm artZoom de primăvară.

Expoziţia reuneşte un fond de 30 de lucrări de pictură, desen, sculptură, ceramică şi modelaj 3D, semnate de artişti din portofoliul AnnArt: Ştefan Câlţia, Laura Covaci, Dorin Creţu, Daniela Făiniş şi Vladimir Şetran. Expoziţia va include şi o seară de vizionare Sorin Ilfoveanu, în cadrul căreia vom prezenta în premieră lucrări ale artistului, din noua serie Grădina desfătărilor.

 

Operele expuse adresează temporalităţi diferite şi experienţe eclectice. Astfel, minuţioasele naturi statice cu elemente vegetale ale lui Ştefan Câlţia, juxtapuse volatilelor Flori ale lui Dorin Creţu - unele dintre ele din 2014 - dialoghează în spațiu cu poveştile despre Luna, semnate de Laura Covaci. Tributare discursului vegetal sunt atât delicatele sculpturi din porţelan ale Danielei Făiniş, cât şi desenele ludice, văzute pentru prima dată, ale lui Vladimir Şetran, reunite într-o experienţă vizuală dedicată începutului şi schimbării(Diana Ursan, curator AnnArt)

 

Expoziţia continuă tradiţia expoziţiilor colective artZoom la AnnArt, proiecte expoziţionale individuale sau de grup, care îşi propun să prezinte un segment din opera unora dintre artiştii vizuali de marcă din România. Expoziţia este deschisă în perioada 12 martie 2014 –  5 aprilie 2014, cu intrare liberă.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artăprivitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situatăîn zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30, semnatăde arhitectul francez Ernest Doneaud.

Vladimir Şetran | O expoziţie fără titlu la AnnArt | 23-01-2014

Galeria AnnArt vă invită la expoziţia personală Vladimir Şetran, Fără titlu, al cărei vernisaj are loc marţi, 4 februarie, ora 6 pm.

Expoziţia Fără titlu continuă ”sezonul Şetran” început în noiembrie 2013 la AnnArt, cu expoziţia Jurnal deschis, fiind a doua etapă dintr-un program expoziţional mai amplu dedicat maestrului Vladimir Şetran, creator nestăvilit şi figură centrală a artei contemporane româneşti.

 

Pictor şi totodată profesor – carismaticul fondator în 1969 al Catedrei de Design a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Vladimir Şetran are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol:  pictură figurativă şi abstractă de mare forţă, desen şi grafică, toate în reprezentări hedonistice, dar şi auster-reflexive ale lumii. Nudurile sale în linie minimalistă de desen sunt celebre. La fel – uimitoarele sale instrumente de lucru inventate de el insuşi.

Are în palmares o serie numeroasă de expoziţii în România şi în străinătate – de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator şi cu o răsunătoare participare în 1971 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh prin galeria Demarco. Multe din lucrările sale fac parte din colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Şetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984). În 2012 a avut două expoziţii personale simultane, Sânziene la Galeria AnnArt şi Cod de bare la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

 

Fără titlu prezintă o secvenţă din seria de picturi abstracte lucrate de Vladimir Şetran în perioada 2004–2008, alături de un preview al celor mai recente tablouri semnate de artist. Particularitatea acestor pânze de dimensiuni mari, în culori acrilice intense, este dată de jocul dintre fundalul plat, uniform, şi intervenţiile în pete sau tuşe de culoare păstoasă în relief, alternate uneori cu inserţii metalice, reflective, care întrerup suprafaţa continuă a tabloului. Ele se situează stilistic în gama unui expresionism abstract pur, prezentând afinităţi formale şi expresive cu nume rezonante din zona color field painting, precum Barnett Newman sau Rothko.

Picturile sunt fără excepţie private de titlu, adresându-se exclusiv ochiului şi propunând un limbaj vizual propriu artistului, alternativ celui verbal, discursiv, dar la fel depotent din punct de vedere cognitiv. Precum o lecţie dedicată privirii, pictura abstractă practicată de Vladimir Şetran invită la contemplarea detaşată a lumii formelor şi culorilor interioare ale artistului.  

 

Expozitia Fără titlu este cea de-a treia expoziţie personală Vladimir Şetran la AnnArt, galeria care îl reprezintă în România. Pe lângă solo show-urile Sânziene din 2012 şi Jurnal deschis din 2013, artistul a mai fost prezent şi în expoziţiile de grup ale galeriei: Caiet de planuri în 2011, artZoom de vară_01  în 2012, Mica Artă Mare, artZoom de vară_02 şi [en]counterpointîn 2013.

Expoziţia se va desfăşura pe parcursul a 4 săptămâni şi reuneşte picturi pe simeze, alături de o secţiune specială, documentară, dedicată filmelor şi materialelor informative despre artist. Fără titlu este curatoriată de Gabriela Massaci şi Diana Ursan şi poate fi vizitată în perioada 29 ianuarie – 27 februarie 2014, cu intrare liberă.

 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artăprivitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

creion | cerneală | tuş | 03-12-2013

La AnnArt un acroşaj de iarnă:  expoziţia de grup creion | cerneală | tuş, care poate fi văzută începând de joi 05 decembrie, ora 3pm.

Expunerea reuneşte un fond de lucrări noi, în culori temperate de iarnă, semnate de artişti din portofoliul AnnArt:  Ştefan CâlţiaFrancisc ChiuariuLaura CovaciDorin CreţuDaniela FăinișAdrian IlfoveanuSorin IlfoveanuPaul Neagu şi Mircea Roman. Coordonatele comune ale lucrărilor expuse sunt grafitul, tuşul şi peniţa pe hârtie, selecţia ilustrând abordarea specifică fiecărui artist în sfera desenului, a crochiului sau a schiţei.

Ştefan Câlţia este prezent cu desene delicate din sfera vegetală. Francisc Chiuariu dă o notă electrică expunerii, prin desene în argintiu, alături de minuţioasele poveşti despre Luna, în cerneală pe hârtie, semnate de Laura Covaci. Florile în alb-negru ale lui Dorin Creţu introduc o pauză meditativă în parcursul expoziţional, care continuă prin poemele vizuale pe hârtie patinată ale lui Sorin Ilfoveanu. Sculpturile fine și albe, modelate manual în porțelan de Daniela Făiniș, desenul-intervenţie pe fotografie al lui Paul Neagu ies din sfera strictă a tehnicilor sugerate de titlu, încadrându-se însă la nivel vizual în discursul expoziţional. Sculptorul Mircea Roman este de această dată prezent cu desene recente și din anii ’90, expuse pentru prima oară în public, iar Adrian Ilfoveanu cu file din cartea sa de schiţe, populată de personaje fantastice ce se regăsesc şi în creaţiile sale sculpturale.

Ca un contrapunct al expoziţiei, artistul-invitat Florica Prevenda, cu care AnnArt va lucra în 2014, este prezentă pe simeză cu o lucrare în tehnici mixte pe pânză şi tonuri puternice de roşu şi albastru, din seria The Facebook Project, 2013.

Expozitia creion | cerneală | tuş continuă tradiţia expoziţiilor colectiveAnnArt, după Caiet de planuri în 2011, artZoom _01_02 şi  în 2012 si Mica Artă Mare în 2012. Expozitia este deschisă înperioada 5 decembrie 2013 – 18 ianuarie 2014, cu intrare liberă.

 

Expoziţia este curatoriată de Gabriela Massaci și Diana Ursan.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţși talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artăprivitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud. 

 

Vladimir Şetran | Jurnal deschis | 15-11-2013

Galeria AnnArt vă invită la expoziţia personală Vladimir Şetran, Jurnal deschis, al cărei vernisaj are loc în spaţiul Parter al galeriei, miercuri 20 noiembrie, ora 7pm.

