Constantin Rusu: Arheologii

15 februarie - 21 aprilie 2018 Constantin Rusu: Arheologii

Constantin Rusu: Arheologii

Joi 15 februarie, ora 19, vă invităm la vernisajul unei expoziții insolite: Arheologii, un duo-show de pictură și ceramică ce reprezintă prima simultana-întâlnire pe simeză a creației artiștilor Constantin Rusu și Ilie Rusu, fiul și tatăl.

 

Deși aparent neînrudite stilistic, cele 40 de lucrări au un substrat comun al explorării straturilor de adâncime ale materiei, concrete și sufletesti, experimentând atât în zona formală cât și în cea a materialelor.  În pânze clasic-rectangulare sau în placi decupate ondulatoriu, Constantin exploreaza, în continuarea preocupărilor sale anterioare, valențele de sens ale sageții, articulate în verticala crucii și într-o cromatică nou-exuberantă. Lucrările sale, ulei pe pânză și desen cu interventii în acril, evocă prin spontanul gestului de pictură, structuri fluide, acvatice și tumultoase. În aparent contrast, lucrările lui Ilie Rusu, compacte și tangibile în materialitatea ceramicii și a faianței glazurate, aduc în prim plan cuiburi și nuclee celulare, spații de contopire cu materia învolburată și spatii de naștere și inceput. Provenind din etape de creație diverse – din 1983 / 1986 pana în 2017 – 2018, acestea dezvolta tema definitorie a experimentelor artistului asupra conglomeratului materiei, reciclate/recompuse în arhitecturi și sensuri noi.

(Gabriela Massaci)
 

Expoziţia este deschisă în perioada 15 februarie – 31 martie 2018. Accesul public este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11- 19.

Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

LUMINĂ şi PĂMÂNT | de Aurelia Mocanu
  După faima insurgentă de graffer, Constantin Rusu a depliat, în ultimii cinci ani, o largă arie de producție vizuală. Este imediat remarcat pentru acuratețea şi originalitatea unui modùl plastic pus în operă pe dimensiuni şi densități compoziționale extrem de elaborate. Are meritoriu de multe participări de grup (bienale şi saloane bucureştene sau naționale). Faptul confirmă o nouă optică de integrare profesională a unui „nume tânărˮ, căreia i-am spus, de acum trei ani „Zidirea de după Tornadăˮ.   Constantin are deja o decizie grafică evoluată, aptă pentru un registru dificil al densităților plastice. Cu mare rafinament, a explorat până acum adâncimea voalată. transparența şi opacul, fluidul şi incisivitatea ori traversarea dinspre alb spre negru. ...citeste mai mult..

Ilie RUSU
(n. 1956, Feleacu, Cluj)   Unul dintre cei mai semnificativi – şi discreti – ceramişti români, format în mediul academic independent al scolii de ceramică a Institutul "Ion Andreescu" Cluj – Napoca, pe care l-a absolivit în 1980 şi unde i-a avut ca mentori pe Rodica Svintiu şi Mircea Spataru. Personalitatea artistului s-a constituit în contextul generatiei anilor ‘80, prelungită în stagiile creative pe care le-a avut în industria porţelanului la renumita fabrică Iris de la Cluj-Napoca – unde ca designer ‘creator de modele’, Ilie Rusu a parcurs un masterat sui-generis în tehnologia materialeleor ceramice nobile. În această perioada artistul a descoperit şi a început să lucreze cu texturi diverse, folosind materiale neconvenţionale pe care le-a recreat / reciclat în arhitecturi ceramice din zona reflexiv-experimentală înrudita cu pop-art. ...citeste mai mult..