Dorin Crețu: Muntele

25 octombrie 2018 - 29 noiembrie 2018 Dorin Crețu: Muntele

Dorin Crețu: Muntele

Joi 25 octombrie la ora 19, galeria AnnArt vernisează o expoziție mult-așteptată: după personala din 2012, Dorin Crețu revine în atenția publicului și a colecționarilor cu o nouă serie de pictură, Muntele– un fond de 20 lucrari în ulei pe pânză, prezentate în premieră la București, pe parcursul a cinci săptămâni.

 

Lucrările marchează pătrunderea artistului într-un nou demers de explorare reflexivă şi plastică, cu ecouri discrete ale faimoaselor flori abstract-gracile ale ultimului deceniu de creație al artistului și cu instalarea privirii spre versant. Noul motiv, muntele, prilejuieste întălnirea cu materia densă, cu linia abruptă și – cel mai promițător, provoacă la confruntarea cu sine.

 

Accesul public la expoziţie este gratuit, între 25 octombrie şi 29 noiembrie, de luni până vineri între orele 11-19, sâmbătă 11-15. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

Muntele Ego, vrăjit | Aurelia Mocanu
  Acum un deceniu, parizianul Dorin Creţu din generaţia ’80 a Institutului N. Grigorescu din Bucureşti şi-a etalat imaginarul liric şi severitate ascetică a mijloacelor picturale prin selecţia remarcabilă, cu caracter retrospectiv, de la parterul Palatului Mogoşoaia. Rezistent la amalgamul postmodern, Dorin eludează netulburat sprijinul retoric al figuraţiei. Pe o coardă extrem de subtilă a picturalităţii monocromului, aprofundează, de fapt, o reducţie cromatică înviorată treptat cu prezenţa unui abur tonal, aşternut în emulsii. Dinspre universul delicat şi graţios al tiparului floral, artistul lansa deja stări meditative asupra spaţiului şi atmosferei. Iar în seria „tectonică”recentă, simetriile şi concentricele vegetale sunt înlocuite prin traseele verticalităţii şi ale grafiei ascensionale. ...citeste mai mult..