 

Expoziţia Jurnal deschis inaugurează ”sezonul Şetran” la AnnArt, fiind prima etapă dintr-un program expoziţional mai amplu dedicat maestrului Vladimir Şetran, figură centrală a artei contemporane româneşti.

Pictor şi totodată profesor – carismaticul fondator în 1969 al Catedrei de Design a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Vladimir Şetran are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol:  pictură figurativă şi abstractă de mare forță, desen şi grafică, toate în reprezentări hedonistice, dar şi auster-reflexive ale lumii. Nudurile sale în linie minimalistă de desen sunt celebre. La fel – uimitoarele sale instrumente de lucru inventate de el insuşi.

 

Are în palmares o serie numeroasă de expoziţii în România şi în străinătate – de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator şi cu o răsunătoare participare în 1971 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh prin galeria Demarco. Multe din lucrările sale fac parte din colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Şetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984). În 2012 a avut două expoziţii personale simultane, Sânziene la Galeria AnnArt şi Cod de bare la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

 

Jurnal deschis prezintă secvenţial cea mai recentă serie de lucrări a artistului, realizată în decursul anului 2013. Desenele în tehnici mixte pe hârtie fotografică prezintă cronologic creaţia cotidiană a artistului, precum paginile unui jurnal vizual desfăşurat pe simeze. Unitară la nivel de tehnică şi format, seria este compusă din mai multe subgrupuri coerente formal, care urmăresc trecerea graduală de la redare naturalistă la semn abstract, specifică creaţiei lui Vladimir Şetran. Secvenţele vegetale de flori, plante şi copaci, cele grafice, stilizate şi apoi gestualiste se derulează spaţial în expunere, precum cadrele fotografice ale unui film în slow-motion.

Expozitia Jurnal deschis este cea de-a doua expoziţie personală Vladimir Şetranla AnnArt, galeria care îl reprezintă în România. Pe lângă solo show-ul Sânziene din 2012, artistul a mai fost prezent şi în expoziţiile de grup ale galeriei: Caiet de planuri în 2011, artZoom de vară_01 în 2012, Mica Artă Mare, artZoom de vară_02 şi [en]counterpoin tîn 2013.

Expoziţia se va desfăşura pe parcursul a 10 săptămâni şi reuneşte peste 200 de lucrări ce vor fi prezentate pe simeze şi în proiecţii digitale.  Poate fi vizitată în perioada 20 noiembrie 2013 – 18 februarie 2014, cu intrare liberă.

 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artăprivitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporanăa unui spaţiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30 semnatăde arhitectul francez Ernest Doneaud. 

Matei Avramescu | cont[ainm]ent | 30-10-2013

Galeria AnnArt vă invita la primaexpoziția personală Matei Avramescu, cont[ainm]ent, în spațiul Parter al galeriei. Expoziția reunește o selecție din fondul de lucrări al tânărului și talentatului sculptor Matei Avramescu, câștigătorul recent al premiului anual AnnArt. Show-ul personal marchează cea de-a treia întâlnire dintre artist și galerie, după participarea acestuia în expozițiile TAA_2011 și GAME, 2013, realizate în colaborare cu Ebienale și Festivalul Internațional George Enescu.

 

Matei Avramescu este absolvent al secției de sculptură din cadrul Universității Naționale de Arte din București, licență în 2011 și master în 2013, sub  îndrumarea conf. univ. dr. Darie Dup. Cunoscut pentru „peștii” săi deja emblematici, Matei lucrează cu materiale simple, poveriste – tablă zincată, cositor, fier  – pe care le modelează cu măiestrie în structuri complexe, ce conțin mesaje ironico-realiste la adresa societății și civilizației contemporane. Artistul dezvăluie ceea ce se află dincolo de interfața-capac a ceea ce cunoaștem, prin sculpturi ludice cu indiscutabile calități estetice și tehnice.

 

Am explorat zona artei situată în apropierea minimalismului, cu diferite influențe, cum ar fi pop-art, şi metode  tradiționale de îmbinare şi prelucrare a metalului, precum şi simbolismul. Am abordat în lucrările actuale simbolul peştelui, al creștinismul – totodată în legătură cu inconștientul, şi simbolul conservei. Deşi rece, consider acest stil minimalist cu care lucrez în momentul de față ca un atribut al simplităţii. În artă, apropierea de simplitate se obţine prin mai multe moduri de expresie si prin mai multe curente. Pentru mine, în acest stadiu, minimalismul și simbolismul sunt instrumentele cu care lucrez în căutarea  simplităţii. (Matei Avramescu)

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 octombrie – 13 noiembrie 2013.

 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziții, oferă educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud. 

Teoria cercului: Francisc Chiuariu la AnnArt | 08-10-2013

Galeria AnnArt vă invită la expoziția personală Francisc Chiuariu, Teoria cercului, al cărei vernisaj are loc marți, 8 octombrie 2013, începând cu orele 19.

Expoziția Teoria cercului este curatoriată de criticul și istoricul de artă Magda Cârneci și prezintă cea mai recentă serie de lucrări a artistului contemporan Francisc Chiuariu. Picturile în ulei pe pânză și desenele din 2012-2013 înregistrează la nivel tehnic (re)întoarcerea la medii tradiționale, clasice, revizitate prin filtrul vizual furnizat de experiența backlit-ului, devenit marcă distinctivă a artistului.

Teoria cercului continuă seriile anterioare, Îngeri, Outdoor, Shadows, prin tematică și opțiuni formale. După scenele urbane cotidiene, redate fotorealist, cu un luciu pop-publicitar, Francisc Chiuariu se focalizează pe surprinderea și reprezentarea detaliată, secvențială, a fascinantului joc al unei fetițe cu cercul ei. Mișcarea cercului auriu, silueta diafană a personajului și umbrele lor sunt încadrate într-un spațiu auratic, atemporal, redat în tonuri ruginii, culori întunecate de pământ, cu accente cromatice intense, de la albastru-diafan la sângeriu-incandescent. Teoria cercului combină cu măiestrie dimensiunea ludică și căutările picturale mai profunde ale artistului:

„Cu alte cuvinte, tema lucrărilor acestei serii devine un pretext inocent și tulburător pentru desfășurarea unei picturalități pline, luminoase, hipnotice, suficientă finalmente sie însăși. Căci, așa cum mărturisesc toți pictorii, dincolo de toate etichetele stilistice, pictura se pictează în primul rând pe ea însăși, își pictează propriul ei mister vizibil, dincolo de orice subiect. Când picturalul atinge un grad anume de precizie și de intensitate, el declanșează în creierul nostru o atracție și o plăcere aparte, care ne pot face să depășim opticul și fizicul către un nivel mai înalt 
al vederii și înțelegerii.” (Magda Cârneci, curator)
Francisc Chiuariu aparține generației de artiști bucureșteni formați în anii ’90, sub îndrumarea artistului și profesorului Florin Ciubotaru. În 2012 a avut, simultan, trei evenimente solo, la Galeria AnnArt, Palatele Brâncovenești Mogoșoaia și Muzeul Național de Artă Contemporană București. În 2011 participă la Bienala de la Moscova, într-un proiect itinerat ulterior la Tel Aviv și Paris, apoi la expoziția Post Umanism la V-Art Gallery, Moscova, urmând ca în 2012 să figureze în Bienala de la Liverpool și în expoziția colectivă The Essences of Reality de la galeria Várfok din Budapesta. În perioada 1993-2000 a fost asistent la catedra de pictură a Universității Naționale de Arte din București. Este totodată unul dintre inițiatorii proiectului Atelier în tranziție demarat în 2008. Trăiește și lucrează în București.

