Dorin CRETU: Pictură

21 februarie - 28 martie 2013 Dorin CRETU: Pictură

Dorin CRETU: Pictură

Expoziția Dorin Crețu - Pictură reunește un fond de 40 de lucrări recente - pictură în tehnică mixtă și desen - realizate în perioada 2011-2012. Expoziția este însoțită de un catalog bilingv, cu texte semnate de Gabriela Massaci, Simona Vilău și Matei Vișniec.

 

Vernisajul are loc joi, 21 februarie, ora 7 pm, iar expoziția poate fi vizitată până pe 28 martie 2013.

 

Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziție pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro.

Despre ocol și întâlnirea cu sine
  L-am cunoscut pe Dorin Creţu la AnnArt, la nici o săptămână de la deschiderea galeriei, în 2011. El vizitator anonim, noi gazde binevoitoare, pe fundal estetic impecabil - cu desenele în cărbune şi creion ale lui Ilfoveanu. A stat ceva, părea animat de expoziţie şi atent la detaliile de design ale spaţiului. La plecare, în capul scării noastre în spirală, cu pereţi cenuşii şi balustradă vopsită galben-fluo, vizitatorul ne-a lasat o carte de vizită: pictor. Nu ştiam de el, în fine, a rămas că ne va trimite un catalog. Nu l-a trimis. Dar nici noi nu ne-am uitat pe website-ul de care pomenise ceva: eram prinse cu pregătirile pentru prima vizită la Basel, la târgul de artă. ...citeste mai mult..

Toate s-au născut din alb
  Dorin Creţu locuieşte la Paris, pe malul drept al Senei şi pe malul stâng al Canalului Saint Martin. Între două ape, ca între meandrele nesfârşite din caligrafiile sale. Şi între două culturi, despre care ni s-a spus obsesiv că sunt înrudite. Nici pe departe. Paradoxal este că el nu face parte din niciuna. Parizianul asimilat, originar din Ţara Bârsei, este spiritualmente apatrid. Ar putea fi confundat cu un vest-european avid de tărâmuri exotice sau cu un intelectual estic în căutarea unei vieţi normale, cu o uşoară aura boemă interbelică. Dar nu e nici una, nici alta, ci are puţin din fiecare dintre aceste aparenţe. Şi-a creat propria redută în atelier, unde de câţiva ani se exprimă într-o limbă nouă, formată din imagini create într-o tehnică misterioasă. Limbă despre al cărei alfabet ne vorbeşte Matei Vişniec în portretul dedicat artistului (material prezent, de asemenea, în publicaţia de faţă).  ...citeste mai mult..


Dorin Creţu mi se pare un artist din categoria acelor căutători de aur care, de fapt, în adîncul lor, se tem de momentul cînd ar putea găsi cu adevărat aur. Pentru că adevăratul căutător de aur caută aur şi după ce găseşte aur, îl caută în interiorul aurului, îl caută pînă la semn, pînă cînd trece dincolo de obiect şi ajunge la concept. De mai bine de 20 de ani îl observ pe Dorin Creţu în lupta sa cu Parisul, cu sine însuşi, cu materiile pe care le filtrează la nesfîrşit, cu căutările sale… ...citeste mai mult..