Ștefan CALTIA: Minute uitate

4 aprilie - 11 mai 2013 Ștefan CALTIA: Minute uitate

Ștefan CALTIA: Minute uitate

Expoziția Ştefan Câlţia: Minute uitate reunește un fond de 45 de lucrări - pictură în ulei pe pânză – naturi statice realizate de Ștefan Câlția în perioada 2011-2013. Expoziția este curatoriată de Simona Vilău şi este însoțită de un catalog bilingv, cu texte semnate de Gabriela Massaci și Simona Vilău.

 

Vernisajul are loc miercuri 3 aprilie 2013, ora 7 pm., iar expoziția poate fi vizitată până pe 11 mai 2013.

 

Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziție pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro.

Despre misterul real
  Sunt aproape convinsă că domnul Ştefan Câlţia locuieşte de ani mulţi bine ascuns. Degeaba e asediat de colecţionari fermecaţi şi de colecţionari calculaţi, degeaba îl interpretează curatori tineri şi vârstnici; degeaba se adjudecă fără greş toate lucrările lui prin licitaţii, degeaba spune poveştile astea care te înrobesc prin înţelepciune şi farmec şi degeaba sunt lucrările lui în muzee mari ale lumii şi tot degeaba a devenit personaj iconic al culturii române. Domnul Câlţia este cooperant şi plin de bunăvoinţă faţă de acest destin rar şi preţios, pe deplin meritat de altfel. Dar el de fapt stă ascuns. ...citeste mai mult..

Minute uitate sau despre odihna ochiului
  Pictura, aşa cum arată ea în zilele noastre, ca un tot unitar - moştenire istorică, pe de o parte şi producţie continuă, pe de alta, se întinde pe mile întregi, dacă ar fi să o aşezăm cantitativ, într-o ordine oarecare. Vorbim despre o concentrare extraordinară de trăiri, sentimente, extazuri, fapte morale, gesturi istorice, omagii şi ofrande aduse unui ideal. Pesemne că s-a realizat aproape tot (dar niciodată suficient, de fapt) din ceea ce imaginaţia şi nevoia umană au născocit şi au solicitat. Astfel, într-o epocă caracterizată de reînvierea picturii şi de creşterea valorii sale de piaţă la nişte cote inimaginabile în trecut, aproape orice discurs, fie el excentric sau tradiţionalist, nou sau vechi, îşi are locul său binemeritat în acest panteon multicolor şi multicultural al liberului arbitru şi al liberei circulaţii. ...citeste mai mult..