Teoria cercului este cea de-a doua expoziție personală Francisc Chiuariu la AnnArt, galeria care îl reprezintă în România. Pe lângă solo show-ul Shadows din 2012, artistul a mai fost prezent și în expozițiile de grup ale Galeriei AnnArt: Caiet de planuri în 2011, Mica Artă Mare și artZoom de vară în 2013. Preambulul expoziției curente a fost marcat prin expunerea unei lucrări din serie în expoziția [en]counterpoint la The Art of Living pop-up gallery deschisă în perioada Festivalului Enescu în proximitatea Ateneului.

La vernisaj se va lansa și catalogul expoziției, publicat de AnnArt în ediție bilingvă, într-un tiraj de 400 de exemplare, cu o serie scurtă de 12 de exemplare unicat, însoțite de câte un desen original al artistului.

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 08 octombrie – 30 noiembrie 2013.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Oferă programe de educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Publică o serie de cataloage privind opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

Joc hi-tech la Parter | 07-09-2013

Galeria AnnArt inaugurează Parter, noul său spațiu expozițional, marţi, 10 septembrie, ora 19:00. Expoziția de debut este GAME şi reuneşte lucrări de design, instalație video şi sculptură semnate de cinci tineri artişti: Matei Avramescu, Alice Bîrcă, Mircea Ciutu, Ana Maria Huluban şi Bogdan Pelmuș.  

 

Noul spațiu AnnArt, aflat la parterul clădirii cunoscute deja ca AnnArt Gallery, îşi propune să  prezinte, pe lângă portofoliul actual al galeriei, expoziții de design, fotografie şi proiect independent şi să invite un număr sporit de curatori şi artişti tineri pe simezele sale. Spațiul este versatil, echipat pentru proiecte multi-media şi pentru expuneri out-door, în spațiul platformă precum şi în grădina cu iarbă şi bare de oțel. 

Expoziția Game este concepută ca unspectacol vizual compus din piese de artă din lemn luminat fluorescent, film digital, sculptură şi instalații cu laser şi metal. Proiectul face parte din EBienale, reprezentând cea de-a doua colaborare pe artă contemporană între AnnArt şi Festivalul Internațional George Enescu, după expoziția TAA_2011 din cadrul primei ediții EBienale, în 2011.

 

Selecția EBienale în noul spațiu al Galeriei AnnArt sugerează un dialog al preocupărilor în sfera artistică între noile media și tehnicile tradiționale dintr-o perspectivă ludică. O idee propune spațiul de joacă al copilăriei transformat în experiment de design, alta tratează prelucrarea metalului într-o expresie ironică a societății închise într-un conținut limitativ, sau, printr-un discurs de tip teleshopping ne este prezentat secretul fabricării produsului artistic disponibil oricui. Selecția confirmă interferențele artei cu domeniul designului de obiect, într-un spațiu creat în mod special pentru acest tip de întâlnire. Ilina Schileru, curator  GAME / EBienale.

 

Expoziţia este deschisă în perioada 10 septembrie – 5 octombrie 2013.

 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Oferă programe de educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Publică o serie de cataloage privind opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud

[en]counterpoint | 02-09-2013

„The Art of Living Pop-up Art Gallery”, deschisă iubitorilor de artă în perioada Festivalului „George Enescu”, vis-à-vis de Ateneul Român

Revista The Art of Living și partenerii săi, galeriile 418 și AnnArt, vă invită la expoziția [en]counterpoint, în cadul căreia sunt expuse lucrări realizate de 12 artiști români cunoscuți și apreciați la nivel internațional.

”The Art of Living Pop-up Art Gallery” este deschisă publicului în timpul Festivalului „George Enescu”, în perioada 1-29 septembrie 2013, într-o clădire de patrimoniu construită în 1890 și situată pe strada Georges Clemenceau nr. 2, vis-à-vis de Ateneul Român. Afectată de trecerea timpului și evenimente importante, clădirea a fost transformată astăzi într-o galerie de tip pop-up, dedicată picturii și sculpturii contemporane, arhitecturii de patrimoniu și muzicii clasice.

Cele douăsprezece personalități artistice invitate să expună în cadrul ”The Art of Living Pop-up Art Gallery” sunt aduse împreună de către cele două galerii și reprezintă o nișă importantă a artei contemporane românești: Anca Bodea, Ștefan Radu Crețu, Adriana Elian, Romul Nuțiu, Cristian Răduță și Diet Sayler,din partea 418 Contemporary Art Gallery, și Francisc Chiuariu, Laura Covaci, Dorin Creţu, Mircea Roman, Paul Neagu, Vladimir Şetran, din partea AnnArt Gallery.

Iubitorii de artă vor găsi la galerie și cel mai recent număr al revistei The Art of Living, o ediție specială dedicată muzicii clasice și galeriilor și muzeelor de artă din România.

Organizatori: The Art of Living este o revistă ce apare trimestrial în ediție bilingvă română-engleză și care vorbește despre oameni remarcabili, locuri memorabile și produse spectaculoase. În paginile revistei sunt invitaţi să vorbească despre stilul lor de viaţă, hobby-uri, carieră și investiții lideri ai unor industrii, artiști ce beneficiază de recunoaştere internațională, antreprenori sau tineri excepțional de talentaţi. 

418 Contemporary Art Gallery a fost constituită în București în anul 2008 cu intenția de a promova artiști români atât în țară, cât și în străinătate. Galeria reprezintă o generație inovativă de artiști români care lucrează în mediile pictură, sculptură și instalație. Aceasta colaborează cu diverse muzee și susține expoziții cu intenția de a contribui la creșterea pieței de artă modernă și contemporană din România, prin participarea la târgurile internationale de artă, editarea publicațiilor dedicate artiștilor și organizarea simpozionului anual de la Cetate. 

AnnArt Gallery a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și de a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piaţă autentice, îţară șîn străinătate. Publică o serie de cataloage de artă, desfășoară un program de educaţie de artă pentru tineri, face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin arta la vedere și acordă anual un premiu pentru tinerii artiști. 

Joana Grevers și Simona Vilău au făcut selecția de lucrări pentru 418 Gallery, iar Gabriela Massaci a făcut selecția pentru AnnArt Gallery.

”The Art of Living Pop-up Art Gallery” este deschisă în perioada 1 – 29 septembrie 2013, în strada Georges Clemenceau nr 2, vis-à-vis de Ateneul Român.

artZoom de vară 2013 | 16-07-2013

Galeria AnnArt va rămâne deschisă toată vara – iar de miercuri 17 iulie vă invită la o expoziţie nouă: artZoom de vară.

Expoziţia reuneşte un fond de 30 de lucrări de pictură, desen, sculptură, ceramică si modelaj 3D sub semnătura unui grup de artişti din portofoliul AnnArt, nume definitorii pentru arta contemporană din România: Sorin Ilfoveanu, Mircea Roman, Vladimir Şetran, Dorin Creţu, Laura Covaci, Francisc Chiuariu . Expoziţia va include totodată şi două seri de vizionare Ştefan Câlţia, când vom prezenta cinci lucrări noi ale artistului, însoţite de proiecţia filmului minute uitate.

 

Ca noutate în acest sezon, artistul-invitat este Daniela Făiniş, cu care galeria AnnArt va lucra din 2014 si pentru care în artZoom prezintă o selecţie retrospectivă de lucrări, din ciclul Răsaduri şi Dantesca.

