Virgil Scripcariu: SuperMam

19 noiembrie 2014 - 16 ianuarie 2015

Comunicat de presa din 19-11-2014

Galeria AnnArt vă invită miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 7.30 p.m., la vernisajul expoziţiei de sculptură Virgil Scripcariu: Supermam. Expoziția marchează începutul colaborării dintre artist și galerie și reunește cea mai recentă serie de sculpturi – 11 lucrări în bronz și una în lemn – alături de o serie de desene în peniţă, lucrate în 2014 și expuse în premieră la AnnArt.

La eveniment participă, cu un cuvânt de deschidere, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu.

Expoziția de la AnnArt ilustrează capacitatea artistului de a construi personaje și volume iconice, consacrate de lucrările sale de for public, devenite repere în peisajul urban bucureștean. Între acestea, Maternitatea cu fântână aflată în faţa Bisericii Anglicane sau, în apropiere, Arca lui Noe în scuarul verde de la Cărturești, iniţial expusă în curtea Muzeului Regal de Artă Bruxelles. De asemenea, o variantă a sulpturii Maternitate se află la Hilltown House, Irlanda.

Coerentă la nivel formal și de semnificații, seria Supermam ilustrează și o etapă de maturitate a căutărilor artistului, prezentând noi personaje și ansambluri sculpturale cu accesorii ludice şi formule compoziționale diverse.

Ființele Supermam emană multă energie vitală şi sensibilitate, care declanșează aceleaşi stări în cel ce le privește, printr-o afinitate, un transfer specific ce se produce între artă și publicul său. Purtătoare de mesaje profunde, sculptura lui Scripcariu vorbește despre potențialități, despre potențialul creator și făuritor cuprins în om, fie el bărbat sau femeie, despre potențialul vizualului și despre cel al materialului. Despre posibilitățile infinite cuibărite în chipul rotund al lui Adam și în pântecele rotund al mamei, despre viața plină de mister către care se înalță și se întinde plin de curaj, copilul. (Diana Ursan, curator AnnArt Gallery) 

Virgil Scripcariu (n. 1974, Vatra Dornei) este unul dintre cei mai originali și promițători sculptori români contemporani. A studiat sculptura la UNA București între 1998 și 2005, clasa prof. Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman în 2003, al UAP în 2005 și finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima în 2004. Scripcariu a expus memorabil – prototipul obiectului de design Bubico – la Bienala de arhitectură de la Veneția în 2008, unde a şi contribuit la conceptul și structura Pavilionului României. Artistul a participat la numeroase expoziții în țară: Romanian Design Week în 2013, personala de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia din 2012, expoziția de grup Lemn.ro de la MNAC în 2010, și de pe plan internațional, în Israel, Belgia, Japonia, etc.  

Recent, lucrarea sa Eurotrophy  a făcut parte din proiectul expoziţional prezentat la ViennaFair, în cadrul secţiunii Dialog: New Energies.

Trăiește și lucrează în satul Piscu, lângă București, România, unde este implicat în programe de educație prin artă pentru adulți și copii.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii. 

Expoziţia este deschisă până în 16 ianuarie 2015 şi poate fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 11 şi 19, cu intrare liberă.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie pentru copii şi consiliere pentru iubitorii de artă  privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30, semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.