Constantin Rusu: Ekphrasis. La Folia

14 ianuarie - 25 februarie 2020 Constantin Rusu: Ekphrasis. La Folia

Constantin Rusu: Ekphrasis. La Folia

Ekphrasis. La Folia este a patra expoziție personală a lui Constsntin Rusu la AnnArt și reunește un fond de lucrări cu o expresivitate și o dinamică aparte: pictură în ulei, desen în tuș, video și performance. Realizate în 2019-2020, lucrările explorează legăturile profunde între muzică și semnul plastic și confirmă ascensiunea în maturitate și originalitate a (încă) tânărului artist.

Ekphrasis. La Folia
Arcangelo Corelli (1653–1713) compune în 1700 sonatele op. 5, dintre care sonata în re minor „La Folia”. În 1929, George Enescu interpretează la vioară sonata și o înregistrează, acompaniat de pianistul Sanford Schlüssel, în studioulcasei de discuri Columbia. Acest moment important este evocat în pictura mea, sub forma unei serii de lucrări în ulei pe pânză. Alături de acestea, expun lucrări realizate ascultând piese ale compozitorilor George Enescu, Dan Dediu și Sebastian Androne-Nakanishi. Muzica lor reprezintă pentru mine momente de puternică inspirație care, ...citeste mai mult..

Pneuma
  Sibelius era sigur un compozitor sinestezic. Echivala, de pildă, verdele pădurilor finlandeze cu nota „fa majorˮ. Să însuflețeşti vizual o sonată celebră, interpretată de câteva veacuri pe coarde, flaut sau clarinet, poate deveni o pasiune-provocare a picturalității. Ne-o arată, de aproape cinci ani, Constantin Rusu pe pânze de varii dimensiuni, în picto-grafică şi caiete de schițe, cât şi în performance. ...citeste mai mult..