 

Nu cred că vara este un sezon ‚mort’ pentru artă – dimpotrivă, este un sezon de vacanţă şi de răgaz pentru lucrurile care ne fac plăcere, şi pentru care, de cele mai multe ori în restul anului, ne facem cu greu timp. Aşadar, artZoom de vara la AnnArt este o invitaţie deschisă permanent pentru cei care vor să se (re)întâlnească cu arta timpului nostru. Câteva dintre lucrări – ale Laurei Covaci si Francisc Chiuariu, sunt expuse in premieră absolută – ca semnal pentru mult-asteptatele expoziţii personale din toamnă. Gabriela Massaci, Director AnnArt 

 

Evenimentele ArtZoom sunt proiecte expoziţionale individuale sau de grup care îşi propun să prezinte un segment din opera unora dintre artiştii plastici de marcă din România.

 

Expoziţia artZoom de vară este deschisă în perioda 17 iulie – 3 octombrie, însoţită, în joia ştiută, de limonada albastră :). Întregul fond de lucrări este disponibil pentru vânzare.

Alb - Sorin Ilfoveanu la Annart | 15-05-2013

Galeria AnnArt vă invită la expoziția Sorin Ilfoveanu: Alb - al cărei vernisaj are loc joi, 16 mai 2013 ora 19:00, în cele trei săli ale galeriei de pe Kiseleff.

Expoziţia reunește un fond valoros de 32 de lucrări recente  - peisaje de la Rădești, satul devenit emblematic în opera de maturitate a artistului.  Lucrările pictate în acrilic sunt transpuneri pe pânză realizate în atelierul din București după desenele în creion pe hârtie, făcute verile la Rădești, în perioada 2012-2013.

Expoziția Alb este curatoriată de Simona Vilău și porneşte de la observația atentă a abordării peisajului în creația lui Sorin Ilfoveanu și cum apare această temă acum, în cea mai proaspătă serie a sa. Albul de fundal – cer sau pământ – devine, în fiecare dintre lucrări, un pasaj către eternitate și către înveșnicirea unui imagini a locului iubit.

 

Desenul este pentru artist o metodă continuă de cunoaștere a naturii. Dincolo de tactil există privirea, iar înregistrarea "vedutelor" de pe fereastra unui atelier mansardat se petrece după scenariul consacrat al observației realului și a transpunerii sale pe pagina albă. Scriitura subiectivă a semnelor, încheiată apoteotic-nodal de semnătura cursivă, adesea devenită parte din autenticitatea lucrării, poate fi repetată la  infinit și niciodată nu este la fel. Aceste desene de la Rădești sunt realizate îndeobște vara, iar în anotimpurile reci lucrul din atelierul bucureștean se apleacă asupra picturii și lecturilor literare sau  memorialistice.

Pașii ulteriori, transpunerile în culoare (guașă sau acrilic) pe hârtie sau pânzã și pe formate mai mari au loc, de ceva timp, în atelierul situat pe strada Ermil Pangrati. Personalitatea profundă și reținută a artistului transpare din armonia desăvârșită, uneori ascetică, alteori eterică din picturile sale noi. Retragerea în atelier, lucrul zilnic și tenace, timpul acordat meditației și lecturii, respectul pentru materie și materialele de lucru, ordinea poetică a pupitrului de desen îi conferã acestuia o aură misterioasă și incitantă de clasic modern al timpurilor noastre.(Simona Vilău, curator)

 

Elev al maestrului Corneliu Baba, apoi profesor şi rector al Universităţii Naţionale de Artă din București, Sorin Ilfoveanu are peste patruzeci de ani de activitate artistică, cu numeroase lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneția în 1987, iar în 2000 a avut o expoziție retrospectivă la Muzeul Național de Artă al României; în mai 2011 a avut, simultan, o retrospectivă la Sala Dalles și o expoziție de desen la Galeria AnnArt. Este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer şi laureat în 2011 al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Este listat în Top 100 cei mai valoroși pictori români ai tuturor timpurilor, fiind unul dintre cei mai căutați artiști de către colecționarii din România. Trăiește și lucrează la București și Rădești.

Până acum, cei peste patruzeci de ani de activitate artistică au fost consemnați prin numeroase expoziții și într-o serie de scrieri de  referință - cronici și eseuri semnate de nume importante, ca Mihai Drișcu, Andrei Pleșu, Ștefan Agopian, Aurelia Mocanu, Cristian-Robert Velescu, Victor Neumann etc.

 

La vernisaj se va lansa și catalogul expoziției, publicat de AnnArt în ediție bilingvă, într-un tiraj de 500 de exemplare, cu o serie scurtă de 33 de exemplare unicat, cu semnătura-sigiliu a artistului. Catalogul conține, alături de reproduceri ale picturilor aflate în expunere, și o selecție desene și picturi în guașă anterioare pânzelor. Un fragment din catalog va fi disponibil și în format digital pe website-ul AnnArt, din 20 mai.

Expoziția Alb este a doua personală Sorin Ilfoveanu organizată de către AnnArt,  după participările artistului la proiectele expoziționale de grup ale galeriei – Caiet de planuri, în 2011/12 și Mica artă mare, în 2012/13. Momentul marchează totodată și aniversarea a doi ani de la  înființarea galeriei, în 2011, când s-a prezentat o expoziție memorabilia -  Sorin Ilfoveanu: Desene 2008 – 2011.

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 16 mai – 19 iunie 2013, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare.

 

AnnArt Gallery s-a înfiinţat în mai 2011 și s-a poziţionat ca un susţinător dedicat al artei contemporane; promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Oferă programe de educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Publică o serie de cataloage privind opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de patrimoniu - la primul etaj al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

 

 

 

 

 

Ştefan Câlţia: Stejar pentru Rege - Flori pentru Regină | 29-10-2012

În final de toamnă, cele trei săli ale galeriei Annart găzduiesc un eveniment mult-aşteptat: reîntâlnirea cu creaţia lui Ştefan Câlţia în expoziţia Stejar pentru Rege - Flori pentru Regină, cu vernisaj joi 1 noiembrie, la ora 19.

Expoziţia reuneşte lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezintă capitolul V din proiectul Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia al Galeriei Posibile. Curatorul expoziţiei este Adrian Buga, care a făcut o selecţie de lucrări de mare intensitate simbolică din colecţia Casei Regale a României, de la Săvârşin şi de la Palatul Elisabeta.

Expoziția cuprinde și proiecția filmului În grădina Majestății, filmat special pentru eveniment la Şona și la Săvârșin de Victor Velculescu și Daniel Constantinescu.

În acelaşi timp, expoziţia este însoţită de un grup de şapte lucrări realizate de artist în 2012 -  picturi cu personaje iconice din creaţia lui Câlţia: făpturi enigmatice şi ţinuturi misterioase ieşite din memoria ţărănească transilvană şi imaginarul ludic al spaţiului cultural central-european.

Pe lângă întâlnirea de excepţie cu lucrări reprezentative din colecţia regală, mă bucur că publicul nostru colecţionar va putea vedea, în premieră absolută, lucrări noi ale lui Ştefan Câlţia precum şi seria impresionantă de 91 de gravuri cu flori şi ierburi – câte una pentru fiecare an de vârstă a Regelui Mihai.  Vom arăta aceste lucrări delicat-plutitoare în foaie de hârtie specială într-o instalaţie insolită, alături de plăcile de gravură cu desenul săpat în zinc. Gabriela Massaci, Director Galeria AnnArt

 

Artist de însemnătate definitorie pentru istoria noastră culturală, pictor şi grafician de notorietate absolută în rândul colecţionarilor din România şi din străinătate, Ştefan Câlţia a avut ca mentori-formatori pe Julius Podlipny, la Timişoara şi pe Corneliu Baba, la Bucureşti. A fost profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. Este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Lucrările sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Norvegia, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elveţia, MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu, România. În prezent, lucrează la București şi la Șona, Făgăraș.

