Anonymous

17 martie - 1 mai 2021 Anonymous

Anonymous

Din 17 martie, o noua expoziție se deschide pentru public (*) la galeria AnnArt din București: Anonymous, sub semnatura pictoriței Florica Prevenda.

 

Aceasta este a treia expoziție personală pe care artista o prezintă în contextul galeriei, și punctează un parcurs creativ de mare intensitate, susținut în ultimii ani de prezențe pe simeze importante, la București, Sibiu, Londra, Viena sau Bruxelles.

 

Cotată între  cei mai inovatori artiști din sfera picturii contemporane din România, Florica Prevenda lucrează desen, pictură, colaj, obiect, asamblaj, în juxtapuneri expresive de forme şi materiale și serii conceptuale care cercetează identitatea individului în contextul contemporan al globalizării și comunicării tehnologice. Are în palmares: Premiul UAP în 1986 şi 1992, Marele Premiu pentru pictură de la Chişinău, 2003, Ordinul cultural în 2005 şi Premiul de onoare 2011 la Nowy Sacz, Polonia. In 2015, artista a primit Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru Pictură. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi New York.

 

Expozitia Anonymous este curatoriată de Magda Predescu și reunește, sub forma unei instalații,  o selecție de peste 30 de lucrări de pictură realizate în perioada 2017 - 2018, în atelierul din Pangratti al artistei.

 

În noua serie de lucrări artista adâncește explorarea temelor majore care o preocupă încă din anii 90, legate de comunicarea în lumea digitală, reprezentarea de sine a omului generator și consumator de informație instantanee și nelimitată prin structurile în fapt necunoscute și adesea alienante ale rețelelor de socializare.

 

Formal, regăsim în lucrările Anonymous strategiile de sursăminimalistă și conceptuală care au devenit marca inconfundabilă a artistei: tehnică mixtă pe pânză - acril și inserții de lemn și pastă de modelaj -  prin care construiește geometrii umane de o expresivitate cromatică si o capacitate reflexivă aparte.

 

*Vernisajul noii expoziții se va desfășura în formatul adaptat pandemiei, pe parcursul a patru ore, miercuri 17 martie, între 4 pm si 8 pm, în spațiul galeriei precum și în grădină, cu respectarea prevederilor legale pentru prevenrea răspândirii COVID-19 (sălile de expunere sunt igienizate, iar accesul vizitatorilor este limitat la maximum 10 persoane simultan, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie).

Florica Prevenda. Imersiune în virtual | Magda Predescu
  Când, în 1997, a abordat pentru prima dată tema Chipului fără chip, Florica Prevenda a intuit impactul pe care revoluția informațională îl va avea asupra modului în care gândim, acționăm și ne construim în prezent identitatea. Accesul nelimitat la informație, comunicarea instantanee, globalizarea, succesul rețelelor de socializare, demonstrând nevoia de comunicare și de reprezentare de sine a omului contemporan, sunt teme pe care artista le-a prezentat de-a lungul anilor în câteva serii de lucrări, unitare atât din punct de vedere tematic, cât și formal: Net People ...citeste mai mult..


Online înseamnă ceva la care s-a ajuns și fără de care nu se mai poate trăi, face parte din traiul nostru cotidian și profesional. Oamenii petrec o mare parte a timpului online, fie că este vorba de problemele de serviciu, fie că este vorba de socializarea pe platformele Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Tik Tok, etc. Încet, încet, devenim consumatori de informație, nu întotdeauna utilă, dar ...citeste mai mult..