Expoziția Ştefan Câlţia: Stejar pentru Rege - Flori pentru Regină este deschisă în perioada 1 noiembrie – 8 decembrie 2012.

Partenerii expoziţiei sunt Galeria Posibila, Universitatea Națională de Arte Bucureşti,  Asociația pentru Artă Ilfoveanu, Administrația Fondului Cultural Național. 

AnnArt Gallery s-a înfiinţat în mai 2011 și s-a poziţionat drept un susţinător dedicat al artei contemporane; promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă.  Oferă programe de educaţie pentru elevi și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie intens-contemporană a unui spațiu de patrimoniu -  la primul etaj al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud. www.annartgallery.ro

 

artZoom Laura Covaci: Capitolul 1 din Cruda feerie | 15-09-2012

Seria de expoziții scurte artZoom continuă la AnnArt Gallery cu o selecție de 13 lucrări ale Laurei Covaci: pictură, instalație şi artă digitală, din perioada 2009 – 2010, însoțite de o lucrare-semnal din 2012. Vernisajul expoziției are loc joi 20 octombrie 2012, la ora 18 și ne prilejuiește re-întâlnirea cu un artist excepțional al generației de creatori români care au deja un profil internațional notabil – dar, în mod surprinzător au o notorietate restrânsă în țara lor.

 

Formată în mediul intelectual-creativ al familiei Covaci, cu un cerc de prieteni apropiați care au inclus pe Nichita Stănescu, Vladimir Zamfirescu și Cezar Ivănescu, artista este absolventă la București, în 1982, a Secției de Pictură monumentală, clasa maestrului Ion Stendl. Temerară și exploratoare, artista și-a conturat o prezență internaţională susținută de stagii prelungi de creație la Paris, New York și Atlanta, cu reveniri constante în atelierul de la București. Lucrările sale au fost expuse în muzee și galerii cu renume precum Grand Palais - Paris, Galeriile Serge Abroukat - Paris, Trinity Gallery – SUA, Galerie 208 Chicheportiche - Paris. Din 2011, în România, este reprezentată de galeria AnnArt, unde a prezentat lucrări în expoziția de grup Caiet de planuri. Între artiştii generaţiei sale, deţine recordul de vânzare a unei lucrări cu 13,000 de euro la licitaţia “Bucarest a Paris” în 2010.

 

Cu un imaginar de mare intensitate, alcătuit din păpușile cu care se jucau copiii epocii de aur din România comunistă, expoziția Cruda feerie pe care o prezentăm în seria artZoom, își compune primul capitol din proiectul expozițional parizian OrfelinatPicturile cu păpuși, parabole tulburătoare ale jocului, alienării, ale suferinţei trupului și memoriei, sunt însoțite de peisajul fals-idilic al instalațiilor cu porțelan și flori de plastic şi cuie strălucitoare. Pictura și instalația generează” un al treilea registru, al fotografiei digitale, care creează virtual păpușa-mutant și robotul-verișor - şi mai ales fiorul trecerii noastre într-un spațiu viitor, nemărginit și neștiut și golit de stele. (Gabriela Massaci, Director AnnArt)

Vernisajul ne prilejuiește totodată, în premieră, întâlnirea cu Luna, un personaj nou-născut în creația Laurei Covaci, pe care expoziția personală de la AnnArt din 2013 îl va așeza în ansamblul misterios și intens-tulburător al operei artistei.

Expoziția artZoom Laura Covaci: Cruda Feerie | Capitolul 1 este deschisă în perioada 20 septembrie – 6 octombrie 2012.

AnnArt Gallery s-a înfiinţat în mai 2011 și s-a poziţionat drept un susţinător dedicat al artei contemporane; promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Oferă programe de educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie intens-contemporană a unui spațiu de patrimoniu - la primul etaj al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud

Vladimir Șetran: Nuduri pentru cea mai scurtă noapte | 18-06-2012

Galeria AnnArt vă invită la expoziția Vladimir Șetran: Sânziene, al cărei vernisaj va avea loc joi, 21 iunie, ora 19, în cele trei săli ale galeriei de pe Kiseleff.

Sânziene este prima expoziție personală a lui Șetran la AnnArt, după participarea în decembrie – ianuarie 2012 la cea de grup, Caiet de planuri, și reunește peste 160 de desene colorate în format mare -  nuduri feminine în tuș colorat și acril, realizate pe parcursul a foarte mulți ani: “lucrez nuduri de când mă știu”.

Expoziția este panotată de către artist sub forma unui asalt copleșitor al simezelor AnnArt: o juxtapunere-colaj uriaș a lucrărilor care se constituie astfel ca o lucrare unică și totodată multiplă, cu un efect vizual de mare intensitate.

 

Expoziția se deschide în noapte de sânziene, cea mai scurtă a anului, în pragul solstițiului de vară și prilejuiește privitorului reflecții asupra condiției noastre profane și sacre și asupra misterului feminin.

 

Deplină este voluptatea liniei de contur pe amintirea curbelor anatomice şi pe dinamica unor poziţii nonşalante. Personajele feminine ale lui Şetran sunt secvenţe stroboscopice, adică dau efectul retard pe retină al unui continuu protocol senzual al naturaleţii. Dacă regula celor 25 de imagini pe secundă dă corp cinematograficului, alunecarea curbilinie a desenului în 25 de secunde poate da, în zeci de secvenţe, un film venusian, o „Città delle Donne.“ Aurelia Mocanu, critic de artă

 

Nume de referință in istoria artelor plastice din România, Vladimir Șetran este pictor şi totodată profesor la Catedra de Design a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti; are în palmares o serie numeroasă de expoziții în România și în străinătate, multe din lucrările sale făcând parte din colecţii private în Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de cavaler, Șetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984).

 

Expoziția este insoțită de un proiect creativ semnat de David ȘandorToccata, un film de animație si documentare subiectivă asupra personalității și operei lui Vladimir Șetran. Filmul pe suport DVD | 9 min | a fost comisionat de AnnArt pentru expoziția Sânziene și va fi prezentat la vernisaj și în câteva sesiuni separate pe parcursul expoziției.

 

David Șandor a absolvit în 2002 Ceramica la UNARTE, clasa profesorului Ilie Rusu. Este un artist complex, care în primul deceniu de creație a explorat mai multe direcții de expresie plastică – de la tridimensionalul ceramicii și al sculpturii până la desen și animație 3D. Atent la generațiile dinaintea sa, Șandor a avut stagii de creație alături de consacrați precum Codre și astăzi Șetran. Bursier Attic Arts la ICR Londra în 2008, Șandor este de asemenea inițiatorul programului Întâlniri cu desene, care s-a constituit drept un cadru de lucru în care artistul împreună cu Alexandru Rădvan și-au studiat evoluția creativă pe parcursul a 5 ani, în perioada 2006 – 2011.  

 

Expoziția Vladimir Șetran: Sânziene este deschisă pentru public în perioada 21 iunie – 17 iulie 2012, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare. 

AnnArt Gallery este o galerie de artă contemporană şi casă de licitaţii fondată la Bucureşti în mai 2011. Promovează şi vinde în România şi în străinătate artişti consacraţi şi emergenţi şi susține totodată un program complementar de educație prin artă.

artZoom Constantin Rusu: despre săgeți de acril și oțel | 05-06-2012

Seria artZoom la Peretele alb continuă la galeria AnnArt cu expoziția-semnal Constantin Rusu, vernisaj miercuri 6 iunie, ora 19.

Cel mai tânăr (şi puțin cunoscut!) dintre artiştii reprezentați de AnnArt, Constantin Rusu este o adevărată descoperire, pe care galeria l-a remarcat la EBienale, în cadrul Festivalului Enescu. În octombrie 2011 Rusu a fost invitat în proiectul de debut al programului Peretele Alb la AnnArt, în expoziția de grup TAA_2011, unde împreună cu colegii săi de generație a prezentat o lucrare de certă forță şi însemnătate Săgeți şi, sperăm, a marcat un punct semnificativ în traseul său artistic. Ulterior, artistul a făcut parte, în decembrie 2011 – ianuarie 2012, din expoziția de portofoliu a AnnArt Caiet de planuri, alături de nume de referință ale scenei contemporane, precum Ilfoveanu, Ştefan Câlția sau Paul Neagu.

 

Caz eminent, tânărul are un seducător discurs picto-grafic, inspirat din dinamica signalecticii urbane; dovedeşte o mare efervescență şi exigență inovativă a tehnicii picturale. Aurelia Mocanu, critic de artă

 

Absolvent în 2009 al Universităţii de Arte Plastice București, secţia Pictură, elev al profesorului Petru Lucaci, Rusu a fost bursier în 2008 la Accademia di Belle Arti di Roma, Italia. A participat la expoziţii de grup la București, Madrid, Timișoara. Experiența sa intens exploratorie a celor mai diverse tehnici de expresie plastică acoperă zone diverse - de la pictură spontană pe pereții oraşului Bucureşti până la pictură de şevalet, desen pe carton, gravură pe placă de linoleum, şi chiar încercări de sculptură.

Expoziția artZoom Constantin Rusu la Peretele Alb este prima personală a artistului şi prezintă aproximativ 15 lucrări de desen şi grafică realizate în perioada 2008 – 2012. 

Evenimentele artZoom sunt proiecte expoziționale de scurtă durată, pe care le intenționăm ca semnale-fulger asupra operei unora dintre artiștii contemporani din portofoliul AnnArt. Este totodată un loc şi un timp în care vrem să prezentăm nume noi, în spiritul explorărilor pe care le facem la Peretele Alb. Invităm la vernisajele artZoom artişti sau figuri publice care ne prilejuiesc o reflectare insolită a lucrărilor prezentate. Marca lui Constantin este, deocamdată, constituită din trasarea oricărei linii sub formă de săgeată. L-am invitat astfel la vernisaj pe campionul național de tir cu arcul, Doru Danileț, pentu o conversație despre tensiune şi precizie între săgeata de oțel şi săgeata de acril pe pânză. Gabriela Massaci, Director programe AnnArt

În continuarea expoziției-semnal artZoom de astăzi, Constantin Rusu are în pregătire cu AnnArt o expoziție de grup intr-un spațiu internațional în iarna 2012 precum şi o expoziție personală la galeria din Kiseleff în vara lui 2013.

Expoziția artZoom Constantin Rusu este deschisă în perioada 6 – 11 iunie, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vizionări şi achiziții şi după data încheierii expoziției.

AnnArt Gallery este o galerie de artă contemporană şi casa de licitaţii fondată la Bucureşti în mai 2011. Promovează şi vinde în România şi în străinătate artişti consacraţi şi emergenţi.

 

 

Arta la Verde cu Adrian Ilfoveanu | 03-05-2012

Galeria AnnArt anunţă vernisajul expoziţiei de sculptură Adrian Ilfoveanu: Păsări și lansarea programului Arta la Verde

Artist de mare intensitate și independenţă creativă, Adrian Alexandru Ilfoveanu aparţine generaţiei de artiști afirmaţi după ’89, dar care nu s-a alăturat de fapt niciunei grupări anume și care nu pare să deţină atribute ale vreunui curent dintre cele care au străbătut artele plastice la noi în ultimii douăzeci de ani. Mai degrabă solitar, Adrian Ilfoveanu aparţine eventual marii tradiţii animaliere în arta plastică, cu ale sale lucrări impresionante ce înfăţișează vietăţi stranii – păsări, pisici, insecte sau bivoli – desprinse dintr-un imaginar mitic și tulburător. Lector la secţia de Sculptură a Universităţii Naţionale de Artă din București, Ilfoveanu are totodată un palmares cu prezenţe interesante în expoziţii colective în România precum și în Germania, Norvegia, Danemarca sau Emiratele Arabe. 

Expoziţia Păsări este, riguros vorbind, prima expoziţie personală a artistului, care se alătură astfel portofoliului de creatori promovaţi de galeria AnnArt. Astfel, un grup de 15 lucrări în bronz, lemn și piatră, în selecţia autorului, vor fi expuse la galeria AnnArt – în sălile propriu-zise precum și în grădină, în perioada  9 – 30 mai. Vernisajul expoziţiei de la la AnnArt are loc marţi 8 mai la ora 19, când se va lansa și catalogul Adrian Ilfoveanu, cu serii fotografice realizate de Steluţa Roșca-Stănescu și care surprind cu mare expresivitate calitatea dramatică a lucrărilor artistului. 

În acest context, programul Arta la Verde, care debutează cu Adrian Ilfoveanu, este menit să asigure o expunere cât mai diversă și cuprinzătoare a artei contemporane în mediul verde al orașului București.

“Planul a pornit cu un pas mic: extinderea spaţiului galeriei noastre prin adăugarea unei noi ‘săli’, cu dușumele de iarbă – adică grădina din str. Mahatma Gandhi, unde dorim să expunem cu regularitate lucrări de sculptură și instalaţii semnate de artiști de marcă din România. Programul Arta la Verde are în vedere instalarea unor lucrări în spaţii publice și private, care să permită un raport direct, informal al publicului cu arta contemporană. Ca în oricare mare (sau mic) oraș al lumii civilizate, întâlnirea cu arta timpului nostru trebuie să fie vie, surprinzătoare, să ne bucure sau să ne descumpănească – în orice caz, să nu ne lase indiferenţi.”  Gabriela Massaci, Director Programe AnnArt

Printr-un program de parteneriat, galeria AnnArt va expune sculptură în parcul Herăstrău, cu sprijinul ALPAB, pe peluzele vecine galeriei în zona Kiseleff, în asociere cu Muzeul Țăranului Român și cu Institutul de Geologie al României precum și în colaborare cu organizaţia non-guvernamentală MaiMultVerde. 

Un segment important al programului Arta la Verde și care constituie totodată o premieră în România, propune constituirea unor spaţii insolite de expunere temporară de artă contemporană în cadrul unor reședinţe private din București sau zonele limitrofe. Astfel, Arta la Verde debutează cu sprijinul și generozitatea familiei Sorin Roșca-Stănescu, prin expoziţia de sculptură în aer liber Adrian Ilfoveanu, cu vernisaj și dezvelire a unei lucrări monumentalevineri 4 mai, la ora 18, la Siliștea-Snagovului. Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 mai – 4 septembrie, putând fi vizitată cu o programare informală prealabilă, detalii la office@annartgallery.ro sau 0752.042.042.

AnnArt Gallery s-a înfiinţat în luna mai 2011 și s-a poziţionat drept un susţinător dedicat al artei contemporane, promovând artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Galeria noastră este situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, la primul etaj al unei clădiri de patrimoniu concepută în anii ′30 de către arhitectul francez Ernest Doneaud, transformat într-un spaţiu expoziţional de prim rang.

 

 

artZoom Dorin Crețu la Peretele Alb | 19-04-2012

Galeria AnnArt continuă seria artZoom la Peretele Alb cu o expoziție-semnal Dorin Crețu, cu vernisaj vineri 20 aprilie, ora 19.

Prezentăm publicului lucrări din seria Fleurs 2008 – 2011, parte din lucrări în premieră în România, după ce au fost expuse în ianuarie – februarie 2012 la galeria Charlotte Norberg, la Paris.

Nume cunoscut al Generaţiei ‘80 din arta plastică bucureşteană, din 1990 artistul trăieşte şi lucrează la Paris, unde are o bogată activitate expoziţională, cu o prima personală la Galerie Municipale de Vitry-sur-Seine, urmată, printre altele, in România, de retrospectiva de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, itinerată la Muzeul de Artă din Constanţa (2008-2009). Lucrările sale au fost achiziţionate de către Ministerul Francez al Culturii pentru Fondul Naţional de Artă Contemporană din Franţa, precum şi de către MNAC din Bucureşti, pentru colecţia sa permanentă. La Paris Dorin Crețu este reprezentat de galeria Charlotte Norberg, care i-a organizat o personală în ianuarie - februarie 2012, iar în România, artistul este reprezentat de galeria AnnArt: iubitorii de artă au putut vedea lucrari Dorin Crețu în expoziția Caiet de Planuri, decembrie  2011 – ianuarie 2012. În continuarea expoziției-semnal  artZoom de astăzi, Dorin Crețu are în pregătire o expoziție personală la AnnArt în septembrie 2012.

 

Evenimentele  artZoom sunt proiecte expoziționale de scurtă durată, pe care le intenționăm ca semnale-fulger asupra operei unora  dintre artiștii contemporani din portofoliul AnnArt. Este totodată un loc și un timp în care vrem să prezentăm nume noi, în spiritul explorărilor pe care le facem la Pertele Alb. În luna aprilie am programat artiști români cu dubla-existență creativă: româno-britanicul Paul Neagu, romano-francezul Dorin Crețu și româno-francez-americană Laura Covaci. Gabriela Massaci, Director programe AnnArt

Vernisajul ne prilejuiește totodată o seară de jazz live, în compania Trio Michel Lostanlen precum si o ‘poveste franceză despre un vin românesc’ - spusă invitaților de către dl Fabien du Fayet de la Tour.

Expoziția artZoom Dorin Crețu este deschisă în perioda 20 – 25 aprilie, ca semnal pentru  personala pe care artistul o are în lucru împreună cu galeria AnnArt pentru septembrie 2012 -  prima în țară după Mogoșoaia 2008.

 

 

Umbrele lui Francisc Chiuariu la AnnArt | 14-02-2012

Vă invităm la expoziţia personală Francisc Chiuariu: Shadows, deschisă la AnnArt Gallery în perioada 15 februarie – 17 martie.

Noul cod portocaliu al Bucureştiului ne reprogramează vernisajul pentru luni, 20 februarie, ora 19 – când vă aşteptăm la o vizionare privată în prezenţa artistului şi a curatorului expoziţiei, Cosmin Năsui.

Evenimentul face parte dintr-un proiect expoziţional major al lui Francisc Chiuariu, prezent în această iarnă-primăvară cu trei expoziţii simultane la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești MogoșoaiaMuzeul Național de Artă Contemporană şi galeria privată de artă contemporană AnnArt Gallery.

Partener media modernism.ro

După o carieră de peste 20 de ani, Chiuariu se află astăzi într-un arc de intensă originalitate creativă prin seria de lucrăriOutdoor.                                                                                                                                          

Începută în 2009 și însumând acum peste 50 de piese, „Outdoor” reprezintă cea mai importantă serie din creația lui Francisc Chiuariu. Numeric, seria este foarte generoasă, iar expresivitatea totală a acesteia este rezultatul combinării în aceeași imagine a experiențelor picturii, fotografiei și filmului. Această traversare a genurilor este posibilă printr-o inovație personală a lui Chiuariu, care folosește suportul de backlit pentru pictură. (Cosmin Năsui, curator)

În acest context, expoziţia Shadows de la AnnArt prezintă în premieră 13 lucrări mari, pe backlit precum şi o instalaţie lightbox, cu lumină cinetică, ce dă picturii iluzia de profunzime. AnnArt lansează totodată catalogul seriei, produs în tiraj de 300 exemplare, dintre care 12 în ediţie limitată, cu semnătura artistului şi un desen original. Expoziţia este susţinută şi de un scurt documentar, filmat recent în atelierul artistului.

AnnArt Gallery este o galerie de artă contemporană şi casă de licitații fondată la Bucureşti în mai 2011. Promovează şi vinde in România şi în străinătate artişti consacraţi şi emergenţi.

 

Despre certitudine și explorare: expoziția Caiet de planuri la AnnArt Gallery | 04-12-2011

AnnArt Gallery vernisează miercuri 7 decembrie 2011 expoziția Caiet de planuri, a patra în tânărul palmares al galeriei inaugurate în mai 2011.

 

Reunirea pe simezele galeriei a 30 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi tehnică mixtă semnate de nouă artişti români marchează totodată declarația de intenție a galeriei privind portofoliul de artişti pe care îl constituie ca program de promovare pe termen lung.

 

Într-o ordine cronologică a întâlnirilor AnnArt cu artiştii, veți regăsi în acest Caiet de planuri pe Sorin Ilfoveanu, Mircea Roman, Ştefan Câlția, Francisc Chiuariu, Paul Neagu, Dorin Crețu, Laura Covaci, Vladimir Şetran şi Constantin Rusu.

 

Selecția şi decizia asupra acestora provine din dorința asumată a AnnArt de a promova şi vinde, în România şi în străinatate, marile nume ale scenei artelor vizuale româneşti; apoi de a (re)aduce în atenția publicului şi a colecționarilor români câțiva artişti de mare forță şi originalitate creativă, cunoscuți şi apreciați mai ales în afară Romaniei şi, în sfârşit, de a prezenta artişti emergenți, cvasi-necunoscuți.

Dincolo de diversitatea de stiluri şi viziuni creative, de apartenența la generații sau de cota de piață, artiştii din Caietul de planuri sunt ‘unificați’ prin valoarea certă a lucrărilor expuse şi prin simpla şi misterioasa prezență a frumuseții şi emoției conținute de toate aceste lucrări.

 

După un veac, au înflorit galerii de artă pe locul „bătăilor cu flori” de la Şosea. La cumpăna dintre primii doi ani expoziţionali ai Galeriei AnnArt, prin această simeză colectivă se anunţă, de fapt, evenimentele viitoare, cele care vor panorama cariere, vor problematiza stilistici, vor poziţiona noi nume şi, sperăm, vor seduce publicul şi colecţionarii de artă. (Aurelia Mocanu, critic de artă)

 

Expoziția, oferită de AnnArt iubitorilor de artă şi ca un acroşaj de Crăciun, va fi deschisă în perioada 8 decembrie 2011 – 31 ianuarie 2012, luni – vineri 15 – 20, sâmbătă 12 – 20. Detalii la www.annartgallery.ro

Trupuri și chipuri: Mircea Roman la AnnArt Gallery | 21-10-2011

Vă invităm la o conferință de presă și o vizionare privată a noii expoziții de la AnnArt Gallery: Mircea Roman: Trupuri și chipurimarți 25 octombrie, ora 12.

 

Proiectul expozițional este însoțit de un catalog, cu un eseu semnat de criticul Adrian Guță, curatorul expoziției. Catalogul este tipărit în 600 de exemplare, dintre care 33 în ediție limitată, cu semnătura artistului și însoțite de un desen original.

 

Pentru această expoziție, AnnArt a produs și un film-scurt, Mircea Roman în 2011, în care profilul creator al lui Mircea Roman se conturează printr-un dialog în atelier între artist și curator. Filmul este realizat pentru AnnArt de tânăra artistă Alina Anca și va fi prezentat în premieră la conferința de presă și apoi pe parcursul expoziției.

 

Câștigător al Marelui Premiu pentru sculptură al Trienalei de la Osaka, Japonia, în 1992 – unul din premiile de referință ale lumii și cel mai important premiu primit vreodată de un artist român - Mircea Roman este unul dintre cei mai valoroși artiști contemporani din România. Lucrările sale sunt prezente în colecții muzeale și private iar în ultimii ani cota artistului s-a consolidat în urma unor tranzacții-record în cadrul licitațiilor din România, care l-au situat, în 2007, într-un insolit Top 10 de vânzări ca singurul artist contemporan alături de Grigorescu, Tonitza, Aman și Petraşcu.

 

„Întregi sau bucăți, prinse în menghină, scufundate în rumeguș, rezemate de ușă, țintuite în perete – așa am întâlnit, în atelierul din București, trupurile și chipurile cioplite de Mircea Roman. L-am invitat pe Adrian Guță să aleagă dintre acestea un grup de lucrări care pot face 'istorie a artei'. M-aș bucura ca lucrările reunite în Trupuri și Chipuri să facă totodată cât mai multe 'istorii personale', și să se întâlnească fericit cu acei colecționari  cu viziune, forță financiară și pasiune care investesc în valoarea sigură în timp”.

Gabriela Massaci, Director programe AnnArt Gallery

 

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 26 octombrie – 3 decembrie 2011 și reunește 18 piese de sculptură și grafică, în selecția curatorială a lui Adrian Guță.

 

AnnArt Gallery este o galerie de artă contemporană și casă de licitații fondată la București în mai 2011. Promovează și vinde în România și în străinătate artiști consacrați și emergenți. Detalii la www.annartgallery.ro

Peretele Alb și Premiul AnnArt pentru EBienale | 19-09-2011

AnnArt Gallery lansează un program nou, destinat zonei de explorare, reflecție și experiment: Peretele Alb. Acesta va cuprinde tipuri diverse de evenimente expoziționale, ateliere de artist, discuții - într-un format pe care îl dorim re-inventat cu fiecare nou prilej, inspirat de simbolicul re-început la care ne invită “coala albă”. Proiectele vor avea durata între o zi și două săptămâni și vor documenta relația permanent în mișcare între artă și public.

Proiectul de debut din cadrul Peretelui Alb marchează totodată un parteneriat pe care îl dorim de lungă durată – între AnnArt Gallery și Festivalul Enescu. În cadrul acestui parteneriat, AnnArt susține programul EBienale de promovare a mediului artistic universitar prin organizarea expoziției-atelier EBienale la Peretele Alb.

 

Evenimentul va avea loc la AnnArt Gallery în perioada 28 septembrie – 8 octombrie 2011 și va reuni 12 dintre cele 90 de lucrări expuse în EBienale, semnate de studenți și tineri absolvenți de artă plastică din România: Matei Avramescu, Ștefan Bandalac, Alice Bîrcă, Mihai Bonciu, Ana-Maria Huluban, Malvina Ișfan, Andrei Mateescu, Ioana Nicoară, Dimitris Palade, Ioana Pioaru, Corina Raiciu, Constantin Rusu. Lucrările de pictură, grafică, instalație și video au fost selectate de către galerie cu sprijinul criticului de artă & jurnalistului Aurelia Mocanu, a graficianului și profesorului Aurel Bulacu și a curatorului EBienale, artistul vizual Ilina Schileru.

 

„Oferim fiecărui tânăr artist o zi de faimă și de risc în faţa Peretelui alb, ne spune Gabriela Massaci, directorul de programe al AnnArt Gallery. Își vor expune timp de o zi la noi lucrarea selectată, însoțită sau nu de alte lucrări care îi reprezintă, ne vor povesti despre șansa și impasul artistului, despre cum lucrează și despre cum se raportează la ideea de a pătrunde în “piața de artă”. Vom filma aceste portrete ale artistului la tinerețe și le vom revizita în 10 ani :-)“

 

Cele 12 lucrări expuse “solitar” vor fi reunite în final în integrala EBienale la Peretele Alb, pe 5 octombrie, prilej cu care AnnArt Gallery va acorda primul său premiu anual.

 

AnnArt Gallery este o galerie de artă contemporană și casă de licitații fondată în mai 2011.

AnnArt Gallery anunță deschiderea cu o expoziție de Sorin Ilfoveanu | 14-05-2011

Noua galerie de artă contemporană AnnArt Gallery a inaugurat sediul său din strada Mahatma Gandhi nr.1, sector 1, Bucureşti. Evenimentul a fost prezentat printr-o conferinţă de presă care a avut loc luni 16 mai ora 12, ȋn sala principală de expoziţie a galeriei.

Proiectul artistic de debut al galeriei este o expoziţie de desen semnată de Sorin Ilfoveanu - un clasic al artei contemporane românești și totodată o prezenţă puternică pe scena expozițională internaţională - cu lucrări ȋn expoziţii, muzee și colecţii private importante ale lumii, de la Veneţia la Tokyo, de la București și Oslo la Paris.

Elev al maestrului Corneliu Baba, coleg de generaţie printre alţii cu Ştefan Câlţia și Sorin Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu ocupă astăzi un loc major ȋn peisajul culturii române. Cu un traseu artistic integru, reuşind să evite comenzile cu teme realist-socialiste şi portretele omagiale ȋn anii ’70 - ’90, artist de o remarcabilă originalitate și forţă creativă, Sorin Ilfoveanu și-a pus ulterior amprenta pe generaţii ȋntregi de tineri artiști - pe care i-a format ca profesor și decan al Facultăţii de Arte Plastice din București. Este decorat cu Ordinul Serviciul Credincios ȋn grad de Mare Ofiţer.

Expoziţia vernisată la AnnArt Gallery, intitulată Desene 2008 - 2011, reunește peste 100 de desene ȋn creion și ȋn creion conté și va fi deschisă publicului în perioada 17 mai - 16 august 2011. Catalogul expoziţieila rândul său o frumoasă carte de privit și de ȋnvăţat, parcurge cele 5 secţiuni ale expoziţiei -Banchetul, Rădești, Desene creion conté, Piţigaia și Grădina și este prefaţat de un studiu scris de criticul de artă plastică Aurelia Mocanu:

Acum,la cei 65 de ani ai artistului, desene putenice și ample se ȋngemănează sub rame de aproape un metru şi jumătate. Sunt prinse sub o semnătură-balama, caligrafiată peste marginile reunite, câte două desene verticale (...). Dintr-o palmă de pământ au rodit chipuri. În stânga, ţarina, în dreapta, făptura.”                            

AnnArt Gallery îşi propune să promoveze artiști tineri precum și nume consacrate ale artei contemporane românești, să lanseze portofolii de ţinută pe o piaţă de artă în formare. Galeria își propune totodată să recupereze breşa de comunicare dintre artişti şi public printr-un proiect integrat, de lungă durată, menit să dezvolte cote reale de licitaţie, o informare de calitate a publicului larg şi o abordare profesională a lucrării de artă şi a colecţionarului de artă. Suntem intens animaţi de ideea conform căreia arta inspiră și poate schimba realitatea care ne înconjoară.

„Sunt impresionat de această nouă galerie: îmi pare o promisiune fermă către calitate, profesionalism și creativitate.” Sorin Ilfoveanu, aprilie 2011

Galeria se află într-o zonă patrimonială a orașului, în vecinătatea unor repere de arhitectură iconică ale Bucureștiului - între Muzeul Ţăranului Român și Arcul de Triumf - fiind ea însăși situată într-o clădire stil neo-românesc, construită la începutul secolului trecut. În fapt, primul proiect programatic al galeriei a fost chiar conservarea arhitecturii tradiţionale a locului, în care s-a inserat un spaţiu cu dotări de ultimă generaţie a tehnologiei expoziţionale.